Barre trening: U 2023. bio je peti najpopularniji trening, a pogodan je baš za svakoga! Evo o kakvom je vježbanju riječ

Barre trening

Čak i bez plesne pozadine, svatko može uživati u blagodatima barre vježbanja – pristupačnog oblika vježbanja prikladnog za sve uzraste i razine kondicije. U 2023. barre je rangiran kao peti najpopularniji trening, prema izvješću o fitness trendovima ClassPass 2023.

Evo koje prednosti nudi barre trening.

Što je barre trening?

Barre trening je spoj baleta, pilatesa i joge, koji je 1950-ih razvila Lotte Berk, plesačica iz Londona koja je tražila novu rutinu vježbanja za svoja ozlijeđena leđa.

Barre se ističe kao vježba za izgradnju snage s malim opterećenjem, prvenstveno koristeći izometrijske vježbe snage. Za razliku od tradicionalnog treninga snage, ove vježbe uključuju držanje tijela u fiksnom položaju, uzrokujući kontrakciju mišića bez promjene duljine.

Barre trening je spoj baleta, pilatesa i joge
FOTO: Shutterstock

Iako uključuje kardio elemente, barre ostaje umjereno aerobni trening, što ga čini prikladnim za one koji tek počinju vježbati ili imaju srčane probleme. U tečajeve se često uvode utezi, elastične trake ili medicinske lopte (medicinke), kako bi se intenzivirale vježbe koje se izvode stojeći za šipkom za balet, sjedeći ili ležeći na prostirci za jogu.

Kako bi se postigla dobro zaokružena rutina vježbanja, Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite SAD-a preporučuje najmanje 150 minuta aerobne vježbe umjerenog intenziteta i dva treninga snage cijelog tijela tjedno. Iako barre može pridonijeti treningu snage, možda neće pružiti dovoljan kardio izazov za ispunjavanje aerobnih smjernica.

Pročitajte članak “Aerobik vježbe za početnike: Mogu se prilagoditi bilo kojoj kondiciji i ne opterećuju zglobove! Evo kako krenuti“.

Osim povećanja fleksibilnosti i ravnoteže kroz poze joge i pilatesa, barre može ispuniti tjedne aktivnosti ravnoteže koje CDC predlaže za starije osobe, smanjujući rizik od padova i povezanih ozljeda.

Prednosti barre treninga

Unatoč ograničenim istraživanjima o njegovim dobrobitima za zdravlje, barre kombinira dobro uhodane treninge, nudeći razne prednosti.

Učinkovito jača mišiće, povećava fleksibilnost i može doprinijeti zdravlju mozga izazivajući kognitivne funkcije.
barre trening može ispuniti tjedne aktivnosti ravnoteže koje CDC predlaže za starije osobe
FOTO: Shutterstock

Iako ima potencijal pomoći pri mršavljenju, nijedna posebna studija to ne potvrđuje, naglašavajući važnost holističkog pristupa koji uključuje zdrave navike i prehranu.

Kako bi uspješno započeli s barre treninzima, početnicima se savjetuje da pohađaju satove sporog tempa s fokusom na pravilne položaje i poravnanje tijela. Forma je ključna, a osobni satovi uz ogledala pomažu u samonadzoru. Preporučuje se opuštanje nakon vježbi, kako biste potaknuli oporavak mišića, i u početku korištenje samo tjelesne težine.

Kako se vještina poboljšava, možete intenzivirati svoje treninge povećanjem broja ponavljanja, dodatnim opterećenjem ili usporavanjem tempa.

Prehrana igra vitalnu ulogu u barre treningu. Mali međuobrok bogat ugljikohidratima 30 – 60 minuta prije sata može osigurati trajnu energiju, dok je voda dovoljna za trening kraći od sat vremena. Za duže treninge mogu biti potrebni dodatni ugljikohidrati i elektroliti.

Hrana nakon treninga s proteinima i ugljikohidratima pomaže oporavku, pospješuje obnovu mišića i obnavlja zalihe glikogena. Održavanje dobre hidratacije i uravnotežene prehrane bitne su komponente za povećavanje prednosti barre treninga.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu