GM dijeta: Sedam kilograma za sedam dana! Ova je popularna dijeta osmišljena za zdravlje zaposlenika, evo o čemu je riječ

GM dijeta

Glavni opis koji u sebi sadrži GM dijeta ili General Motors dijeta jest gubitak do sedam kilograma u tjedan dana, ali bez gladovanja. Zvuči kao oksimoron. Kada se obećaje toliki gubitak kilograma u tako malo vremena, treba nam se odmah upaliti crvena lampica. 

GM dijeta je kreirana još 1985. godine od strane General Motorsa i u suradnji s timom američkog instituta. Cilj je bio stvoriti kalorijski deficit kod zaposlenika kako bi otopili višak kilograma. 

Zagovara unos voća i povrća. Kao i većina dijeta, u prvi plan se gura konzumacija određenog jela, a to je kod ove dijete juha. Naglasak je i na unosu tekućine, odnosno vode. Još jedna namirnica koja je dopuštena je mlijeko. 

GM dijeta se bazira na pokretanju procesa detoksikacije, ali kao takva detoksikacija ne postoji. Detoksikaciju obavljaju naši pojedini organi poput jetre. Ovakvim restrikcijama samo povećavamo rizik od nutritivnih deficita zbog čega naš cjelokupni organizam radi slabije. 

GM dijeta - jelovnik
FOTO: Shutterstock

GM dijeta – jelovnik 

Ono što GM dijeta dopušta je konzumacija juhe prema posebnoj recepturi, a koja se smije jesti u neograničenim količinama tijekom trajanja dijete. 

Sastojci:

  • 2 zelene paprike
  • 6 glavica luka
  • celer
  • rajčica
  • kupus
  • kocka za juhu (piletina)
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Sjedinite sve sastojke, dodajte vodu te kuhajte oko 45 minuta dok povrće ne omekša. 

U ovoj juhi nema ništa čarobno. Dapače, ako se promovira detoksikacija kroz ovu dijetu, onda se kocka za juhu čini kao višak. Iako ne zagovaramo detoksikaciju, jedno od glavnih pravila detoksikacije je izbacivanje prerađene hrane. 

Osim juhe, svaki dan tijekom trajanja dijete trebate popiti minimalno šest čaša vode. Dopušteni su i kava, čaj te mineralna voda. 

Prvi dan jede se voće u neograničenim količinama, dok banane nisu dopuštene. Drugi dan je dopušteno samo povrće, a preporuka je za doručak pojesti krumpir s malo maslaca. Povrće smijete jesti sirovo ili kuhano.

Treći dan smijete jesti povrće i voće u neograničenim količinama, s iznimkom banane i krumpira koji su zabranjeni u trećem danu. Teško je pronaći logiku u ova prva tri dana, no kasnije ćemo se više osvrnuti na kvalitetu dijete. 

Četvrti dan možete jesti do osam banana s do tri šalice mlijeka. Podsjećamo, juhu prema navedenoj recepturi također slobodno jedete. Peti dan je dopušteno pojesti dva puta po 300 g govedine i do šest komada rajčica. U ovom danu savjetuje se i veći unos vode zbog konzumacije mesa. 

Šesti dan nastavljate s dvije porcije govedine po 300 g, ali umjesto rajčice jedete drugo povrće po izboru u neograničenim količinama. I konačno, sedmi dan su dopušteni smeđa riža, voćni sok i povrće u neograničenim količinama. 

Nakon što ste izdržali sedam dana ove dijete, savjetuje se da je ponovite onoliko puta koliko kilograma želite izgubiti.

Ovo je vrlo opasan savjet jer su neupitne strogost i isključivost same dijete. Također, ako vratite kilograme, odgovornost se prebacuje na vas, odnosno da je to do vašeg životnog stila.

Pročitajte članak “Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor“.

GM dijeta - iskustva
FOTO: Shutterstock

GM dijeta – iskustva 

Ono što možete iskusiti tijekom trajanja ove dijete je prije svega glad. U nekim danima ove dijete nemoguće je unijeti odgovarajuću količinu kalorija, a ovakav gubitak kilograma događa se zbog iznimno ekstremnog kalorijskog deficita

Kalorijski deficit je jedini razlog zašto skidate višak kilograma. To se postiže uravnoteženom prehranom u kalorijskom deficitu bez ovakvih zabrana i suludih preporuka oko toga što koji dan pojesti. 

Ako ćete osjećati glad, vrlo lako vas se može kritizirati da je to zato što ne jedete dovoljno juhe ili ne pijete dovoljno vode. No, glad se neće javiti samo zbog premalo kalorija, već i zbog nedovoljnog unosa proteina.

Naime, u kalorijskom deficitu ili kada želite smršaviti nužno je povećati unos proteina kako biste imali dulji osjećaj sitosti i spriječili propadanje mišićne mase. Ovakve ekstremne dijete ne preporučuju se nikome, pa ni pretilim osobama koje riskiraju brzo opuštanje kože zbog naglog gubitka kilograma. 

Ako ovu dijetu provodite dulje vrijeme, računajte na nutritivne deficite. Drugim riječima, postoji opasnost od pothranjenosti. Ne unosite ni dovoljno masti, a kad ne unosite dovoljno masti, riskirate deficit vitamina topivih u mastima, kao i hormonalni disbalans. 

GM dijeta posebno je opasna za žene koje ovakvim ekstremno malim unosom kalorija i masti mogu poremetiti menstrualni ciklus. Očekujte i promjene raspoloženja kao posljedice gladi i neuravnoteženosti prehrane. 

Osim navedenog, ovom dijetom riskirate i jo-jo efekt, odnosno brzo vraćanje kilograma ili čak dodatno nabacivanje istih. Razlog tome je što ćete usporiti metabolizam velikim kalorijskim deficitom pa će vaše tijelo koristiti svaku priliku da skladišti energiju, kako bi se pripremilo na ponovni stres izazvan ovakvom dijetom. 

Nijednom dijetom ne mijenjate navike. Ako se neke dijete ne možete pridržavati dugoročno, nemojte ni krenuti. Riskirate zdravlje, začarani krug gubitka i ponovnog nagomilavanja kilograma, a time uništavate samopouzdanje, samopoštovanje i sliku o sebi. 

Također, dijetama ovakvog tipa možete razviti i poremećaje u prehrani. Bilo kakve zabrane namirnica, i to ponajviše kvalitetnih, strah od pojedinih namirnica i sl. već predstavljaju temelje za opterećenost o (pre)hrani. 

Iako zvuči primamljivo da u sedam dana izgubite baš tih sedam kilograma viška, posljedice koje ostaju na psihu i tijelo nisu vrijedne toga. Pogotovo jer je nemoguće zadržati tu novostečenu težinu. Tijelo je pametno i naći će način da se vrati u prijašnje stanje. 

Mršavite iz ljubavi prema sebi, a ne protiv sebe.
Ako ne znate kako zdravo mršaviti, kako napraviti brze, lake i uravnotežene obroke, uložite u stručnjaka
FOTO: Shutterstock

Ako ne znate kako zdravo mršaviti, kako napraviti brze, lake i uravnotežene obroke, uložite u stručnjaka, nutricionista. Zaista je riječ o malom ulogu u odnosu na to što ćete dobiti dugoročno. 

Iako jedemo svaki dan, ne bismo trebali previše razmišljati o hrani. Kvalitetan stručnjak naučit će vas osnove i razbiti mitove o hrani u koje vjerujete, a priječe vas da se odlučite na pomoć. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu