14 razloga zašto biste trebali jesti više tjestenine
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Tjestenina je često na lošem glasu zbog ugljikohidrata, no istina je daleko od ovog mita. Osim što je ukusna i jednostavna za pripremu, tjestenina može biti itekako korisna za zdravlje – naravno, ako znate što i kako kombinirati.
Donosimo 14 razloga zbog kojih biste tjesteninu trebali češće uvrstiti na jelovnik, ali i nekoliko ideja za zdrave i zanimljive obroke koji će zadovoljiti nepce, ali i tijelo.
1. Dio je uravnotežene prehrane
Tjestenina se radi od žitarica koje su, uz voće, povrće, ribu i perad, temelj zdrave prehrane. Ako birate tjesteninu od cjelovitih žitarica, unosit ćete i vlakna koja mogu pomoći probavi i snižavanju kolesterola.
Primjerice, tagliatelle s gljivama i uljem tartufa mogu biti pravi jesenski comfort food – ali s dozom zdravlja.
2. Smanjuje nervozu zbog gladi
Tjestenina vas dugo drži sitima, što znači manje nervoze zbog gladi. Isprobajte orecchiette s kobasicom i brokulom uz malo ljute papričice – klasičan talijanski recept s dozom karaktera.
3. Povoljna je za kućni budžet
Osnovni sastojci tjestenine su jednostavni i jeftini – brašno, voda, sol i eventualno jaja.
Klasični špageti bolonjez nikad ne izlaze iz mode.
4. Neograničene mogućnosti
Možete je poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Hladna salata s mozzarellom, rajčicama i maslinama savršena je i kao obrok unaprijed pripremljen za posao.

5. Brza i jednostavna za pripremu
Za nekoliko minuta možete imati gotov obrok. Prepržite tjesteninu s malo maslinovog ulja, paprom i pecorino sirom za klasični rimski specijalitet – cacio e pepe.
6. Toliko oblika, toliko ideja
Od mašnica i pužića do punjenih raviola i cjevčica – svaki oblik pruža novu kulinarsku inspiraciju. Za nešto drugačije probajte rigatone s pireom od patlidžana.
7. Može pomoći u prevenciji raka
Cjelovita tjestenina sadrži sastojke koji mogu štititi od određenih vrsta raka, posebice želuca i debelog crijeva. Špageti carbonara od cjelovitog zrna možda nisu za svaki dan, ali uz umjerenost – zašto ne?
8. Može pomoći kod mršavljenja
Ugljikohidrati nisu neprijatelj, a dokazano je da osobe koje redovito konzumiraju tjesteninu unutar mediteranske prehrane često imaju niži indeks tjelesne mase i manje masnoća na trbuhu.
Rajčice, češnjak, bosiljak i malo maslinova ulja odličan su dodatak svakom tanjuru.
9. Nizak udio soli
Tjestenina sama po sebi gotovo da ne sadrži sol – no pripazite na umake. Penne arrabiata je začinjena i ukusna opcija bez dodatnog natrija.
10. Malo masnoća
Tjestenina ima samo pola grama masti po porciji – ali to vrijedi dokle god ne pretjerate s maslacem, sirom i uljem. Farfalle s marinara umakom i svježim bosiljkom mogu biti lagan, ali zasitan ručak. Umjereno s parmezanom!

11. Pomaže u regulaciji šećera u krvi
Tjestenina ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje nagle skokove šećera u krvi. Idealna je u zdravoj prehrani za prevenciju dijabetesa i pretilosti. Isprobajte torteline u juhi – toplo, zasitno i lagano.
12. Dug rok trajanja
Bez obzira na to je li sušena ili zamrznuta, tjestenina se neće tako brzo pokvariti. Idealno za one dane kad nemate ideju što kuhati – samo otvorite smočnicu i krenite.
13. Može biti bez glutena
Danas postoji širok izbor tjestenina od kukuruza, riže ili kvinoje. Bezglutenski linguine pescatore s plodovima mora u umaku od rajčice bit će pravi gastronomski doživljaj – bez sira, naravno, jer Talijani ne miješaju sir i ribu.
14. Može se poslužiti kao desert
Jeste li čuli za kugel? Riječ je o slatkom jelu od tjestenine, vrhnja, cimeta i grožđica, popularnom u istočnoeuropskoj kuhinji. Može biti i prilog i desert – a svakako je utješan i topao zalogaj.
Pročitajte i ove članke:
- Lagana tjestenina za večeru s pet ili manje sastojaka
- Zdrava tjestenina: Recepti za nutritivno bogatiju verziju
- Fantastično skupljaju umake: 5 oblika tjestenine koje se uvijek isplati imati pri ruci.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Što je glioblastom, tumor s kojim se bori Michael Bolton?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Valente, L. (2025). I’m a Dietitian, and I’ll Never Give Up Pasta. Here’s Why. Eating Well.
- Buon Appetito: 14 Reasons to Eat More Pasta. (2024). WebMD.