Cheesecake od jagoda bez pečenja: 4 osvježavajuća recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Već smo dobro zakoračili u proljeće, a osim uživanja u više sunca, jedva smo dočekali sezonsko povrće i voće. Omiljena sezona s bogatstvom ukusnog i šarenog, ali i iznimno zdravog voća je počela, a to je idealna prilika da maksimalno iskoristimo i bobičasto voće poput jagoda za zdravije verzije deserta.
Ako pri tome ne moramo upaliti pećnicu, vrlo rado ćemo se baciti na izradu slastica, a mi predlažemo cheesecake od jagoda bez pečenja.
Cheesecake od jagoda bez pečenja
U nastavku donosimo nekoliko varijanti omiljenog cheesecakea s jagodama, od onih s klasičnim krem sirom i podlogom od keksa, do verzija s mascarponeom koje podsjećaju na tiramisu. Sve su jednostavne za pripremu, a rezultat je pravi proljetni užitak na tanjuru.

Cheesecake s jagodama bez pečenja
Za prvi recept trebat će vam sastojci koji zaista podsjećaju na pravi pečeni cheesecake, ali su svi lako dostupni, a cijeli proces je prilično jednostavan.
Sastojci za podlogu:
- 200 g integralnih keksa
- 80 g otopljenog maslaca.
Sastojci za kremu:
- 400 g krem sira
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 3 jušne žlice meda
- sok polovice limuna.
Sastojci za preljev:
- 250 g svježih jagoda
- 1 jušna žlica meda
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica gustina (pomiješana s malo vode).
Priprema
- Ako nemate blender, onda kekse stavite u plastičnu vrećicu sa zipom i usitnite ih valjkom. Premjestite izmrvljene kekse u posudu, a potom dodajte otopljeni maslac i sjedinite smjesu.
- Podlogu utisnite u kalup za pečenje promjera oko 20 cm, a prethodno ga obložite papirom za pečenje. Stavite podlogu u hladnjak da se stisne.
- Pripremite kremu tako da izmiksajte krem sir s medom, ekstraktom vanilije i limunovim sokom.
- Zasebno izmiksajte šlag, a potom ga sjedinite sa smjesom od krem sira.
- Izvadite podlogu iz hladnjaka, ravnomjerno rasporedite kremu i vratite u hladnjak na dva sata.
- Za to vrijeme narežite jagode na sitno te ih kuhajte u lončiću s medom i limunom dok ne omekšaju.
- Dodajte jagodama gustin koji ste prije pomiješali s malo vode te kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
- Kada se preljev od jagoda ohladio, prelijte ga preko kreme i vratite cheesecake u hladnjak, a najbolje je da ga ostavite preko noći.
- Po želji, ukrasite cheesecake s nekoliko svježih jagoda.

Jednostavni cheesecake s jagodama
Ako želite brzinski cheesecake od jagoda bez pečenja, ali i bez toga da mora puno stajati u hladnjaku, slijedite recept za ovaj jednostavni cheesecake s jagodama u čašama gotov za 15 minuta. Idealno kada vam ubrzo dolaze gosti ili jednostavno želite sada odmah nešto lagano i osvježavajuće.
Sastojci:
- 200 g svježih jagoda
- 250 g krem sira
- 150 ml grčkog tipa jogurta
- 2 – 3 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 100 g zobenih ili integralnih keksa
- 2 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja.
Priprema
- Odvojite polovicu jagoda. Pola ostavite cijele za ukrašavanje, a drugu polovicu izblendajte blenderom, vilicom ili štapnim mikserom u pire.
- U zdjeli pomiješajte krem sir, jogurt, med i vaniliju. Sve izmiksajte dok ne dobijete glatku i prozračnu kremu.
- Ako nemate blender, onda kekse stavite u plastičnu vrećicu sa zipom i usitnite ih valjkom. Premjestite izmrvljene kekse u posudu, a potom dodajte otopljeno kokosovo ulje i sjedinite smjesu.
- U čaše najprije utisnite podlogu od keksa, dodajte red kreme, potom red pirea od jagode i završite sa svježim jagodama.
- Poslužite odmah ili stavite u hladnjak na 20 minuta prije posluživanja.

Cheesecake s jagodama i mascarponeom
Vraćamo se nešto većem broju sastojaka za tri različita procesa – podlogu, kremu i preljev. Ako volite kolače i slastice s mascarponeom, onda je ovo recept za vas. U ovom receptu snaći će se i početnici.
Sastojci za podlogu:
- 250 g integralnih keksa
- 100 g otopljenog maslaca.
Sastojci za kremu:
- 250 g mascarpone sira
- 200 g krem sira
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 2 čajne žličice vanilija ekstrakta
- 5 jušnih žlica eritritola u prahu (ili običnog šećera)
- korica jednog limuna.
Sastojci za preljev:
- 300 g svježih jagoda
- 1 jušne žlica meda
- sok polovice limuna
- 1 čajna žličica gustina (razmućena u malo vode).
Priprema
- Ako nemate blender, onda kekse stavite u plastičnu vrećicu sa zipom i usitnite ih valjkom. Premjestite izmrvljene kekse u posudu, a potom dodajte otopljeni maslac i sjedinite smjesu.
- Podlogu utisnite u kalup za pečenje promjera oko 20 cm, a prethodno ga obložite papirom za pečenje. Stavite podlogu u hladnjak da se stisne.
- U većoj zdjeli izmiksajte mascarpone, krem sir, šećer i vaniliju.
- U drugoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag pa ga lagano umiješajte u kremu.
- Dodajte i limunovu koricu. Smjesu ravnomjerno rasporedite po ohlađenoj podlozi, a potom je vratite u hladnjak.
- Nasjeckajte jagode i kuhajte ih na laganoj vatri s medom i limunovim sokom dok ne puste sok.
- Dodajte gustin razmućen u malo vode i kuhajte par minuta dok se smjesa ne zgusne. Pustite da se ohladi pa prelijte preko kreme.
- Vratite cheesecake u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći, a prije posluživanja ukrasite ga svježim jagodama i listićima mente.

Torta od sira i jagoda bez pečenja
Ova lagana, osvježavajuća torta ne sadrži rafinirani šećer ni vrhnje, a baza joj je od orašastih plodova i zobenih pahuljica.
Idealna je za tople dane i organizirana slavlja ili jednostavno za malo ljepši obiteljski ručak s nutritivno bogatijim desertom.
Sastojci za podlogu:
- 100 g badema
- 100 g zobenih pahuljica
- 2 čajne žličice kokosovog ulja
- 4 – 5 natopljenih datulja
- prstohvat soli.
Sastojci za kremu:
- 300 g svježeg sira
- 200 g grčkog jogurta
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 4 čajne žličice javorovog sirupa
- sok polovice limuna
- 1 čajna žličica agar praha.
Sastojci za preljev:
- 300 g svježih jagoda
- 1 čajna žličica agar praha
- 2 čajne žličice javorovog sirupa
- sok polovice limuna.
Priprema
- U blenderu usitnite orašaste plodove, zobene pahuljice, natopljene datulje, kokosovo ulje i prstohvat soli. Miksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
- Utisnite smjesu u kalup promjera oko 20 cm obloženog papirom, a potom podlogu stavite u hladnjak.
- U posudi izmiješajte svježi sir, jogurt, vaniliju, med i limunov sok.
- U maloj tavi zagrijte 3 – 4 jušne žlice vode i dodajte agar, miješajte dok se ne otopi.
- Ujednačeno umiješajte agar u kremu i sve dobro sjedinite.
- Prelijte kremu preko ohlađene podloge i vratite u hladnjak na barem dva sata da se stisne.
- Zatim, pripremite preljev. Nasjeckajte jagode i stavite ih kuhati s medom i limunovim sokom.
- Kad omekšaju, dodajte agar prah razmućen u malo vode. Kuhajte dok se ne zgusne u voćni preljev.
- Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko kreme, a potom vratite tortu u hladnjak na hlađenje.
- Prije posluživanja ukrasite tortu svježim jagodama i listićima kokosa po želji.
Pročitajte i ove članke:
- Cheesecake s limunom: Tri lagana i osvježavajuća recepta
- Veganski cheesecake bez pečenja: Tako kremast i fin! Evo recepta koji će svi voljeti
- Cheesecake: Znate li otkud potječe slasna torta od sira koja se s guštom jede i u Hrvatskoj?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Sadnja rajčice u tegli: Kako ih uspješno uzgojiti?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja