Crvene mrlje po tijelu: 10 uobičajenih uzroka

Crvene mrlje po tijelu

Kako biste točno odredili uzrok crvenih mrlja na koži, važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom radi temeljitog pregleda. U međuvremenu, evo 10 uobičajenih razloga za crvene mrlje po tijelu.

Crvene mrlje po tijelu

Prepoznavanje uzroka crvenih mrlja može biti izazovno, ali obično upućuju na ova stanja.

1. Pityriasis rosea

Pityriasis rosea je upalni problem kože koji stvara crveni osip, a vjerojatno potječe od virusne infekcije. Često se naziva “christmas tree rash” jer obično počinje velikom, ovalnom crvenom mrljom koja podsjeća na božićno drvce, a ta se primarna mrlja (matična mrlja) obično nalazi na prsima, leđima ili trbuhu.

Manje, slične mrlje (mjesne mrlje) tada se pojavljuju na drugim mjestima na tijelu. Simptomi uključuju svrbež, grlobolju, glavobolju i groznicu. Ovo stanje obično prolazi samo od sebe, ali losion s kalaminom ili kupke od koloidne zobi mogu pomoći u ublažavanju svrbeža.

2. Osip od vrućine

Osip od vrućine nastaje kada znoj začepi pore na koži, što dovodi do malih, crvenih ili prozirnih mjehurića ispunjenih tekućinom koji svrbe ili bole. Često se pojavljuje na područjima gdje se koža trlja ili gdje je odjeća u kontaktu, kao što su pazusi ili vrat.

Hlađenje kože obično rješava osip od vrućine, dok masti i kreme poput losiona s kalaminom ili steroidne kreme mogu pružiti olakšanje.

Pročitajte članak “Šest prirodnih lijekova za liječenje osipa od vrućine“.

3. Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je osip uzrokovan kontaktom kože s alergenima ili iritantima, kao što su jaka sredstva za čišćenje. Simptomi uključuju crvenilo, osip, oticanje, peckanje, svrbež i mjehuriće. Liječenje ovisi o iritantu, a često su od pomoći kreme koje se izdaju bez recepta i antihistaminici. Ozbiljne reakcije mogu zahtijevati lijekove na recept.

Herpes zoster
FOTO: Shutterstock

4. Herpes zoster

Herpes zoster je bolan osip s mjehurićima koji se pojavljuju na jednoj strani lica ili tijela, a uzrokuje ga virus varicella zoster, isti virus koji je odgovoran za vodene kozice. Osip obično prati trnce ili svrbež i oblikuje liniju s bolnim mjehurićima. CDC savjetuje starijima od 50 godina da se cijepe.

Antivirusni lijekovi mogu skratiti trajanje osipa, a bol i svrbež mogu se ublažiti lijekovima i kremama.

5. Plivački svrbež

Plivački svrbež je osip uzrokovan parazitima koji se nalaze u zaraženoj vodi. Puževi nose ove parazite, koji mogu uzrokovati svrbež i male crvene prištiće ili mjehuriće kada dođu u dodir s ljudskom kožom. Ovo stanje obično nestaje unutar tjedan dana, a kreme protiv svrbeža mogu ublažiti simptome.

6. Ringworm

Ringworm je gljivična infekcija koja proizvodi crveni, okrugli osip s uzdignutim rubom. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu i zarazna je. Atletsko stopalo i svrbež trkača povezana su stanja koja zahvaćaju stopala i prepone. Liječenje uključuje antifungalne lijekove koje propisuje liječnik.

7. Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis, čest oblik ekcema, često počinje u djetinjstvu i može potrajati u odrasloj dobi. Karakterizira ga suha, crvena i ispucala koža, koja se može inficirati ako se pretjerano češe. Liječenje je usmjereno na suzbijanje upale i hidrataciju kože, s medicinskim kremama koje propisuje liječnik ako je potrebno.

Pročitajte članak “Pet savjeta za ublažavanje atopijskog dermatitisa“.

Lichen planus
FOTO: Shutterstock

8. Lichen planus

Lichen planus je stanje koje uzrokuje crvenkasto-ljubičaste, uzdignute izbočine, obično na zapešćima, leđima i gležnjevima. Uzrok nije dobro shvaćen. Tretmani imaju za cilj upravljanje simptomima i mogu uključivati ​​lokalne kreme, svjetlosnu terapiju i lijekove na recept.

9. Psorijaza

Psorijaza je autoimuni poremećaj koji dovodi do ljuskavih mrlja koje svrbe na područjima kao što su laktovi, koljena i vlasište. Uzrokovana je prekomjernom proizvodnjom stanica kože i može uključivati ​​genetske čimbenike i čimbenike iz okoliša.

Liječenje se razlikuje ovisno o vrsti i može uključivati ​​lokalne kreme, svjetlosnu terapiju i lijekove.

10. Osip od lijekova

Osipi od lijekova javljaju se zbog alergijskih reakcija na lijekove i mogu varirati od blagih do teških. Simptomi ovise o lijeku i mogu uključivati ​​crvene kvržice, ljuštenje ili ljubičaste mrlje. Ako se novi lijek poklopi s osipom, posavjetujte se s liječnikom radi dijagnoze i mogućih tretmana poput steroida ili antihistaminika.

Uvijek potražite savjet dermatologa

Crvene mrlje po tijelu mogu biti posljedica raznih čimbenika, uključujući alergije, infekcije ili autoimuna stanja. Ako su simptomi ozbiljni ili potraju unatoč liječenju bez recepta, potražite savjet liječnika. Dermatolog može postaviti točnu dijagnozu i preporučiti odgovarajuće liječenje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Mutchler, C. (2024). 13 Causes of Red Spots on Skin. Verywell Health.
  2. Eske, J. (2023). What can cause red dots to appear on the skin? Medical News Today.
  3. Goldman, R. (2023). 10 Common Causes of Red Spots on the SkinHealthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu