Peče vas u prsima? Ovo je 13 mogućih uzroka

peče u prsima

Jeste li ikada doživjeli iznenadno, alarmantno pečenje u prsima? To može biti zastrašujuće iskustvo, navodeći vas da se zapitate je li to samo žgaravica ili nešto ozbiljnije poput srčanog udara. Razumijevanje različitih stanja koja mogu uzrokovati bol u prsima ključno je za brzu i točnu dijagnozu te liječenje.

Evo koja se stanja mogu kriti iza te nelagode.

Srčani udar

Srčani udar, poznat i kao infarkt miokarda, događa se kada je dotok krvi u srčani mišić ozbiljno smanjen ili blokiran, obično zbog krvnog ugruška. Bol ili nelagoda u prsima jedan je od znakovitih simptoma, a često se opisuje kao pritisak, stiskanje, osjećaj punoće ili bol.

Pročitajte članak portala Zadovoljna.hr Reagirajte na vrijeme: Što napraviti kada netko u vašoj blizini ima srčani udar?“.

Žgaravica i GERB

Žgaravica je osjećaj pečenja u prsima, obično uzrokovan nakupljanjem želučane kiseline u jednjaku. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronični i teži oblik refluksa kiseline, koji dovodi do česte žgaravice i potencijalnog oštećenja jednjaka.

Ezofagitis

Ezofagitis je upala ili iritacija jednjaka, često uzrokovana GERB-om, infekcijama ili određenim lijekovima. Može uzrokovati bol u prsima, otežano gutanje i žgaravicu.

Čir želuca

Otvorena rana u sluznici želuca, poznata kao čir na želucu, može uzrokovati goruću bol u prsima, osobito kada je želudac prazan ili tijekom noći.

pečenje u prsima
FOTO: Shutterstock

Hijatalna hernija

Hijatalna kila nastaje kada se dio želuca gura prema gore u prsni koš kroz dijafragmu.

Ovaj pomak može uzrokovati refluks kiseline i nelagodu u prsima, što se često pogrešno smatra problemima povezanim sa srcem.

Pneumonija i pleuritis

Infekcije poput upale pluća mogu uzrokovati upalu u plućima i prsnoj šupljini, što dovodi do bolova u prsima. Pleuritis, upala tkiva koje okružuje pluća, također može rezultirati oštrom boli u prsima koja se pogoršava s disanjem.

Napadi panike

Intenzivna tjeskoba ili napadi panike mogu se manifestirati simptomima poput stezanja u prsima, nedostatka zraka i lupanja srca, oponašajući simptome srčanog udara.

Pročitajte članak “Kako razlikovati napadaj panike od srčanog udara? Imaju slične simptome, ali evo na što posebno trebate obratiti pažnju“.

Astma

Astma, kronično respiratorno stanje, može uzrokovati stezanje u prsima, piskanje i kašalj, osobito tijekom egzacerbacija ili kada je potaknuta alergenima ili iritantima.

Plućna embolija

Plućna embolija nastaje kada krvni ugrušak začepi jednu od arterija u plućima. Bol u prsima, često oštra i iznenadna, i otežano disanje uobičajeni su simptomi.

Plućna embolija nastaje kada krvni ugrušak začepi jednu od arterija u plućima
FOTO: Shutterstock

Gastropareza

Gastropareza je stanje u kojem želucu treba predugo da isprazni svoj sadržaj u tanko crijevo. Ovo odgađanje može uzrokovati bol u prsima, nadutost, mučninu i povraćanje.

Kostohondritis

Kostohondritis je upala hrskavice koja povezuje rebro s prsnom kosti. Može uzrokovati bol u prsima koja se može osjećati kao srčani udar, osobito kada se pritisne zahvaćeno područje.

Žučni kamenci

Žučni kamenci su stvrdnute naslage u žučnom mjehuru, koje mogu izazvati iznenadnu, jaku bol u prsima poznatu kao žučne kolike, osobito nakon uzimanja masne hrane.

Perikarditis

Perikarditis je upala ovojnice koja okružuje srce. Bol u prsima primarni je simptom, često oštar i nestaje dok sjedite ili se naginjete prema naprijed.

Kada osjetite bol u prsima, ključno je ne postavljati samodijagnozu, već odmah potražiti liječničku pomoć, posebno ako je bol jaka, dugotrajna ili popraćena drugim zabrinjavajućim simptomima kao što su otežano disanje, vrtoglavica ili znojenje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Watson, S. (2024). What’s Causing This Burning Sensation in My Chest? Healthline.
  2. Charles, S. (2023). Why Do I Have a Burning Sensation in My Chest? Verywell Health.
  3. Villines, Z. (2023). Causes and treatments for a burning chest. Medical News Today.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu