Peckanje u dojci: Neugoda s kojom se susreće gotovo svaka žena! Evo koji su najčešći razlozi i kada je ovo stanje razlog za brigu

Peckanje u dojci

Peckanje u dojci, peckanje u bradavicama ili općenito bolovi u dojkama neugode su s kojima će se gotovo svaka žena susresti barem jednom u životu. Neki od uzroka su vrlo lako rješivi, npr. promjenom lošeg grudnjaka, dok drugi zahtijevaju liječničku pomoć. Pročitajte više o najčešćim uzrocima ovih tegoba kako biste znali imate li razloga za brigu.

Dojka ili mliječna žlijezda (lat. mamma) je modificirana žlijezda znojnica kože koja u žena stvara kompleksnu funkcionalnu jedinicu, a u muškaraca ostaje rudimentarni organ.

Dojka se sastoji od tri osnovne komponente:

 • koža s potkožnim masnim tkivom
 • žlijezda
 • vezivno-masna osnovica.

Dojke sadrže mnoštvo završetaka živčanih ogranaka koji mozgu šalju informacije o promjeni temperature, bolovima ili dodiru.

Peckanje u dojci može nastati kada su ti živci podraženi uslijed nekoliko različitih razloga.

Bol u grudima naziva se mastalgija ili mastodinija. Česta je neugoda koju doživljavaju žene svih dobi.

Bol u grudima (mastalgija) može se opisati kao:

 • tupa bol u dojci
 • osjećaj težine u grudima
 • pritisak u dojci
 • peckanje u grudima
 • osjetljivost dojke na dodir
 • otečenost dojke.

Peckanje u dojci – uzroci

Peckanje u dojci stvara čestu neugodu ženama. Od nošenja neodgovarajućeg grudnjaka do ranog znaka trudnoće – donosimo najčešće razloge peckanja u dojci.

Peckanje u dojkama - trudnoća
FOTO: Shutterstock

Peckanje u dojkama – trudnoća

Peckanje u grudima može predstavljati rani simptom trudnoće. Saznajte više u članku “Prvi simptomi (znakovi) trudnoće – simptomi trudnoće u ranim danima“.

Na početku trudnoće žene doživljavaju promjene u hormonalnom statusu estrogena i progesterona. Jedna od funkcija ovih hormona je signalizacija stanicama dojke koje pod utjecajem hormona rastu i pripremaju se za proizvodnju mlijeka – laktaciju.

Nagli rast dojki može uzrokovati peckanje u dojci, peckanje u grudima ili peckanje u bradavici dojke. Ovaj simptom trudnoće nije alarmantan i ubrzo će proći.

Ostali znakovi rane trudnoće su:

Peckanje u dojci kod dojilja
FOTO: Shutterstock

Peckanje u dojci kod dojilja

Već tijekom trudnoće započinje priprema organizma trudnice za proces dojenja. Povećanje grudi i širenje mliječnih žlijezda je praćeno bolnom osjetljivošću dojki na dodir i osjećajem nelagode u grudima. Areole se šire, a bradavice postaju tamnije.

Laktacija je proces stvaranja i izlučivanja mlijeka. Laktacija se sastoji od tri dijela:

 • mamogeneza (rast i razvoj dojki tijekom trudnoće)
 • laktogeneza (početak stvaranja mlijeka)
 • galaktopoeza (dugoročno, trajno održavanje sinteze i lučenja mlijeka).

Dva glavna hormona koja su zaslužna za normalnu laktaciju su:

 • prolaktin (hormon iz adenohipofize koji je odgovoran za stvaranje mlijeka)
 • oksitocin (hormon iz neurohipofize koji je odgovoran za kontrakciju mioepitelnih stanica dojke i izlučivanje mlijeka).

Glavni i osnovni podražaj za lučenje mlijeka je sisanje bradavice. Živci iz dojke tada signaliziraju mozgu da krene otpuštati hormon oksitocin koji će kontrakcijama mioepitelnih stanica dojke potiskivati stvoreno mlijeko kroz kanaliće u bradavicu.

Tijekom ovog procesa kod nekih se trudnica javljaju i neugodne senzacije u dojkama, osobito u samom početku dojenja.

Peckanje u dojci kod dojilja povezano je s aktivnim sisanjem i najčešće ubrzo prolazi, čim trudnica stekne pouzdanje i iskustvo u dojenju. Peckanje u dojci kod dojilja nikako nije razlog za prestanak dojenja!

Iako je dojenje biološka stvar, pravilno dojenje se mora naučiti kako bi bilo ugodno i korisno i vama i djetetu.

Pročitajte članak “Vodič kroz dojenje – pravilni položaji, kalendar dojenja i pomagala za dojenje“.

Peckanje u dojci nakon operacije dojke
FOTO: Shutterstock

Peckanje u dojci nakon operacije dojke

Žene koje su bile na operaciji dojke (uvećavanje dojki, redukcija dojki, operacija zbog raka dojke) mogu razviti osjećaj peckanja u dojci.

Tijekom operacije moguće je oštećenje živčanih završetaka u dojci koji posljedično stvaraju osjećaj peckanja.

Peckanje u dojci može se proširiti po prsnom košu sve do pazuha, ovisno o tome koje tkivo je pogođeno operacijom.

Oštećenje živčanog tkiva sporo zacjeljuje te su potrebni tjedni i mjeseci nakon operacije da bi ovaj neugodni simptom prošao.

Bolovi u dojci i ramenu
FOTO: Shutterstock

Nošenje neodgovarajućeg grudnjaka

Ako primijetite peckanje u dojci, iskustva kažu da jedan od uzroka može biti nošenja grudnjaka. Cjelodnevno nošenje neodgovarajućeg grudnjaka može uzrokovati neugodu, bol u grudima i peckanje u grudima.

Svakodnevni pritisak preuskog grudnjaka ili premalih košarica može podražiti živčano tkivo i stvarati peckanje u dojci (ili peckanje u grudima), čak i kada grudnjak skinete. Bolovi u dojci i ramenu mogu nastati zbog preuske odjeće, što je lako spriječiti.

Da biste izbjegli navedeno stanje, uvijek izaberite grudnjak koji u potpunosti odgovara vašem tijelu. Izaberite košaricu i širinu grudnjaka prave veličine.

Ako ste oštetili grudnjak i metalna žica viri gdje ne bi trebala, zašijte grudnjak ili kupite novi.

Nemojte spavati s grudnjakom!
Mastitis - upala dojke
FOTO: Shutterstock

Mastitis – upala dojke

Akutna upala dojke je bakterijska upala mliječnih žlijezda i okolnog tkiva dojke koja se najčešće javlja tijekom dojenja (laktacijski mastitis), ali može se javiti i kod žena koje ne doje.

Upala dojke u menopauzi (peckanje u dojci u menopauzi) češća je u žena koje boluju od kroničnih bolesti, npr. šećerne bolesti.

Simptomi mastitisa:

Pročitajte članak “Upala dojke kod žena koje ne doje (mastitis) – uzroci, simptomi, liječenje i obloge“.

Pagetova bolest bradavice
FOTO: Shutterstock

Pagetova bolest bradavice

Peckanje u dojci može biti znak i ozbiljnog poremećaja. Peckanje u bradavicama simptom je i Pagetove bolesti bradavice.

Pagetova bolest bradavice poseban je oblik duktalnog karcinoma dojke koji nastaje u glavnim izvodnim kanalićima dojke i širi se prema koži koju sekundarno zahvaća.

Karcinom dojke se očituje promjenama na bradavici, koje su nalik dermatitisu. Koža oko bradavice i sama bradavica može djelovati hrapavo, zadebljano, udubljeno ili može biti prekrivena krastom ili ljuskicama. Ponekad se javlja i iscjedak iz bradavice. Pacijentice doživljavaju svrbež dojke, peckanje u dojci ili žarenje u dojci. Katkad je vidljiva i kvržica na dojci.

Pagetova bolest je rijedak, ali agresivan oblik raka dojke koji zahvaća bradavicu.

Limfna drenaža dojke slijeva se u limfne čvorove u pazuhu, stoga ako su prisutni bolovi u dojci i ispod pazuha, nužan je pregled liječnika.

Ako ste primijetili neki od navedenih simptoma, potražite liječničku pomoć jer rana dijagnoza raka dojke je glavna odrednica uspješnog liječenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.57 / 5   14

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu