Kako razlikovati napadaj panike od srčanog udara? Imaju slične simptome, ali evo na što posebno trebate obratiti pažnju

Kako razlikovati napadaj panike od srčanog udara

Ljudsko tijelo može doživjeti niz neočekivanih i alarmantnih osjećaja, od kojih mnogi mogu izazvati osjećaje panike ili uznemirenosti. Među njima, dva stanja koja često izazivaju veliku zabrinutost su napadaji panike i srčani udari.

Iako oba stanja mogu dijeliti neke simptome, možemo ih razlikovati po određenim čimbenicima. U nastavku otkrivamo karakteristike obaju stanja i kako ih razlikovati.

Napadaji panike su intenzivne epizode straha ili tjeskobe
FOTO: Shutterstock

Napadaji panike

Napadaji panike su intenzivne epizode straha ili tjeskobe koje se mogu pojaviti iznenada, bez ikakvog vidljivog okidača. Često dosegnu svoj vrhunac u roku od nekoliko minuta i mogu trajati do pola sata, iako posljedice pojačane tjeskobe mogu ostati.

Uobičajeni simptomi napadaja panike uključuju:

 • ubrzani otkucaji srca
 • kratkoća daha
 • nelagoda u prsima (stezanje ili nelagoda u prsima može biti prisutna, ali je općenito lokalizirana i obično se ne širi u druge dijelove tijela)
 • trnci ili utrnulost (npr. na rukama ili nogama)
 • znojenje i drhtanje
 • snažan osjećaj straha, nadolazeće propasti ili strah od gubitka kontrole ili ludila
 • naglo buđenje iz sna.
Srčani udar ili infarkt miokarda je hitan medicinski slučaj koji se javlja kada je protok krvi u dijelu srčanog mišića blokiran
FOTO: Shutterstock

Srčani udar

Srčani udar ili infarkt miokarda je hitan medicinski slučaj koji se javlja kada je protok krvi u dijelu srčanog mišića blokiran, obično krvnim ugruškom.

Za razliku od napadaja panike, srčani udari obično su uzrokovani bolešću srca i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Simptomi srčanog udara uključuju:

 • bol ili pritisak u prsima – značajna razlika između srčanog udara i napadaja panike je kvaliteta i intenzitet boli u prsima; bol u prsima povezana sa srčanim udarom često se opisuje kao osjećaj gnječenja ili stiskanja koji se može širiti prema ruci, čeljusti ili leđima
 • kratkoća daha – poteškoće s disanjem također su česte tijekom srčanog udara, ali obično prate bol u prsima
 • mučnina i povraćanje
 • znojenje (posebno hladan znoj)
 • slabost ili ošamućenost (zbog ugrožene sposobnosti srca da učinkovito pumpa krv)
 • nepravilni otkucaji srca.
ako tehnike umirivanja poput dubokog disanja pomažu u ublažavanju simptoma, vjerojatniji je napad panike
FOTO: Shutterstock

Razlikovanje dvaju stanja

Iako se neki simptomi napadaja panike i srčanog udara preklapaju, postoje ključne razlike koje vam mogu pomoći da odredite kakvo stanje možda imate. Najlakše je otkriti imate li napadaj panike – ako tehnike umirivanja poput dubokog disanja pomažu u ublažavanju simptoma, vjerojatniji je napad panike.

No, priroda boli u prsima ključna je razlika. Oštra, lokalizirana bol koja se pogoršava pokretom može ukazivati na napadaj panike, dok duboka, snažna bol koja prelazi u druga područja tijela može signalizirati srčani udar.

Napadaji panike obično su kratki, a simptomi postižu vrhunac unutar nekoliko minuta. Bol i simptomi srčanog udara mogu se nastaviti ili pojavljivati u valovima gdje se poboljšavaju ili pogoršavaju.

Također, razumijevanje čimbenika rizika za srčane bolesti, poput dobi, obiteljske anamneze, pušenja, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola, može vam pomoći da procijenite vjerojatnost da ćete doživjeti srčani udar.

Ako sumnjate da imate srčani udar, važno je odmah potražiti liječničku pomoć pozivanjem hitne službe
FOTO: Shutterstock

Traženje pomoći

Ako sumnjate da imate srčani udar, važno je odmah potražiti liječničku pomoć pozivanjem hitne službe. Ako su vaši simptomi više usklađeni s onima napadaja panike, pronalazak tihog i udobnog mjesta za vježbanje tehnika opuštanja može biti od koristi. Međutim, ako niste sigurni ili su vam simptomi ozbiljni, uvijek je sigurnije konzultirati se s liječnikom kako biste isključili bilo kakva ozbiljna stanja.

Zaključno, razlikovanje napadaja panike od srčanog udara zahtijeva pažljivo razmatranje simptoma i njihovog konteksta. Iako su napadi panike uznemirujući, nisu opasni po život, dok srčani udari zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju. Razumijevanje razlika navedenih u ovom članku može vas osnažiti da na odgovarajući način reagirate kada se suočite s bilo kojom od ovih situacija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu