Danska dijeta: Traje 13 dana i obećava gubitak 5 – 10 kg! Evo što o ovoj rigoroznoj dijeti kaže nutricionistica

Danska dijeta

Možda ste u potrazi za brzim rješenjem za svoju kilažu naišli na dijetu koja zvuči tako moćno – u samo dva tjedna izgubiti točno onih pet ili 10 kg viška. Vjerujemo da se to može postići, ali samo ako ne jedete uopće. 

Zašto i kako pojedine dijete, pa tako i danska dijeta, još uvijek dobivaju na popularnosti, ne znamo. No, možemo vidjeti na čemu se točno temelji i je li uopće dobar izbor za gubitak kilograma. 

Sigurno ste čuli da zapravo nije teško skinuti suvišne kilograme, već održavati jednom postignutu željenu težinu. Upravo je to zamka u koju nas dovode brze dijete – jo-jo efekt. Drugim riječima, čim prestanete s dijetom, kilogrami se vraćaju, a nerijetko dobijete i koji kilogram više u odnosu na ranije. 

Danska dijeta 13 dana
FOTO: Shutterstock

Danska dijeta 13 dana

Lakše nam je nešto vizualizirati i u nešto povjerovati kada dobijemo magičnu brojku – u koliko dana i koliko kilograma možemo skinuti. Već je dobro provjereno za što će se prosječna osoba lako uhvatiti.

Međutim, ako izdržite, možda i postignete rezultat jer ova dijeta zahtjeva vojničku disciplinu, odricanje i vrlo strog pristup. Drugim riječima, danska dijeta smatra se vrlo teškom dijetom. Ovdje možemo malo zastati i pitati se – ako dosad osoba nije uspjela promijeniti prehrambene navike i smršavjeti, kako će joj pomoći još stroži režim?

Pogađate, upravo u obećanju da treba izdržati samo 13 dana, a to nisu ni dva puna tjedna. Sigurno će kroz glavu proći i još nekoliko utješnih misli – izdržat ću, to je samo 13 dana, zamisli se s 5 – 10 kg manje već krajem drugog tjedna i sl. 

Odmah ćemo na početku otkriti da ne odobravamo ovu dijetu, a sigurni smo da je ne bi odobrio nijedan stručnjak iz područja medicine i nutricionizma. Danska dijeta dopušta unos samo 600 kcal dnevno, a za usporedbu – bebi za rast je potrebno više. 

Drugim riječima, ova dijeta predstavlja čisto izgladnjivanje, a ovih 600 kcal, što je često ekvivalent jačem ručku, je tu da spriječi vaše padanje u nesvijest. U nastavku ćemo vidjeti koje su to sve “crvene zastavice” u danskoj dijeti. 

“Crvene zastavice”

Krenimo od pravila same dijete:

 • stroga zabrana alkohola i gaziranih pića
 • konzumacija vode kod osjećaja gladi 
 • tri obroka dnevno, međuobroci zabranjeni 
 • zabranjene grickalice i slatkiši 
 • preporučeno uzimanje vitaminsko-mineralnih suplemenata 
 • prekidanje dijete odmah ako se konzumirala zabranjena namirnica ili piće (dijetu ponovno možete započeti tek za tri mjeseca)
 • unutar jednog dana može se mijenjati ručak za večeru i obrnuto, dok se redoslijed dana mora ispoštovati 
 • kada prođe 13 dana, postupno povećavati unos hrane
 • ako je dijeta ispoštovana do kraja, do ponovnog provođenja dijete treba pričekati dvije godine

Kao što vidimo, unutar ove dijete nalazi se puno zabrana, doduše, za one namirnice i pića koje zabranjuje skoro svaka dijeta. Pravila danske dijete jasno upućuju na štetnost same dijete zbog upozorenja da se ne smije ponavljati barem dvije godine. 

Ako bilo koja dijeta odmah preporučuje suplemente, jasno vam je da ovom dijetom ne zadovoljavate potrebe za nutrijentima.

Ako ne zadovoljimo potrebe za nutrijentima, ne možemo biti ni zdravi. 

Moguće posljedice danske dijete

Kod tako malog unosa kalorija moguće su ove posljedice, ovisno o trajanju same dijete:

 • usporavanje metabolizma, ali i probave 
 • pad energije
 • dekoncentracija, umor i gubitak fokusa
 • razdražljivost
 • snažan osjećaj gladi
 • napadaji gladi i posljedično prejedanje 
 • mogućnost razvitka poremećaja u prehrani 
 • deficit pojedinih vitamina i minerala 
 • nedovoljan unos proteina i masti, posljedično gubitak mišićne mase, slaba kosa i nokti
 • hormonski disbalans 
 • neplodnost

Svakako možemo nastaviti ovaj niz. Ako čvrsto stojite iza ove dijete i želite je provesti, barem napravite dvije stvari prije toga – konzultirajte se s liječnikom ili nutricionistom da vas ima pod nadzorom te odaberite dijetu dok ste na godišnjem odmoru. 

Da vas dodatno upozorimo na rigoroznost ove dijete – ne smijete žvakati ni žvakaću gumu. U tom slučaju odmah trebate prekinuti dijetu, a novu šansu joj možete dati tek za tri mjeseca. Ako pijete, žvačete ili jedete sve što nije dopušteno, tu se podrazumijeva prekid dijete. 

Pročitajte članak “Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor“.

Danska dijeta - jelovnik 
FOTO: Shutterstock

Danska dijeta – jelovnik 

Sada možemo konkretnije vidjeti što biste točno jeli kada biste se odlučili za dansku dijetu. Najprije trebate pripremiti salatu koju smijete jesti uz svaki obrok, a preljev koji napravite dovoljan je za tjedan dana.

Sastojci za salatu:

 • 1 kg mrkve
 • 1 kg kupusa
 • 1 crvena paprika
 • 1 zelena paprika
 • 1 crveni luk

Sastojci za preljev:

 • 100 ml ulja
 • 50 ml jabučnog octa
 • pola čajne žličice soli
 • pola čajne žličice šećera

Prvi dan za doručak smijete popiti samo šalicu kave ili čaja uz jednu kocku šećera. Ovdje odmah treba naglasiti kako se prema principima pravilne prehrane kava ne preporučuje na prazan želudac

Za ručak su planirana dva kuhana jaja, 100 g špinata i jedna rajčica, dok ćete za večeru pojesti 200 g goveđeg mesa i 150 g prethodno spremljene salate. U prvom danu gotovo da i nema ugljikohidrata, unos proteina nije dovoljan, dok bi, ovisno o osobi, masti bile zadovoljene. 

Drugi dan se ponavljaju doručak i večera od prvog dana, dok su za ručak na meniju 200 ml grčkog jogurta i jedna šnita šunke. Odmah da napomenemo, pravi grčki jogurt sadrži više proteina, a u trgovinama je dostupan samo grčki tip jogurta koji sadrži jednako proteina kao i obični jogurt. 

Treći dan danska dijeta u doručak uvodi, pored šalice crne kave i kocke šećera, šnitu kruha. Ovo je sad već druga krajnost kad je u pitanju neuravnoteženost obroka. Za ručak se jedu dva kuhana jaja, 150 g salate prema recepturi i 100 g malomasne šunke. 

Večera u trećem danu uključuje 100 g kuhanog celera ili špinata, jednu rajčicu i jednu voćku. Ovo je odlična večera ako želite ići gladni na spavanje. Četvrti dan doručak je isti kao i kod prethodnog dana, dok je ručak, priznajemo, zaista neobičan – jedna litra svježe cijeđene naranče i 200 ml malomasnog jogurta. Večera uključuje jedno kuhano jaje, 25 g svježeg sira i jednu ribanu mrkvu.

Ako ste izdržali prva četiri dana, čestitamo! No, ne na hrabrosti, nego u vašoj snažnoj vjeri da radite ispravnu stvar. Peti dan za doručak smijete pojesti naribanu mrkvu prelivenu limunovim sokom. Ovdje bi bilo logično da se mrkva prelije uljem ili maslacem kako bi se bolje apsorbirao vitamin A, ali vjerojatno je ovdje limunov sok za hrabrost. 

Za ručak konačno nešto morsko – 250 g ribe pečene u foliji s malo maslinovog ulja i limunovim sokom. Barem ste do ručka iskoristili cijeli limun. Za večeru ćete se morati zadovoljiti s 200 g goveđe šnicle, 150 g spremljene salate otprije i 100 g kuhanog celera. 

danska dijeta
FOTO: Shutterstock

Šesti dan ponovno vas čekaju crna kava s kockom šećera i integralni tost, a za ručak dva kuhana jaja i jedna ribana mrkva. Za večeru su tu 250 g piletine bez kožice i 150 g salate prema recepturi.

Sedmi dan bit će vam potrebna još veća disciplina – za doručak je dopuštena šalica biljnog čaja bez šećera, dok ručak preskačete. No, zato ćete se za večeru počastiti s 250 g janjećeg kotleta i voćkom po izboru. 

Osmi dan ponavlja doručak od šestog dana, a za ručak su ponovno dva kuhana jaja, 150 g salate prema recepturi i jedna šnita šunke. Za večeru voćno-povrtno iznenađenje – 100 g kuhanog špinata ili celera, rajčica i komad voća po izboru. 

Vjerujemo da ste dosad izgubili koji kilogram, a možda i koncentraciju i zdrav razum. No, tek smo na devetom danu pa ćete za doručak popiti crnu kavu s kockom šećera, a za ručak pojesti 200 ml malomasnog jogurta i 200 g nemasne šunke. Večera uključuje 240 g goveđeg mesa, 150 g salate prema recepturi i voćku po želji. 

Deseti dan uz kavu i kocku šećera smijete pojesti jedan tost. Za ručak slijede dva kuhana jaja, 100 g šunke i 150 g salate prema recepturi. Za večeru ponavljate voćno-povrtno iznenađenje iz osmog dana. 

Jedanaesti dan sadrži isti doručak kao i prethodni dan, dok je za ručak na meniju jedna litra svježe cijeđene naranče i 200 ml malomasnog jogurta. Za večeru već poznati meni – 25 g svježeg sira, ribana mrkva i jedno kuhano jaje. 

Predzadnji dan u doručku donosi ribanu mrkvu s limunovim sokom, dok je za ručak 250 g ribe prelivene limunovim sokom. Za večeru je dopušteno 250 g goveđeg mesa, 150 g salate prema recepturi i 100 g kuhanog celera. 

Zadnji dan vraća omiljeni doručak – crna kava s kockom šećera i jedan integralni tost. Za ručak još malo jaja, odnosno dva kuhana jaja i ribana mrkva. Za večeru 250 g piletine bez kožice sa žara i 150 g salate prema recepturi. 

Danska dijeta - iskustva 
FOTO: Shutterstock

Danska dijeta – iskustva 

Ako je netko zaista izdržao ovaj prehrambeni režim danske dijete, sigurno će se pohvaliti gubitkom kilograma. No, ovisno o dosadašnjem zdravstvenom stanju osobe i ostalim faktorima, možda se “pohvale” u vezi gubitka menstruacije ili poremećenog menstrualnog ciklusa

Zasigurno ćete izgubiti kilograme danskom dijetom, no, danska dijeta nikako nije zdrava, a zahtijeva i veliku psihičku pripremu.

Ako se dugo godina borite s viškom kilograma i klasično uvijek krećete od ponedjeljka te eksperimentirate s dijetama, savjetujemo da angažirate nutricionista.

Rad sa stručnjakom će vam toliko toga razjasniti, otkloniti uvjerenja o zabranjenim namirnicama i gladovanju da ćete se pitati zašto prije niste uložili svoj novac u takvu suradnju. 

Zdravlje je najskuplje kada ga narušimo, a najjeftinije kada preveniramo na vrijeme. Budite mudri i pitajte se izaziva li vam ova dijeta anksioznost zbog tolikih odricanja i strogoće. I još važnije, možete li je se dugoročno pridržavati. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu