14 razloga zašto biste trebali jesti više tjestenine

tjestenina može biti itekako korisna za zdravlje

Tjestenina je često na lošem glasu zbog ugljikohidrata, no istina je daleko od ovog mita. Osim što je ukusna i jednostavna za pripremu, tjestenina može biti itekako korisna za zdravlje – naravno, ako znate što i kako kombinirati.

Donosimo 14 razloga zbog kojih biste tjesteninu trebali češće uvrstiti na jelovnik, ali i nekoliko ideja za zdrave i zanimljive obroke koji će zadovoljiti nepce, ali i tijelo.

1. Dio je uravnotežene prehrane

Tjestenina se radi od žitarica koje su, uz voće, povrće, ribu i perad, temelj zdrave prehrane. Ako birate tjesteninu od cjelovitih žitarica, unosit ćete i vlakna koja mogu pomoći probavi i snižavanju kolesterola.

Primjerice, tagliatelle s gljivama i uljem tartufa mogu biti pravi jesenski comfort food – ali s dozom zdravlja.

2. Smanjuje nervozu zbog gladi

Tjestenina vas dugo drži sitima, što znači manje nervoze zbog gladi. Isprobajte orecchiette s kobasicom i brokulom uz malo ljute papričice – klasičan talijanski recept s dozom karaktera.

3. Povoljna je za kućni budžet

Osnovni sastojci tjestenine su jednostavni i jeftini – brašno, voda, sol i eventualno jaja.

Bilo da je sami radite ili kupujete, tjestenina je odličan način da nahranite cijelu obitelj bez trošenja previše novaca.

Klasični špageti bolonjez nikad ne izlaze iz mode.

4. Neograničene mogućnosti

Možete je poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Hladna salata s mozzarellom, rajčicama i maslinama savršena je i kao obrok unaprijed pripremljen za posao.

tjesteninu možete poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog
FOTO: Shutterstock

5. Brza i jednostavna za pripremu

Za nekoliko minuta možete imati gotov obrok. Prepržite tjesteninu s malo maslinovog ulja, paprom i pecorino sirom za klasični rimski specijalitet – cacio e pepe.

6. Toliko oblika, toliko ideja

Od mašnica i pužića do punjenih raviola i cjevčica – svaki oblik pruža novu kulinarsku inspiraciju. Za nešto drugačije probajte rigatone s pireom od patlidžana.

7. Može pomoći u prevenciji raka

Cjelovita tjestenina sadrži sastojke koji mogu štititi od određenih vrsta raka, posebice želuca i debelog crijeva. Špageti carbonara od cjelovitog zrna možda nisu za svaki dan, ali uz umjerenost – zašto ne?

8. Može pomoći kod mršavljenja

Ugljikohidrati nisu neprijatelj, a dokazano je da osobe koje redovito konzumiraju tjesteninu unutar mediteranske prehrane često imaju niži indeks tjelesne mase i manje masnoća na trbuhu.

Rajčice, češnjak, bosiljak i malo maslinova ulja odličan su dodatak svakom tanjuru.

9. Nizak udio soli

Tjestenina sama po sebi gotovo da ne sadrži sol – no pripazite na umake. Penne arrabiata je začinjena i ukusna opcija bez dodatnog natrija.

10. Malo masnoća

Tjestenina ima samo pola grama masti po porciji – ali to vrijedi dokle god ne pretjerate s maslacem, sirom i uljem. Farfalle s marinara umakom i svježim bosiljkom mogu biti lagan, ali zasitan ručak. Umjereno s parmezanom!

Tjestenina ima nizak glikemijski indeks
FOTO: Shutterstock

11. Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Tjestenina ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi. Idealna je u zdravoj prehrani za prevenciju dijabetesa i pretilosti. Isprobajte torteline u juhi – toplo, zasitno i lagano.

12. Dug rok trajanja

Bez obzira na to je li sušena ili zamrznuta, tjestenina se neće tako brzo pokvariti. Idealno za one dane kad nemate ideju što kuhati – samo otvorite smočnicu i krenite.

13. Može biti bez glutena

Danas postoji širok izbor tjestenina od kukuruza, riže ili kvinoje. Bezglutenski linguine pescatore s plodovima mora u umaku od rajčice bit će pravi gastronomski doživljaj – bez sira, naravno, jer Talijani ne miješaju sir i ribu.

14. Može se poslužiti kao desert

Jeste li čuli za kugel? Riječ je o slatkom jelu od tjestenine, vrhnja, cimeta i grožđica, popularnom u istočnoeuropskoj kuhinji. Može biti i prilog i desert – a svakako je utješan i topao zalogaj.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu