Voćna dijeta: Traje 5 dana, a jedino što trebate je povećati unos voća i povrća? Nutricionistica otkriva je li baš tako jednostavna

Voćna dijeta

Zvuči li vam voćna dijeta primamljivo, budući da nerijetko možemo pročitati kako bi se voće trebalo izbjegavati ako želimo smršavjeti? Nažalost, puno je mitova o hrani kojima i dalje robujemo, a više nam štete nego što koriste. 

Nijedna dijeta ne uspijeva bez kalorijskog deficita. Naravno da je lakše postići kalorijski deficit kada se izbace neke, posebice kalorične, namirnice ili čak skupine namirnica kao što to čini keto prehrana

Dakle, jedini princip po kojem neka dijeta funkcionira jest da se temelji na manjem unosu kalorija od onoga što vam je potrebno. Nema ništa čarobnog u voću, u izbacivanju ugljikohidrata ili postu

Važno je naglasiti da nije stvar samo u gubitku suvišnih kilograma, već morate uzeti u obzir trajnu promjenu prehrambenih navika i životnog stila. Bez toga neće uspjeti zadržati tjelesnu težinu koju ste postigli. 

Bilo kakve brze dijete koje obećavaju gubitak velikog broja kilograma u samo tjedan dana i slično, neminovno dovode do jo-jo efekta jer organizam ne možemo varati.

Osim toga, brze dijete mogu usporiti metabolizam. 

Zbog izbacivanja određenih namirnica prema određenoj dijeti riskirate i nutritivne deficite. Isto tako, naglo mršavljenje poremetit će hormonsku ravnotežu i nerijetko dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa. 

Budite oprezni i zapamtite da je blagi kalorijski deficit prema principima pravilne prehrane jedini razuman i zdravi pristup mršavljenju. Zabrana namirnica, gladovanje, brzi gubitak kilograma samo će vas držati u začaranom krugu. 

Pročitajte članak: “Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor“.

Voćna dijeta - iskustva
FOTO: Shutterstock

Voćna dijeta – iskustva

Sada ćemo pobliže objasniti kako funkcionira voćna dijeta 5 dana“, je li zdrava i daje li željene rezultate. Naglasak je na povećanom unosu voća i povrća i to onog s manjim udjelom šećera

Također, voćna dijeta cilja na detoksikaciju organizma i potiče veći unos vode. Ovdje odmah treba napomenuti kako detoksikacija kao takva ne postoji, već naši organi poput jetre i bubrega vode računa o detoksikaciji

Kada se spominje detoksikacija, tumačite je u kontekstu rasterećenja probavnog sustava. No, to ne znači da ćete potaknuti lučenje toksina, teških metala i slično. Naša fiziologija ipak tako ne funkcionira. 

Nadalje, voćna dijeta, kao što joj ime kaže, traje pet dana, no može se produžiti i na punih tjedan dana. Zagovornici ove dijete upozoravaju na moguću pojavu umora, glavobolje, vrtoglavice i slično. Sve se to tumači kao pokrenuti proces detoksikacije. 

Ovi simptomi, naravno, ovise o tome koliko ste se zdravo do sada hranili. Netko tko je živio na brzoj hrani i slatkišima može očekivati jače simptome. Netko tko se općenito hrani zdravo, ali pretjeruje s količinom hrane može osjećati blaže simptome. 

Isto tako, upozorava se da su ovi simptomi normalni i da nisu razlog za prekidanje dijete. Voćna dijeta također navodi da treba izdržati i osjećaj gladi. Ovo ne čudi, budući da se radi o dijeti koja ide u ekstremni kalorijski deficit. 

Gladovanjem i prevelikim kalorijskim deficitom riskiramo naglo vraćanje kilograma ili čak dodatno dobivanje kilograma od onoga gdje smo krenuli. Vrlo je moguće i prejedanje nakon završetka dijete jer je naše tijelo pretrpjelo stres gladovanjem i želi se osigurati za moguće nove faze gladovanja. 

U zdravom mršavljenju uvijek se savjetuje blagi kalorijski deficit, u pravilu od 300 – 500 kalorija manje. Naravno da je takav proces mršavljenja onda i duži, ali dugoročno isplativiji, sa stvarnim i trajnim rezultatima i promjenama te ono najvažnije, očuvanim zdravljem. 

Voćna dijeta za mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Voćna dijeta za mršavljenje

Voćna dijeta za mršavljenje savjetuje tri obroka dnevno i jamči gubitak do 4 kg. Jelovnik po danima izgleda ovako:

  • prvi dan za doručak jede se voće, dvopek i kava
  • za ručak voće, kiselo mlijeko i kuhano jaje
  • za večeru krastavac, dva dvopeka i dvije rajčice te dva kuhana jaja. 

Odmah vidimo da ovim obrocima u prvom danu, kao i u ostalima, ne unosite dovoljno proteina čiji se unos treba povećati kod mršavljenja. Naime, veći unos proteina kod mršavljenja je važan zbog osjećaja sitosti i očuvanja mišićne mase. Sigurno ne želite skinny fat izgled, a do njega je najlakše doći upravo brzim dijetama. 

Drugi dan voćna dijeta savjetuje za doručak ponovno voće, dvopek i kavu te to vrijedi za svih pet dana trajanja voćne dijete. Za ručak smijete pojesti voće, kuhano jaje, kiselo mlijeko i dva dvopeka, a za večeru 125 g kuhane teletine, voće, rajčicu i dvopek. 

Treći dan za ručak je na meniju voće, kiselo mlijeko i dva krastavca, dok je za večeru 125 g kuhane teletine, voće i dvopek. Očito je da su obroci ponavljajući i jednolični, a cijela dijeta je reducirana na tek nekoliko namirnica. 

Zaista, ova dijeta se ni ne bi trebala provoditi dulje od pet dana jer već ovako uskim izborom namirnica kao i malom količinom hrane riskiramo manjak važnih vitamina, minerala, ali i zdravih masti

Četvrti dan za ručak je dozvoljeno 125 g sira, rajčica i dvopek. Za večeru 125 g kuhane teletine, voće i dvopek. Uz nabrojane fiziološke simptome očekujte i promjene raspoloženja, posebice razdražljivost i nervozu jer će se sniziti hormoni sreće

Peti dan za ručak je dozvoljeno 200 g kuhane teletine, rajčica i dvopek, a za večeru 500 g kuhanog povrća, jaje i rajčica. Ako ste izdržali, čestitamo, i sada vas molimo da se vratite pravilnoj i uravnoteženoj prehrani prije nego što završite kod liječnika

Voćna dijeta za mršavljenje obećava brzi gubitak kilograma u samo pet dana isključivo zbog velikog kalorijskog deficita. Jelovnik od svega nekoliko namirnica daje privid da imate kontrolu nad kalorijama i prehranom. 

voćna dijeta 5 dana
FOTO: Shutterstock

Voćna dijeta – manjak važnih nutrijenata

Nijedna dijeta ne smije izazivati gladovanje, spomenute simptome i promjene raspoloženja. Tijelo nam time govori da nešto ne radimo kako treba i da ga mučimo. Osim toga, ovako uzak izbor namirnica rezultira manjkom važnih nutrijenata kao što su:

Ono što je također problem kod popularnih dijeta jest jednak kalorijski deficit za sve. Da biste znali koliko kalorija smijete unositi da biste zdravo mršavjeli, u obzir se treba uzeti:

  • dob
  • spol
  • visinu
  • težinu
  • postotak masnog tkiva
  • razinu fizičke aktivnosti. 

Voćna dijeta ima premali unos kalorija gotovo za svaku odraslu osobu. Ako ste fizički aktivni zbog posla ili trenirate, nećete imati snage. Ova dijeta se ne preporučuje nikome, posebice ne:

  • trudnicama
  • dojiljama
  • tinejdžericama
  • osobama koje pate od kroničnih bolesti
  • osobama koje su na terapiji lijekovima 
  • osobama koje imaju utvrđene nutritivne deficite (primjerice, anemija
  • osobama koje su fizički aktivne
  • ženama koje žele ostati trudne 
  • osobama s poremećajima u prehrani.

Ako pronađete voćnu dijetu na internetu vidjet ćete na kraju jelovnika upozorenje da se prije provođenja savjetujete sa stručnom osobom. Isto savjetujemo i mi. Ako se već odlučujete za ovakve dijete jer čvrsto vjerujete u njih, svakako je provodite pod stručnim nadzorom. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu