Riba u škartocu s povrćem: Lako probavljivi proteini i pregršt mikronutrijenata! Imamo 4 jednostavna i fina recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Riba je sastavni dio mediteranske prehrane koja se smatra najzdravijom na svijetu. Preporučuje se ribu jesti barem dva puta tjedno, pri čemu prednost treba dati plavoj ribi zbog omega-3 masnih kiselina.
Riba je odlična dijetalna namirnica s lako probavljivim proteinima. Konzumacija ribe pridonosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Konzumiranjem oko 170 g ribe dva puta tjedno već smo puno učinili za naše zdravlje.
Prženje u dubokom ulju, panirana riba, gotovi riblji štapići itd. nisu opcija kada govorimo o zdravom unosu ribe. Prednost dajte kuhanju i pečenju u pećnici.
Jedan od zdravih načina pripreme ribe je riba u škartocu s povrćem. Pritom odaberite maslinovo ulje i mediteranske začine kako biste zaokružili mediteransku prehranu.
Riba u škartocu s povrćem
U nastavku vam donosimo četiri recepta s omiljenim jadranskim ribama – oradom, brancinom, oslićem i listom.
Orada u škartocu
Na 100 g svježa orada sadrži samo 128 kcal i 21 g proteina. Većinom sadrži jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline, odnosno omega-3 masne kiseline. Odličan je izvor vitamina B12 koji je važan protiv anemije i za proizvodnju energije.
Sastojci:
- svježa orada
- 1 tikvica
- 2 režnja češnjaka
- 1 mladi luk
- 1/2 eko limuna
- pola šalice cherry rajčica
- 1 stapka svježeg peršina
- 3 čajne žličice maslinovog ulja
- pola čajne žličice mediteranskih začina.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Pripremite posudu za pečenje obloživši je škartocom, odnosno masnim papirom za pečenje.
- Tikvice narežite na kolutove, prepolovite cherry rajčice, nasjeckajte mladi luk, a češnjak očistite i nasjeckajte.
- Na dno posude za pečenje posložite tikvice pa cherry rajčice, češnjak i mladi luk. Dodajte maslinovo ulje i začine te dobro promiješajte s povrćem.
- Ribu posolite i premažite s malo maslinovog ulja.
- Stavite ribu na povrće i zamotajte u škartoc u obliku bombona.
- Pecite oko 20 minuta, a nakon pečenja ribu poškropite limunom.
Brancin u škartocu
Još jedna riba s malo kalorija – svega 124 kcal na 100 g – je brancin. Sadrži 24 g proteina i oko tri grama masti. Sadrži i brojne važne minerale poput kalija, fosfora, magnezija, selena, kalcija, željeza i cinka, kao i vitamine B skupine i, naravno, omega-3 masne kiseline.
Sastojci:
- 3 – 4 brancina
- 1 šalica cvjetova brokule
- 1 šalica kolutova mrkve
- 2 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 3 – 4 grančice ružmarina ili timijana
- sol
- crni papar
- pola čajne žličice mediteranskih začina
- 1/3 šalice bijelog vina
- pola limuna.
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 200 °C.
- Ribu očistite i posolite sa svih strana.
- Pripremite onoliko masnih papira, odnosno škartoca koliko imate komada ribe.
- Ribu začinite začinima, maslinovim uljem i solju, potom u ribu stavite grančicu ružmarina ili timijana.
- U svaki škartoc dodajte malo brokule i mrkve te krišku limuna.
- Škartoc zavežite i pecite oko 30 minuta.
Oslić u škartocu
Ako vam se jede riba u škartocu s krumpirom, oslić je vrlo lagana riba pa se lako uklapa u jelovnik osobe koja želi smršaviti ili je na bolničkoj dijeti. Sadrži samo 88 kcal na 100 g i 17 g proteina.
Sastojci:
- 1 pakiranje smrznutih fileta oslića
- 5 – 6 krumpira
- 2 režnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje.
Priprema
- Odmrznite oslića.
- Zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Pripremite onoliko masnih papira, odnosno škartoca koliko imate komada ribe.
- Krumpir i luk narežite na ploške.
- U posudici pomiješajte sve začine i nasjeckani češnjak s maslinovim uljem te premažite povrće i ribu.
- Posložite ploške krumpira i luka u škartoc, dodajte oslića i zavežite.
- Pecite oko 20 – 25 minuta.
List u škartocu
List je još jedna vrlo niskokalorična riba sa samo 83 kcal na 100 g i 15 g proteina. Odlično se slaže uz čašu bijelog vina pa je idealna za pripremu nedjeljnog ručka.
Sastojci:
- 3 – 4 komada lista
- 1 šalica cherry rajčica
- 1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina
- nekoliko maslina
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- sol
- papar
- češnjak u prahu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 °C.
- Ribu operite i osušite.
- Pripremite onoliko masnih papira, odnosno škartoca koliko imate komada ribe.
- U posudici pomiješajte začine i maslinovo ulje te tom mješavinom premažite ribu i stavite na škartoc.
- Cherry rajčice i masline prepolovite i dodajte ribi.
- Škartoc zavežite koncem.
- Pecite oko 30 minuta.
Ribu poslužite uz zdjelicu svježe salate od rikule.
Pročitajte i članke:
- Posna jela za Veliki petak: Isprobajte brze i jeftine recepte za post na Veliki petak zbog kojih vam meso neće nimalo nedostajati!
- Stjepan Vukadin: Recept zvijezde MasterChefa za sočan ručak od povrća koje nađete u frižideru
- Priprema lososa: Pun je omega-3 masnih kiselina, ali se lako presuši! Pripremite ga na tavi i u pećnici bez da izgubi sočnost.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja