Manoreksija: 5 – 10 % muškaraca pati od “muške anoreksije”, a ne poduzimaju ništa zbog straha od stigme! Psihologinja otkriva o čemu je riječ

Manoreksija

Iako se poremećaji u prehrani češće povezuju sa ženama, anoreksija kod muškaraca, poznatija kao manoreksija, nije rijedak slučaj. Smatra se da je oboljelih muškaraca 5 – 10 %, ali stručnjaci procjenjuju da je stvarni broj puno veći, samo što mnogi od njih ne traže pomoć zbog straha od stigme i uvjerenja da je u pitanju poremećaj koji je povezan samo sa ženama.

U posljednje vrijeme sve su izraženiji društveni i medijski pritisci povezani s nerealnim tjelesnim očekivanjima kod muškaraca i žena. Usmjeravanje fokusa na izgled glavna je karakteristika današnjih marketinških kampanja koje su prisutne na društvenim mrežama na kojima je sve više djece i adolescenata. Dobivanjem pogrešne slike o zdravlju i brizi za sebi dječaci i muškarci često upadaju u probleme povezane s poremećajima u prehrani.

anoreksija kod muškaraca
FOTO: Shutterstock

Manoreksija – anoreksija kod muškaraca

Anoreksija je poremećaj u prehrani koji obuhvaća oba spola, a predstavlja ozbiljno zdravstveno stanje koje može postati i opasno po život. Najčešće se javlja u adolescenciji, a smatra se da je treća po učestalosti kod adolescentica. Svatko može razviti poremećaj prehrane, a čini se da je pojava istog češća kod osoba čiji su članovi obitelji imali sličan problem.

Međutim, u današnje vrijeme je pravi uzrok poremećaja prilično zakamufliran idealnim prikazima tijela na internetu, stresnim životnim okolnostima, perfekcionizmom i drugim karakteristikama ličnosti.

Općenito, anoreksija se može pojaviti u dva oblika, odnosno dva tipa poremećaja:

 • restriktivni tip – gubitak tjelesne težine primarno nastaje pomoću restrikcija oko unosa hrane, dijeta, posta ili pretjeranog vježbanja (tijekom posljednja tri mjeseca ne postoje epizode prejedanja ili samoizazvanog pražnjenja)
 • purgativni tip – tijekom posljednja tri mjeseca osoba je imala ponavljajuće epizode prejedanja ili pražnjenja (samoizazvano povraćanje, zlouporaba laksativa, diuretika itd.), uz restrikcije u prehrani.
Manje je vjerojatno da će muškarci koji žive s poremećajima prehrane potražiti liječenje zbog straha od stigme i osjećaja da nisu dovoljno muževni te da su slabi.

Neki žive u zabludi da poremećaj prehrane ukazuje na njihovu seksualnu orijentaciju ili prisutnost ženstvenih osobina. Nažalost, mnogi od njih ne traže pomoć, a upravo zato što je fokus ovog poremećaja na ženama, muškarci prolaze nezapaženo, bez ikakve sumnje da je u pitanju manoreksija.

Poremećene prehrambene navike i visoka razina restrikcije oko unosa hrane prvi su znakovi da je u pitanju poremećaj u prehrani, ali mnogi oboljeli to skrivaju, dok okolina zanemaruje probleme ili čeka da se riješe sami od sebe.

Manoreksija - simptomi
FOTO: Shutterstock

Manoreksija – simptomi

Prema procjenama stručnjaka, kod muškaraca je češća pojava prekomjernog prejedanja uslijed raznih bioloških, psiholoških i socijalnih čimbenika. Većina članova obitelji i bliskih ljudi iz okoline zapravo nije svjesna na koje simptome je potrebno obratiti pozornost kada muškarci žive s neurednom prehranom.

Iako su glavne karakteristike anoreksije iskrivljena slika tijela, preokupacija tjelesnom težinom te intenzivan strah od debljanja, također je moguće uočiti i sljedeće simptome:

 • stroga prehrambena pravila i navike
 • fiksiranje na broj kalorija, redovito vaganje i provođenje dijeta
 • odijevanje u slojeve kako se ne bi primijetila stvarna težina
 • negiranje gladi i izbjegavanje hrane (posebno zajedničkih obroka)
 • česti posjeti kupaonici neposredno nakon ili tijekom obroka
 • usredotočenost na vježbanje, čak i tijekom oporavka od ozljeda/bolesti
 • prejedanje (posebno ako je u pitanju purgativni tip anoreksije)
 • česte izjave o nezadovoljstvu vlastitom težinom ili izgledom tijela.

Kao što je moguće uočiti, mršavost nije nužno prvo što ćete primijetiti kod muškaraca koji pate od manoreksije. Nadalje, muškarci koji žive s anoreksijom imaju različitu percepciju mršavosti koja nije uvijek povezana s mišićavosti, kao što mnogi misle.

Kompleksno zdravstveno stanje povezano s opsesivnom potrebom za mišićavim oblikom tijela naziva se bigoreksija, odnosno tjelesna mišićna dismorfija, te predstavlja drugačije stanje od manoreksije. Nije svim muškarcima koji boluju od anoreksije stalo do mišićne mase, ali pretjeranim vježbanjem, uzimanjem suplemenata, steroida i drugih dijetalnih supstanci i kombinacija mogu dovesti svoje tijelo i do takvog oblika.

Neki sportovi s velikim fokusom na tjelesnu težinu (npr. atletika, gimnastika, hrvanje, bodybuilding, borilačke vještine itd.) također mogu potaknuti nezdrave prehrambene navike kod muškaraca. Kontrola težine može biti prisutna na različite načine (povraćanje, post, korištenje laksativa, tableta za mršavljenje), a “mršavi” izgled tijela se može prikriti sve dok ozbiljniji simptomi ne izađu na vidjelo, kao što su:

Manoreksija - liječenje
FOTO: Shutterstock

Manoreksija – liječenje

Manoreksija je često popraćena i određenim psihičkim poteškoćama, kao što su visoki perfekcionizam koji osobi otežava svakodnevicu, proživljavanje traumatskog iskustva, zanemarivanje vlastitih i zadovoljavanje potreba drugih, manjak samopoštovanja i zadovoljstva životom, nedostatak socijalne podrške, drugi zdravstveni problemi itd.

Prvi korak prema oporavku je prepoznavanje simptoma i traženje stručne pomoći. Nakon liječničke obrade potrebno je stabilizirati unos prehrane, hidrataciju i ostale fiziološke funkcije nastale uslijed pothranjenosti. U nekim slučajevima mogu biti potrebni lijekovi (ako osoba pati od drugih zdravstvenih problema, psihičkih i/ili fizičkih).

Međutim, poboljšanje objektivnih pokazatelja nije dovoljno kako bi se osoba izliječila. Glavna stavka u procesu oporavka je psihoterapija, odnosno razumijevanje uzroka ponašanja koji su doveli do razvoja poremećaja u prehrani. Istinsko shvaćanje i prihvaćanje problema jedino može dovesti do dugotrajnijih promjena u ponašanju.

Kao društvo značajno možemo utjecati na ukidanje stigme koju stvaraju nepravedna očekivanja i zablude povezane s anoreksijom kod muškaraca. Anoreksija je ozbiljno zdravstveno stanje s kojim se suočavaju mnogi muškarci, a da bi potražili pomoć i krenuli s liječenjem, potrebna im je podrška najbližih.

Oporavak može biti dugotrajan, ali izlječenje je moguće.

O tome najbolje svjedoče oni koji su uspjeli u tome i podijelili svoja iskustva s nama u članku “Ove su se djevojke uspješno suočile s poremećajem u prehrani: Evo kako je izgledao njihov put“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Gillete, H. (2022). Understanding Anorexia in Men and Boys: Signs, Causes, and Treatment. PsychCentral.
 2. Američka Psihijatrijska Udruga. (2014). Dijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje: DSM-5. Naklada Slap: Jastrebarsko.
 3. Jones, W. i Morgan, J. (2010). Eating disorders in men: A review of the literature. Journal of public mental health, 9(2): 23–31.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu