Recepti s kefirom: 11 doručaka punih probiotika

Recepti s kefirom

Kefir je fermentirani mliječni napitak poznat po probioticima koji pomažu zdravlju crijeva. Osim što je dobar za probavu, kefir dodaje lagano kiselkastu, kremastu teksturu jelima, pa se savršeno uklapa u slatke i slane kombinacije.

Ako tražite inspiraciju, ovi recepti s kefirom pomoći će vam da iskoristite svaku kap ovog zdravog napitka.

Recepti s kefirom

Ovi recepti s kefirom jednostavni su za pripremu i odlični za sve koji žele uključiti probiotike u svakodnevnu prehranu.

Kefir možete koristiti u smoothiejima, overnight oats, kajgani ili čak u desertima.
Smoothie s malinama i kefirom
FOTO: Shutterstock

Smoothie s malinama i kefirom

Osvježavajući smoothie od maline i kefira odličan je izbor za brz i nutritivan doručak ili međuobrok.

Sastojci:
Priprema
  1. U blenderu pomiješajte sve sastojke. Miksajte dok ne postane glatko, dodajući žlicu po žlicu vode, ako je potrebno.
Hrskavi zalogaji od cvjetače s curryjem
FOTO: Shutterstock

Hrskavi zalogaji od cvjetače s curryjem

Hrskavi zalogaji od cvjetače s curryjem savršen su zdravi snack ili prilog uz omiljeni umak od kefira i mente.

Sastojci za četiri porcije:
Sastojci za umak od kefira i mente:
  • 3 jušne žlice običnog kefira od punomasnog mlijeka
  • 3 jušne žlice majoneze
  • 2 čajne žličice nasjeckane svježe mente (plus još za ukras)
  • pola čajne žličice korice limete
  • 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu
  • prstohvat soli
  • kriške limete za posluživanje (po želji).
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite veliki lim za pečenje s rubom papirom za pečenje.
  2. U srednjoj zdjeli umutite pola šalice kefira, 1/4 šalice kukuruznog škroba, dvije čajne žličice curryja u prahu i pola čajne žličice češnjaka u prahu i đumbira u prahu dok se ne formira smjesa.
  3. U plitkoj posudi pomiješajte jednu i pol šalicu panko mrvica i jednu i pol jušnu žlicu ulja.
  4. Narežite četiri šalice cvjetića cvjetače na komadiće veličine zalogaja (oko 2,5 cm).
  5. U 2 – 3 ture dodajte cvjetaču u smjesu te miješajte dok se dobro ne oblože.
  6. Stavite na pripremljeni lim za pečenje. Pecite, okrećući jednom, dok ne porumeni i ne postane hrskava, oko 30 minuta.
  7. U međuvremenu pripremite umak – u maloj zdjeli pomiješajte sve sastojke. Po želji posipajte cvjetaču s dodatnom mentom. Poslužite s umakom od kefira i mente i kriškama limete, po želji.
Smoothieji od bobičastog voća i mente s kefirom
FOTO: Shutterstock

Smoothieji od bobičastog voća i mente s kefirom

Voćni smoothie s bobičastim voćem, mentom i kefirom donosi pravo osvježenje u svako doba dana.

Sastojci za dvije porcije:
Priprema
  1. U blenderu pomiješajte kefir, bobičasto voće, sok, mentu po ukusu i med. Miksajte dok ne postane glatko.

Smoothieji se mogu čuvati u hladnjaku do jedan dan ili u zamrzivaču do tri mjeseca.

Zobene pahuljice s visokim udjelom vlakana, malinom i vanilijom
FOTO: Shutterstock

Zobene pahuljice s visokim udjelom vlakana, malinom i vanilijom

Idealan su doručak koji se priprema unaprijed i štedi vrijeme ujutro!

Sastojci za pet porcija:
Priprema
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, kefir i sol.
  2. Podijelite u pet staklenki od 225 ml.
  3. Ravnomjerno rasporedite maline u staklenke.
  4. Zavrnite poklopce i stavite u hladnjak preko noći ili do pet dana.
Kremasta kajgana s vlascem
FOTO: Shutterstock

Kremasta kajgana s vlascem

Kremasta kajgana s dodatkom kefira i svježeg vlasca pravi je izbor za lagan i nutritivan početak dana.

Sastojci:
  • 2 velika jaja
  • 1 jušna žlica običnog kefira
  • 2 čajne žličice mljevenog vlasca
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica maslaca.
Priprema
  1. U zdjeli umutite jaja, kefir, vlasac i sol.
  2. U malu tavu na laganoj do srednjoj vatri dodajte maslac.
  3. Kad se maslac otopi, dodajte smjesu od jaja i miješajte vilicom dok se ne stegne.
Puding od kvinoje
FOTO: Shutterstock

Puding od kvinoje

Puding od kvinoje s kefirom i chia sjemenkama ukusna je i zdrava opcija za doručak ili desert.

Sastojci:
Priprema
  1. Pomiješajte kvinoju, kefir, chia sjemenke, javorov sirup, vaniliju i cimet u zdjeli ili staklenci.
  2. Ohladite preko noći.
  3. Za posluživanje po želji dodajte bobičasto voće i još chia sjemenki.
Smoothie od špinata, maslaca od kikirikija i banane
FOTO: Shutterstock

Smoothie od špinata, maslaca od kikirikija i banane

Zeleni smoothie sa špinatom, kefirom i bananom savršen je način da unesete energiju i vitamine ujutro.

Sastojci
Priprema
  1. U blender dodajte kefir, maslac od kikirikija, špinat, bananu i med (ako ga koristite). Miksajte dok ne postane glatko.
Zlatni mliječni frape
FOTO: Shutterstock

Zlatni mliječni frape

Zlatni mliječni frape s kurkumom i cimetom topla je i nutritivna kombinacija s blagim egzotičnim okusom.

Sastojci:
Priprema
  1. U blenderu pomiješajte kefir, kokosovo mlijeko, med, kurkumu, cimet, papar i kockice leda. Miksajte dok ne postane glatko i pjenasto.
Puding za doručak od tri sastojka
FOTO: Shutterstock

Puding za doručak od tri sastojka

Brz i ukusan puding od chia sjemenki, kefira i čokolade savršena je slatka opcija za doručak.

Sastojci za četiri porcije:
Priprema
  1. U srednjoj zdjeli umutite kefir i chia sjemenke.
  2. Podijelite u četiri staklenke ili posude za jednu porciju.
  3. Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje osam sati, a najviše četiri dana.
  4. Kada ste spremni za posluživanje, dobro promiješajte i na svaku posudu posipajte s dvije čajne žličice čokoladnih mrvica.
Smoothie od bobičastog voća i kefira
FOTO: Shutterstock

Smoothie od bobičastog voća i kefira

Kremasti smoothie od bobičastog voća i kefira jednostavan je način da uživate u voćnoj svježini i nutrijentima.

Sastojci:
Priprema
  1. U blenderu pomiješajte sve sastojke. Miksajte dok ne postane glatko.
Muesli s bobičastim voćem i kefirom
FOTO: Shutterstock

Müsli s bobičastim voćem i kefirom

Müsli s bobičastim voćem i kefirom, pripremljen preko noći, praktičan je i ukusan doručak za zauzete dane.

Sastojci:
Priprema
  1. Žlicom stavite 1/4 šalice müslija u svaku od četiri staklenke ili posude.
  2. Na svaku dodajte pola šalice kefira i pola šalice smrznutog bobičastog voća te dobro promiješajte.
  3. Pokrijte i stavite u hladnjak preko noći ili do četiri dana.
  4. Dobro promiješajte prije posluživanja. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Menk, L. (2025). 11 Healthy Recipes to Use Up Your KefirEatingWell.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu