Povećanje grudi – odgovori na česta pitanja

Povećanje grudi - odgovori

Povećanje grudi je jedna od najčešćih operacija u ženskoj estetskoj kirurgiji pa smo priupitali dr. Maletića iz poliklinike Maletić da nam kaže svoja iskustva s tom operacijom. Evo što smo saznali.

Za povećanje grudi se opredjeljuju mlade žene koje prirodno imaju male grudi, a i žene u zreloj dobi koje su već rodile i grudi su im se se opustile, a žlijezde atrofirale. U tim slučajevima popunjavanjem grudi silikonskim implantatima dobiva se izgubljeni volumen, a grudi se dodatno podignu.

Kako povećati grudi?

Jedini efikasan način povećanja grudi je operativan zahvat kojeg izvodi plastični kirurg. Postoji nekoliko metoda, a danas se još uvijek najviše koriste silikonski implantanti.

U današnje vrijeme silikonski implantati su odlične kvalitete, većina proizvođača daje doživotnu garanciju. Oni se rade od kohezivnog gela, znači od silikona koji nakon oštećenja ne može doći u tkivo, procuriti. S implantatima se apsolutno normalno može dojiti, a u slučaju oboljenja dojke danas se ono dobro može pratiti, bez obzira na postavljeni implantat žlijezda s UZV, mamografijom i MR.

Cijena operativnog zahvata na grudima

  • povećanje dojki » 20 000 kn,
  • podizanje dojki » 15 – 18 000,
  • smanjenje dojki » 20 000 kn,
  • liposukcija » 8 000 kn,
  • ginekomastija » 8 000 kn.

Cijene su preuzete iz poliklinike Maletić.

Kako izgleda operacija povećanja grudi?

Mogućnost ugradnje implantata je kroz tri pristupaispod dojke, oko areole bradavice (ako je žena rodila i dojila jer je inače areola mala za implantaciju umetka) te aksilarni pristup koji nije dobar jer je pazušna jama “prljava” regija zbog žlijezda znojnica.

Položaj implantata može biti ispod žlijezde, ispod ovojnice prsnog mišića (subfascijalno) te ispod mišića. Koji je položaj najbolji, ovisi o puno mjerenja kojima se dolazi do rezultata gdje i kako postaviti implantat. S obzirom na oblik implantata, koji može biti okrugli i kapljičasti, također postoje medicinske indikacije i mjerenja za svaki pojedini slučaj, nakon kojih se odredi koji oblik i koju visinu (niski, moderirani, visoki) je ponajbolje ugraditi.

Povećanje grudi
Foto: Photo Secrets

Jesu li moguće kakve komplikacije prilikom operacije?

Komplikacije kod povećanja dojki silikonskim implantatima su minimalne. Može doći do infekta koji može biti klinički i subklinički te može djelovati na stvaranje pojačane kapsule oko implantata. Moguće je stvaranje seroma i hematoma. Zahvat se može obaviti u lokalnoj tumescentnoj i općoj anesteziji.

Povećanje grudi sa Macrolane gelom

Druge metode povećanja grudi se nisu pokazale tako dobre. Danas se u nekim dijelovima svijeta prakticira i povećanje sa Macrolane gelom što je u biti i jednostavniji zahvat jer se dojke injekcijama povećavaju, nema reza, ožiljaka, izvodi se u lokalnoj anesteziji. Ipak, nakon godinu dana je potrebna nadopuna oko 1/2 volumena apliciranog prije godinu dana, što izrazito poskupljuje sam postupak, a rezultat nije trajan.

Povećanje grudi masnim tkivom

Metoda transplantacije masnog tkiva za popunjavanje svih defekata na tkivu je u velikom usponu, pa tako i kod dojke, međutim tu postoje dva problema. Jedan je što obično žene koje žele povećati dojke nemaju dostatno masnog tkiva na drugim dijelovima tijela što bi se moglo transplantirati. Drugi, još veći problem, je zdravstvene prirode jer transplantirano masno tkivo može praviti kalcifikate koji u slučaju oboljenja dojke otežavaju analizu UZV-om i mamografijom.

Nedostatak je također i potreba ponavljanja postupka. Jedna transplantacija nije dosta jer se veliki dio masnog tkiva nakon prve transplantacije resorbira, a tek nakon drugog i trećeg zahvata rezultat je trajan. Transplantacija masnog tkiva u sebi uključuje i vrlo neudobne pripreme s primjenom vakuumske terapije dojke sistemom BRAVA.

Povećanje grudi prirodnim putem

Grudi nije moguće povećati prirodnim putem mada postoje razni gelovi, kreme i dodaci prehrani koji mogu imati određeni utjecaj na bolji izgled grudi.

Ono što djelomično djeluje su određene vježbe za prsne mišiće od kojih grudi očvrsnu (one zapravo ne mogu očvrsnuti jer nisu mišić, ali tkivo ispod njih može). Neke teorije prirodnog povećanja grudi predlažu hladna tuširanja grudi što djelomično može pomoći, ali samo privremeno jer će od hladnoće koža otvrdnuti i bradavice će nabreknuti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.57 / 5   7

Foto: Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: povecanje grudi masnim tkivom iskustva, povećanje grudi masnim tkivom cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu