Nar ili šipak (mogranj): Kralj jeseni iz Dalmacije o čijoj se ljekovitosti nadaleko priča, a od kojeg se mogu spremiti razni recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Nar ili šipak zaslužuje svoje priznato mjesto u prehrani, a dozrijeva tijekom listopada i studenog. Šipak nar za razliku od drugih vrsta voća ne dozrijeva, odnosno ne postaje slađi nakon branja.
Iako će neki zaobići nar jer zahtjeva određeno vrijeme da ga se očisti, a nerijetko od soka ostaje sve uprljano, pokušajte češće konzumirati ovo iznimno nutritivno voće za koje se koristi i naziv “mogranj” te se razlikuje od ploda divlje ruže – divljeg šipka.
Nar šipak – kalorije
Nar šipak sadrži oko 70 kcal na 100 g što ga čini malo više kaloričnim u odnosu na druge vrste voća. Primjerice, 100 g jabuke sadrži 60 kcal, a 100 g jagoda samo 32 kcal.
Šipak nar – vitamini
Obiluje vitaminom C koji je poznati antioksidans, posebice za vrijeme sezone prehlade i gripe. Sadrži i vitamine B skupine te minerale kalij, magnezij, željezo, fosfor i bakar.
Koštice su bogate vlaknima koja su važna za zdravu probavu i crijevnu floru. Nar šipak kao lijek u narodnoj se medicini koristi protiv crijevnih parazita, i to kora nara.
Nar ili šipak – ljekovitost
Osim cijeli, može se konzumirati i sok od šipka nara iznimne antioksidacijske moći. Pojedina istraživanja navode da sok od nara ima jače djelovanje od zelenog čaja zbog udjela antioksidansa.
Nar ili šipak je posebice nezaobilazna namirnica za osobe s povišenim LDL kolesterolom jer njegova konzumacija smanjuje oksidaciju molekula lošeg kolesterola, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze. Osim toga, sok od šipka nara pokazuje pozitivno djelovanje protiv tumorskih stanica prostate.
Nar potiče i lučenje hormona sreće, serotonina, ali i estrogena zbog čega pridonosi smanjenju rizika od osteoporoze. Povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav, jačanje imuniteta, ali i na plodnost pridonoseći kvaliteti spermija.
Šipak nar za zdravlje pokazuje sve odlike visoko nutritivne namirnice koju biste trebali uvrstiti u svoju prehranu kroz nekoliko načina:
- svježi nar šipak
- sok od šipka nara
- u voćnim salatama
- kao međuobrok s jogurtom i sjemenkama
- dodan u salate s povrćem i kuhanim žitaricama.
Nar ili šipak – uzgoj
Najpogodnije mjesto za uzgoj nara su dalmatinska područja. Treba ga smjestiti na južnu stranu tako da bude zaštićen od sjevernog vjetra, odnosno najbolje ga je držati uza zid. Ono što je posebno važno jest oprašivanje koje je neophodno za stvaranje ploda.
Zato je nar najbolje posaditi blizu određenih biljaka koje će privući pčele za oprašivanje. Neke od biljaka koje možete koristiti za privlačenje pčela na nar su:
- majčina dušica
- metvica
- peršin
- ribiz
- kupine
- jagode
- borovnice
- celer
- lavanda
- suncokret.
Nar možete posaditi ujesen ili pak u prvom dijelu proljeća. Izbor tla i njegova priprema važan su korak u uzgoju nara. Tlo pogodno za uzgoj nara je ilovasto pjeskovito s iskopanom jamom do otprilike 80 cm dubine. Nakon što se postavi korijen, potrebno je dodati gnojivo, NPK i rahlu zemlju. Prekrijte navedene slojeve zemljom i zalijte.
Kod nas se najčešće u dvorištima uzgaja sorta medun koja je rodna, a plod dozrijeva sredinom listopada. Kod nas se uzgajaju i ove sorte:
- sladun
- konjski zub
- ciparski
- glavaš
- barski slatki.
Nar šipak – recepti
Nar šipak dobro će se slagati s rižom. Pritom možete spremiti veganski rižoto s tofuom pri čemu će nar dati egzotični pečat jelu.
Sastojci:
- 100 g dimljenog tofua
- 50 g riže
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 manja glavica luka
- pola šalice očišćenog nara
- svježi peršin
- 100 g tikvice
- papar
- kurkuma
- sol.
Priprema
- Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte narezane tikvice na kockice i dinstajte.
- Dodajte rižu, zalijte vodom i kuhajte dok riža ne omekša.
- Nasjeckajte peršin, a tofu narežite na kockice.
- Riži dodajte tofu, svježi peršin te začinite začinima.
- Kada jelo stavite na tanjur, posipajte ga narom.
Ovaj obrok djelovat će protuupalno, ne samo zbog dodatka nara zahvaljujući antioksidansima, već i kombinacije kurkume i papra koja povoljno djeluje protiv brojnih bolesti.
Nar ili šipak odlično će se slagati i sa zelenim lisnatim povrćem u kombinaciji s kuhanim žitaricama i mahunarkama. Budući da nar obiluje vitaminom C, njegov dodatak biljnim namirnicama koje sadrže željezo povećat će apsorpciju istog. Naime, poznato je da vitamin C poboljšava apsorpciju nehemskog željeza.
Sastojci:
- pola šalice matovilca
- pola šalice rikole ili zelene salate
- 50 g kus-kusa
- 200 g crvenog ili smeđeg graha
- pola šalice nara
- 15 g sjeckanih oraha
- sol
- papar
- 2 čajne žličice bučinog ulja.
Priprema
- Zeleno lisnato povrće operite i stavite u zdjelu.
- Kus-kus prelijte kipućom vodom i ostavite da nabubri.
- Orahe nasjeckajte i dodajte povrću.
- Dodajte nar i grah te začinite začinima i bučinim uljem.
Ovako spremljena salata predstavlja nutritivnu bombu koja će opskrbiti organizam hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima.
Ako želite napraviti sok od nara šipka, tada ga dobro očistite i izblendajte. Potom sadržaj procijedite kroz sito i gazu. Najbolje je sok odmah konzumirati kako biste iskoristili nutrijente sadržane u njemu.
Šipak nar – cijena
Ako vas zanima šipak nar, sadnice se kreću po cijeni 8 – 20 eura.
Pročitajte i članke:
- Jesenski plodovi: Daju čarobnu notu ovom dijelu godine! Evo koji su i kako ove sezonske namirnice uklopiti u prehranu
- Zdravi jesenski recepti: Bez tromosti i loše probave poslije! Imamo 6 recepata s omiljenim jesenskim namirnicama
- Jesenski deserti: Želimo nešto toplo, slatko i orašasto! Evo nekoliko recepata koji se savršeno uklapaju u ovo godišnje doba.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja