Aminokiseline za mršavljenje: Sve popularniji suplement koji se ne bi smio uzimati na svoju ruku! Nutricionistica otkriva detalje

Aminokiseline za mršavljenje

Gledajući matematički, proces mršavljenja vrlo je jednostavan – trebamo unositi manje kalorija nego što nam je potrebno kako bismo potaknuli trošenje viška tjelesnih masti. No, u praksi to od nas zahtijeva disciplinu, organizaciju i prilagodbu. 

Iako na tržištu možemo pronaći tzv. fat burnere ili “spaljivače masti”, riječ je o suplementima koji ne mogu sami po sebi napraviti željeni rezultat. Drugim riječima, opet je potrebno biti u kalorijskom deficitu i jesti manje kalorija nego što nam je potrebno. 

Osim fat burnera, spominju se i aminokiseline za mršavljenje, posebice BCAA aminokiseline za mršavljenje. Aminokiseline su, slikovito rečeno, karike lanca koje izgrađuju proteine.

Proteini su građeni od 20 aminokiselina, od čega su njih devet esencijalne, a 11 neesencijalne.

Esencijalne aminokiseline su one koje naš organizam ne može sam proizvesti, već ih je potrebno unositi putem hrane. U tih devet esencijalnih aminokiselina ubrajaju se:

  • fenilalanin
  • histidin
  • izoleucin
  • leucin
  • lizin
  • metionin
  • treonin
  • triptofan
  • valin.

U skladu s tim sadrži li određena namirnica sve esencijalne aminokiseline ili ne razlikujemo kompletne i nekompletne proteine ili bjelančevine. Kompletni proteini sadrže sve esencijalne masne kiseline i tu se ubrajaju sve namirnice životinjskog porijekla, a od biljnih su to pseudožitarica kvinoja i mahunarka soja

Ostali biljni izvori proteina ne sadrže sve esencijalne masne kiseline pa se u veganskoj prehrani, iako to nije nužno u svakom obroku, kombiniraju namirnice. Najpoznatija kombinacija odnosi se na žitarice i mahunarke, npr. riža s grahom. 

Aminokiseline i mršavljenje
FOTO: Shutterstock

Aminokiseline i mršavljenje 

U fitness zajednici veliku su popularnost kao suplement ili dodatak prehrani doživjele BCAA aminokiseline. BCAA aminokiseline dolaze od engleskog izraza “branch chain amino acids“, što u prijevodu znači “aminokiseline razgranatih lanaca”.

U takve aminokiseline razgranatih lanaca ubrajaju se tri esencijalne aminokiseline:

  • valin
  • izoleucin
  • leucin. 

Glavni razlozi zbog čega su se BCAA aminokiseline počele koristiti među vježbačima i sljedbenicima fitness životnog stila su:

  • sprječavanje razgradnje mišića (antikatabolički efekt)
  • poticanje hormona rasta i drugih anaboličkih hormona
  • poticanje sagorijevanja masti. 

U teoriji ovaj suplement zvuči idealno – istovremeno očuvati i izgraditi mišićnu masu te mršaviti. Nekima će BCAA poslužiti kao suplementi aminokiselina za mršavljenje, posebice kao aminokiseline za mršavljenje žena

BCAA aminokiseline za mršavljenje sve su popularnije
FOTO: Shutterstock

No, ovdje se postavlja puno pitanja kako bismo mogli govoriti o ovim efektima aminokiselina kao suplemenata:

  • je li prehrana posložena i je li osoba u kalorijskom deficitu
  • koliko često, kada i koliko intenzivno osoba trenira
  • koji tip treninga radi (kardio, snagu ili kombinaciju)
  • je li rekreativac ili profesionalni sportaš 
  • ima li određenih zdravstvenih problema te alergija ili intolerancija na hranu
  • je li riječ o ženi koja je trudna ili doji 
  • koje je dobi osoba 
  • koja je početna pozicija iz koje osoba kreće, a koji je krajnji cilj
  • uzima li osoba neke druge suplemente ili lijekove
  • slijedi li osoba određeni režim prehrane poput veganske, keto dijete i sl.? 

Ovoj listi pitanja mogu se pridružiti i neka druga pitanja. Uzimanje dodataka prehrani uvijek zahtjeva savjetovanje sa stručnjakom (liječnik, farmaceut ili nutricionist).  

Suplementi, bez obzira na to što se (najčešće) izdaju bez recepta, nisu bezazleni ako se uzimaju na svoju ruku.

Oni koji zagovaraju uzimanje aminokiselina smatraju da se kao suplementi brzo apsorbiraju u organizmu, zbog čega ispoljavaju tri spomenuta učinka – rast mišića, sprječavanje njihove razgradnje i poticanje mršavljenja

No, jesu li aminokiseline potrebne kao suplement ako ih već dovoljno unosimo putem prehrane? Naime, istraživanja su pokazala da u slučaju zdravih osoba zapravo nemaju toliko “čaroban” efekt. 

Aminokiseline za mršavljenje - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Naime, aminokiseline se dobro apsorbiraju iz proteina unesenih putem hrane. Naš je organizam, kada je prehrana posložena, vrlo pametan i najčešće mu nije potreban neki dodatan “poticaj”. 

Štoviše, kod većeg unosa proteina, pa tako i aminokiselina kao suplemenata, važan je dovoljan unos tekućine. Takve koncentrirane aminokiseline za mršavljenje potiču izlučivanje vode iz probavnog sustava što može uzrokovati:

Aminokiseline za mršavljenje – gdje kupiti?

Ako ste se odlučili za korištenje aminokiselina za mršavljenje, svakako se držite preporučene doze jer ćete tako biti relativno sigurni da si nećete naštetiti. Držite se uputa koje sugeriraju kako piti aminokiseline za mršavljenje. Dobro pročitajte upute i moguće indikacije. 

Prije nego što se odlučite za kupnju BCAA aminokiselina za mršavljenje, obratite pažnju jeste li najprije posložili osnove, a to su:

Aminokiseline su najčešće dostupne u online specijaliziranim trgovinama sa suplementima i fitness opremom. Također, dostupne su u trgovinama zdrave hrane ili specijaliziranim trgovinama sa sportskom suplementacijom. 

Imajte na umu da, ako koristite i whey protein kao dodatak prehrani, on u sebi već sadrži BCAA aminokiseline. U tom slučaju dvaput razmislite jeste li profesionalni sportaš i je li jedini rezultat bacanje (viška) novaca. 

Sve dok sama prehrana, trening i kontinuitet u tim dvjema ključnim stvarima nisu prisutni, nijedan suplement neće pomoći u željenoj mjeri
FOTO: Shutterstock

Drugim riječima, ako trenirate rekreativno, nemate više treninga dnevno, ne pripremate se za natjecanja ili niste redovni u treningu, BCAA aminokiseline kao suplement zaista neće pomoći. Kod velikih i dugotrajnih napora možda bi se moglo i razmotriti njihovo uzimanje. 

Kod rekreativaca je najbolji suplement svakako whey protein za brz i lak unos proteina, no ni whey protein nije nužan suplement.

Sve dok sama prehrana, trening i kontinuitet u tim dvjema ključnim stvarima nisu prisutni, nijedan suplement neće pomoći u željenoj mjeri.

Za rast mišića su prije svega potrebni težinski isplanirani trening, povećanje intenziteta s napretkom treniranja, dovoljan unos proteina u skladu s vašom tjelesnom masom i drugim faktorima te uravnotežena prehrana. 

Jednako su važni kvalitetan san i odmor između treninga jer mišići zapravo rastu tijekom mirovanja nakon treninga. Kada postignete disciplinu u tim naizgled jednostavnim stvarima, tada možete razmatrati suplemente u konzultacijama sa stručnjacima.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu