Veganska majoneza – recepti za zdrav umak koji rado jedemo

Veganska majoneza

Majoneza je umak koji daje punoću okusa francuskoj salati, sendvičima i svakom jelu u koji je volimo dodati. Osim toga, cjenovno je dostupna.

Majoneza – kalorije

Znate li da majoneza može imati i više kalorija od cjelokupnog jela u koji smo je dodali ako pretjeramo s količinom? Zato se postavlja pitanje je li majoneza zdrava ili ne. Drugim riječima, ima li majoneza dobar omjer kalorija i nutritivnih sastojaka?

Majoneza sadrži čak 700 kcal na 100 g. Najviše kalorija potječe iz masti, pri čemu majoneza sadrži oko 77 kcal masti na 100 g. Masti u prehrani imaju najveću kalorijsku vrijednost, 9 kcal na 1 g.

Pored velike energetske vrijednosti majoneza nije nutritivno bogata namirnica, stoga je promatramo samo kao povremeni dodatak jelima zbog okusa. No, dobra vijest je da iz kućne radinosti može izaći nutritivno bogatija fit majoneza, i to od različitih vrsta namirnica.

Veganska majoneza – recepti

Današnja prehrana je većinom bogata zasićenim mastima koje u velikoj mjeri potječu iz namirnica životinjskog porijekla. Prevelik unos zasićenih masti povezuje se s bolestima krvožilnog sustava.

Kako bi ipak uživali u omiljenoj hrani, nije potrebno odreći se pojedinih namirnica. Za svako omiljeno jelo ili umak u klasičnom obliku postoji barem nekoliko nutritivno bogatih verzija recepata. Kako bi smanjili u prehrani zasićene i povećali unos nezasićenih masti koje povoljno djeluju na zdravlje srca i krvožilnog sustava, donosimo recepte za vegansku majonezu.

Veganska majoneza recept
FOTO: Shutterstock

Ako odaberete sastojke iz organskog uzgoja, bit će to prava bio majoneza. Veganska majoneza može se napraviti od avokada, indijskih oraščića, čak i od tartufa. Izdvojili smo sljedeće recepte:

  • majoneza od avokada
  • aquafaba majoneza
  • majoneza od indijskih oraščića
  • majoneza s tartufima.

Veganska majoneza – recept

Sastojci za ovu vegansku majonezu su jednostavni i svima dostupni. Vrlo vjerojatno većinu sastojaka imate kod kuće. Za ovu majonezu možemo reći da je zdrava majoneza u odnosu na klasičnu, odnosno nutritivno kvalitetnija jer ne sadrži zasićene masti. Naime, ovo je majoneza bez jaja, pa je izvrsna i za one koji nisu vegani, ali ne podnose jaja.

Jedan od sastojaka ove majoneze je i sojin biljni napitak koji ima prednost u izradi veganske majoneze u odnosu na druge vrste biljnih napitaka. Naime, sojin biljni napitak doprinijet će potrebnoj konzistenciji ove majoneze veganske.

Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke, osim maslinovog ulja, stavite u blender i blendajte oko 60 sekundi na većoj brzini.
  2. Nakon toga, polako dodavajte maslinovo ulje i nastavite blendati na manjoj brzini još 60 sekundi. Smjesa se treba polako zgušnjavati.
  3. Kada je smjesa postigla teksturu po vašem ukusu, premjestite majonezu u dobro zatvorenu posudu i držite je u hladnjaku. Ovu majonezu treba potrošiti unutar četiri tjedna.

Pročitajte članak “Soja i njen utjecaj na zdravlje“.

Majoneza od avokada
FOTO: Shutterstock

Majoneza od avokada – veganska majoneza

Avokado je zahvalna namirnica za izradu majoneze jer je bogat mastima i to nezasićenim mastima koje su poželjne u našoj prehrani. Avokado je izvor vlakana, vitamina B, E, luteina. Pridonosi smanjenju LDL kolesterola, pa zašto ne bi od ove namirnice nastala zdrava domaća majoneza.

Budući da je i ova majoneza bogata mastima, iako nezasićenim, treba pripaziti na količinu zbog velike kalorijske vrijednosti.

Sastojci:
Priprema
  1. Sve sastojke izblendajte do željene teksture.
  2. Stavite majonezu od avokada u staklenku i potrošite unutar dva tjedna. Ovu vegansku majonezu također treba držati u hladnjaku.

Pročitajte članak “Kako se jede avokado?“.

Veganska majoneza aquafaba
FOTO: Shutterstock

Veganska majoneza aquafaba

Ako vam naziv ove majoneze zvuči egzotično, onda je vrijeme da se upoznate s aquafabom – tekućinom koja potječe od kuhanja mahunarki, najčešće slanutka. Aquafaba je često korišten sastojak u veganskoj kuhinji jer ima istu ulogu kao i bjelanjak jaja.

Zato je aquafaba sastojak iz kojeg može proizaći zdrava majoneza bez jaja. Znate li da je aquafaba otkrivena tek prije osam godina? Stavite pregaču i isprobajte aquafaba majonezu koja vas neće ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:
Priprema
  1. Ocijedite tekućinu iz konzerve odabrane mahunarke (tri jušne žlice) u blender.
  2. Dodajte ocat, limunov sok, steviju ili drugi zaslađivač po želji, papar i mljeveni senf.
  3. Sve sastojke izblendajte.
  4. U blender polako dodavajte ulje i nastavite blendati dok ne dobijete kremastu smjesu.

Pročitajte članak “Slanutak – kako se priprema i slasni recepti“.

Majoneza od indijskih oraščića
FOTO: Shutterstock

Veganska majoneza od indijskih oraščića

Tko ne voli grickati indijske oraščiće za vrijeme pauze na poslu? Sigurno u miksu orašastih plodova i sušenog voća najprije pojedete upravo indijske oraščiće.

Osim što su toliko ukusni, sadrže kalcij, fosfor, magnezij, cink, vitamin C. Izvor su i nezasićenih masnih kiselina te proteina. No, indijski orah smatramo izvorom masti, pa je i njegova energetska vrijednost velika. Upravo zato što su indijski oraščići bogati mastima, izvrsni su za pripremu veganske majoneze.

Sastojci:
Priprema
  1. Potopite indijske oraščiće u vodu i ostavite otprilike 10 minuta.
  2. Ocijedite indijske oraščiće i stavite u blender.
  3. Dodajte u blender češnjak, iscijeđenu polovicu limuna, sol, papar i ocat.
  4. Blendajte sve sastojke oko 15 sekundi. Potom dodajte vodu ovisno o željenoj gustoći i žlicom sastrugajte indijske oraščiće u vodu sa stijenke blendera.
  5. Blendajte oko pola minute.
  6. Dodajte majonezu od indijskih oraščića u omiljeni sendvič za doručak ili neka veganska francuska salata zasja u punom sjaju. 

Pročitajte članak “Indijski oraščić – nutritivna i ljekovita svojstva“.

Majoneza s tartufima
FOTO: Shutterstock

Veganska majoneza – majoneza s tartufima

Želite li napraviti posebno jelo koje sadrži vegansku majonezu, onda je za vas idealan majoneza recept s tartufima. Vegani će posebno voljeti tartufe jer sadrže sve esencijalne aminokiseline. No, kako se tartufi jedu u malim količinama, i dalje treba pripaziti na unos svih aminokiselina kroz dan.

Tartufi su bogati raznim mineralima i specifični su po svojoj aromi. Tartufi su poznati i kao afrodizijak, pa je idealan sastojak za zajedničku večeru s boljom polovicom.

Sastojci:
Priprema
  1. U blender stavite sve sastojke osim ulja i tartufa.
  2. Započnite blendanje dodanih sastojaka, a potom postepeno dodavajte ulje.
  3. Kada je majoneza postigla željenu konzistenciju, dodajte ribani crni tartuf.

Pročitajte članak “Prirodni afrodizijaci dostupni svima“.

Kupovna veganska majoneza
FOTO: Shutterstock

Kupovna veganska majoneza za one u žurbi

Ako ste obećali ručak ili večeru svojim prijateljima i obitelji, a najavili ste ukusne recepte s veganskom majonezom, ne brinite jer se na tržištu nalaze i gotove veganske majoneze.

Skoro svaki supermarket u svojoj ponudi ima i vegansku majonezu svoje robne marke ili neke druge.

Spar tako ima svoju liniju veganskih proizvoda naziva “Spar Veggie”, a u ponudi je i veganska majoneza Spar. Dolazi u staklenki što je ujedno i najbolja ambalaža za skladištenje namirnica. Veganska majoneza Lidl može se pronaći u plastičnoj tubi naziva Gea. Veganska majoneza Kaufland također ima liniju za vegane i vegetarijance, a posebnost ove majoneze jest što sadrži i znatno manje kalorija od klasične majoneze. No, opet treba pripaziti na unos. Porcija od 10 – 15 g je sasvim dovoljna.

Osim robnih marki pojedinih trgovina, mogu se pronaći i veganske majoneze od pojedinih brendova. Tako se na tržištu može pronaći Hellmans veganska majoneza koja ne sadrži gluten. Od domaćih brendova u ponudi je veganska majoneza Omegol sa smanjenim udjelom masnoća, a sadrži najviše jednostruko nezasićene masti. Majoneza Konzum sadrži također vegansku Planet of plants majoneza s prahom psylliuma.

Većina kupovnih veganskih majoneza ima dobar sastav, većinom sadrže nezasićene masti i manje kalorija od klasične majoneze. No, treba napomenuti kako su i veganske majoneze također kalorične jer sadrže oko 470 kalorija na 100 g. Kako se radi o umaku, ipak čajna žlica veganske majoneze neće znatno doprinijeti energetskom unosu.

Kuhana majoneza
FOTO: Shutterstock

Vegetarijanska majoneza

Ako želite zdraviju majonezu, a ipak se ne želite odreći jaja u majonezi, donosimo i recept za zdraviju majonezu od jaja.

Kuhana majoneza – recept

Sastojci:
  • 2 žumanjka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • malo soli
  • papar opcionalno
  • 1 jušna žlica senfa
  • oko 2 jušne žlice vode
  • oko 2 jušne žlice octa.
Priprema
  1. Pomiješajte sve sastojke, osim ulja.
  2. Potom kuhajte na laganoj vatri cijelo vrijeme miješajući smjesu sve do pojave prvih mjehurića, odnosno dok smjesa ne poprimi malo gušću konzistenciju.
  3. Ostavite smjesu da se malo ohladi.
  4. Potom je dodajte u blender i blendajući polako dodavati ulje.
  5. Kada smjesa postigne konzistenciju koju želite, spremna je za posluživanje.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu