Lazanje sa špinatom koje osvajaju na prvi zalogaj

Lazanje sa špinatom koje osvajaju na prvi zalogaj

Lazanje je jedno od omiljenih svakodnevnih jela koje rado jedemo klasično s mesom ili tunom, a ponekad s povrćem. Možemo ga smatrati složencem s kojim rado eksperimentiramo. 

Jedna od namirnica idealna za lazanje je špinat koji će dati svježinu, dobro se slagati sa sirom, mesom ili nekim veganskim izvorom proteina.

Donosimo nekoliko recepata za lazanje sa špinatom, što je idealna prilika kako više jesti ovog nutritivnog povrća. 

Lazanje sa špinatom i sirom 

Za ovaj recept trebat će vam nekoliko sastojaka, brzo se pravi, a kombinacija sireva podignut će lazanje na viši nivo.

U slučaju da želite napraviti lazanje sa smrznutim špinatom, odmrznite ga, dobro ocijedite i dalje termički obradite na tavi kako je napisano u pripremi. 

Sastojci:

Priprema

  1. Svježi špinat operite i lagano dinstajte na maslinovom ulju s češnjakom. 
  2. Kad se špinat ohladi, nasjeckajte ga.
  3. U zdjeli pomiješajte ricotta sir s jajetom, sjeckanim špinatom i začinima, a potom dodajte polovicu parmezana i pomiješajte
  4. U vatrostalnu posudu na dno stavite sloj bešamela, potom listove lazanja te smjesu s ricotta sirom, posipajte ribanom mozzarellom i ponovno bešamel umakom. Ponovite postupak
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Lazanje pokrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta. 
  7. Nakon toga maknite foliju i pecite još do 20 minuta dok površina ne pozlati. 
Lazanje sa špinatom i sirom 
FOTO: Shutterstock

Lazanje sa špinatom i gljivama 

Obožavamo gljive u lazanjama i općenito su odlična kombinacija s raznim vrstama tjestenine. Niskokalorične su, pa cijelo ovo lazanje broji manje kalorija nego klasično. 

Sastojci:

Sastojci za bešamel:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak i gljive
  3. Nakon sedam minuta dodajte špinat i začine te dinstajte još oko dvije minute. 
  4. Napravite bešamel umak tako da zagrijete maslinovo ulje, dodajte brašno i miješajte oko dvije minute. 
  5. Postupno dodajte biljni napitak i kuhajte oko sedam minuta dok se umak ne zgusne, a potom dodajte i preostale sastojke i kuhajte uz miješanje još jednu minutu. 
  6. Na dno vatrostalne posude slažite redomsloj bešamela, sloj listova lazanja, špinat i  gljive, ponovno bešamel i ponovite postupak
  7. Lazanje pokrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta. 
  8. Nakon toga maknite foliju i pecite još do 20 minuta dok površina ne pozlati. 
Lazanje sa špinatom i gljivama 
FOTO: Shutterstock

Vege lazanje sa špinatom 

Mnogi se iznenade kada probaju veganske verzije mesnih jela, a jedno od njih se svakako odnosi i na lazanje od špinata. Za proteinski dio možete dodati bilo što – sojine ljuspice, tofu, seitan ili neki veganski oblik mljevenog “mesa”.

Sastojci:

Sastojci za bešamel:

Priprema

  1. Odmrznuti špinat ocijedite od viška vode. 
  2. Na tavi dinstajte luk i češnjak, dodajte gljive i dinstajte nekoliko minuta, dodajte začine i špinat te dinstajte kratko. 
  3. Dodajte mljeveni seitan ili tofu zajedno s rajčicom te kuhajte dok se ne zgusne
  4. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  5. Napravite bešamel umak tako da zagrijete maslinovo ulje, dodajte brašno i miješajte oko dvije minute. 
  6. Postupno dodajte biljni napitak i kuhajte oko sedam minuta dok se umak ne zgusne, a potom dodajte i preostale sastojke i kuhajte uz miješanje još jednu minutu. 
  7. Na dno vatrostalne posude slažite redomsloj bešamela, sloj listova lazanja, špinat i  gljive s tofuom ili seitanom, ponovno bešamel i ponovite postupak
  8. Lazanje pokrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta. 
  9. Nakon toga maknite foliju i pecite još do 20 minuta dok površina ne pozlati. 
  10. Prije posluživanja pustite da se lazanje malo ohlade kako bi se lakše rezala
Vege lazanje sa špinatom 
FOTO: Shutterstock

Lazanje sa špinatom i mesom 

Za one koji ne odstupaju od klasike, mogu spremiti lazanje s mesom, ali s dodatkom špinata. Koristite malomasno meso poput mljevene puretine.

Možete koristiti klasičan bešamel ili u nastavku vege bešamel. 

Sastojci:

  • 250 g lazanja 
  • 500 g mljevene puretine
  • 400 g svježeg špinata
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 400 g konzervirane rajčice 
  • 100 g parmezana 
  • 1 čajna žličica origana
  • pola čajne žličice dimljene paprike
  • crni papar
  • sol.

Sastojci za bešamel:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast, potom dodajte češnjak i puretinu te dinstajte oko 10 minuta. 
  2. Ulijte rajčicu i dodajte sve začine te pustite da se zgusne kroz 10 minuta. 
  3. Umiješajte špinat pred kraj kuhanja.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  5. Napravite bešamel umak tako da zagrijete maslinovo ulje, dodajte brašno i miješajte oko dvije minute. 
  6. Postupno dodajte biljni napitak i kuhajte oko sedam minuta dok se umak ne zgusne, a potom dodajte i preostale sastojke i kuhajte uz miješanje još jednu minutu. 
  7. Na dno vatrostalne posude slažite redomsloj bešamela, sloj listova lazanja, špinat i puretinu, ponovno bešamel i ponovite postupak. Završite s parmezanom. 
  8. Lazanje pokrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta. 
  9. Nakon toga maknite foliju i pecite još do 20 minuta dok površina ne pozlati. 
  10. Prije posluživanja pustite da se lazanje malo ohlade kako bi se lakše rezala. 
Lazanje sa špinatom i mesom 
FOTO: Shutterstock

Lazanje sa špinatom i tikvicama 

Ovo lazanje može biti vizualno zanimljivo, niskokalorično. Sve sastojke imate kod kuće pa je odlična prilika potrošiti tikvice, špinat i luk. Ako su vam ova lazanja prelagana, dodajte sojine ljuspice. 

Sastojci:

Lazanje sa špinatom i tikvicama 
FOTO: Shutterstock

Sastojci za bešamel:

Priprema

  1. Tikvice narežite na ploške, pustite da odstoje 10 minuta, a potom ih ocijedite od viška vode
  2. Špinat kratko dinstajte na maslinovom ulju, a potom ga ocijedite od viška vode
  3. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte sve začine i rajčicu i kuhajte oko 10 minuta. 
  4. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  5. Napravite bešamel umak tako da zagrijete maslinovo ulje, dodajte brašno i miješajte oko dvije minute. 
  6. Postupno dodajte biljni napitak i kuhajte oko sedam minuta dok se umak ne zgusne, a potom dodajte i preostale sastojke i kuhajte uz miješanje još jednu minutu. 
  7. Na dno vatrostalne posude slažite redomsloj bešamela, sloj listova lazanja, sloj tikvica i špinata, ponovno bešamel i ponovite postupak. Završite s parmezanom. 
  8. Lazanje pokrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta. 
  9. Nakon toga maknite foliju i pecite još do 20 minuta dok površina ne pozlati. 
  10. Prije posluživanja pustite da se lazanje malo ohlade kako bi se lakše rezale. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu