Emocionalno prejedanje – kako zaustaviti ovu lošu naviku?

prejedanje

Bili mi toga svjesni ili ne, postoji povratna veza između naših emocija i hrane koju jedemo. Često, uslijed osjećaja usamljenosti, ljutnje, frustriranosti nakon svađe s partnerom ili “toksičnog” dana na poslu, ljudi posežu za “utješnom hranom” kojom “otupljuju” negativne emocije.

Najčešće je riječ o hrani koja nije zdrava niti nutritivno zadovoljava potrebe organizma (poput slatkiša, čokolade, čipsa, grickalica, kolača…), koja dugoročno uz sjedilački način života može pridonijeti povećanju tjelesne težine, nekoj vrsti nutritivne deficijencije, problematične kože…

Budući da je osoba u većini slučajeva svjesna da konzumirana hrana nije dobra kako za njeno zdravlje, tako i za fizički izgled, nakon prejedanja nastaje veliki osjećaj krivnje, koji ista potom ublažava s još više “utješne hrane” i tako ulazi u začarani krug:

Osjećam se loše – jedem – osjećam se loše

Ako sumnjate da se i vi emocionalno prejedate, prvi korak je da shvatite zašto se zapravo prejedate?

Za početak je potrebno da vodite dnevnik hrane i emocija, kako biste mogli prepoznati “obrazac” odnosno vezu između određene emocije i hrane koju jedete.

Nakon što ste najmanje četiri tjedna bilježili što ste jeli i kako ste se prije i nakon toga osjećali, analizirajte svoje zabilješke:
  • za kojom namirnicom/ama najčešće posežete kada se osjećate usamljeno, tužno, dosadno, kada ste iz nekog razloga frustrirani ili ljuti?
  • koja emocija je najčešći “okidač” za konzumiranje “utješne hrane”? (primjerice, jeste li posegnuli za čokoladom više puta nakon svađe s partnerom ili lošeg dana na poslu ili je to najčešće kada sjedite sami u večernjim satima i gledate omiljenu seriju s intrigantnom ljubavnom pričom ili romantičnom komedijom te se osjećate usamljeno bez partnera ili pak mislite na bivšeg dečka? U ovome vam može pomoći stručan savjet psihologa, zdravstvenog trenera, nutricionista).

Nakon što otkrijete što je bio uzrok emocionalnom prejedanju, naredni korak je da napravite plan akcije kako biste s vremenom osvijestili ovu nezdravu naviku.

Važno je napomenuti da izbjegavanje određene hrane koju jedete kao “utjehu” kada ste emocionalno ranjivi, neće biti dovoljno.

Prejedanje

Bit će potrebno da napravite promjene u životnom stilu, kao i da se suočite sa svojim emocijama i uklonite ”pravi uzrok” (u ovome vam može pomoći life coach, zdravstveni trener, psiholog ili psihoterapeut).

Za početak možete:
  • Nastaviti voditi dnevnik hrane i emocija kako biste vidjeli kako napredujete.
  • Jesti više zdravih, cjelovitih namirnica, poput zelenog lisnatog povrća, cjelovitih žitarica, voća i povrća te namirnica bogatih zdravim masnoćama, kako biste osjećali manji poriv za nezdravom hranom i produljili osjećaj sitosti.
  • Baviti se nekim oblikom fizičke aktivnosti u kojoj uživate (važno je da odaberete nešto što ćete toliko voljeti da će i sama pomisao na istu biti dovoljna da vas motivira da ustanete i pokrenete se, odnosno odete na trening. To može biti ples, yoga, pilates, plivanje, šetnja prirodom, aerobic, zumba, fitness…)
  • Izraziti svoje emocije kroz kreativnost. Bavljenjem kreativnim radom možete se povezati sa svojim emocijama i izraziti ih, umjesto da ih “ugušite” utješnom hranom. Možete probuditi pozitivne emocije poput radosti, dječje radoznalosti i entuzijazma. Možete slikati, bojati mandalu, praviti dekoracije, kolaže, mozaik…
  • Čitati zanimljivu knjigu ili magazin i/li slušati muziku koju volite.
  • Razgovarati s prijateljima kojima vjerujete, sa životnim trenerom (life coach) ili psihologom.
  • Meditirati.

Sve ove aktivnosti pomoći će vam da misli i emocije preusmjerite s utješne hrane na pozitivne aktivnosti koje će vam pobuditi radost i biti “ispušni ventil” za negativne emocije, no da biste uklonili uzrok samome emocionalnom prejedanju možda ćete morati promijeniti stil života ili vaše reagiranje na događaje i ljude oko vas (primjerice, ako je riječ o poslu koji vas “guši” morat ćete ili prihvatiti situaciju i naučiti kako se zdravo nositi s istom svakoga dana i fokusirati se na one stvari koje su dobre ili donijeti odluku da potražite novi posao).

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: emocionalno prejedanje, prejedanje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu