Bojenje mandale za relaksaciju uma i meditaciju

mandala

Mandala je simbol duhovnosti u budizmu i hinduizmu. Mandala u prijevodu sa Sankrita znači “sveti krug”. Geometrijski oblik kruga pojavljuje se učestalo u prirodi (cvijeće, pahuljice snijega, mjesec, sunce…) i simbolizira geometrijski oblik koji nema početak ni kraj. Njen kontinuirani oblik simbolično mijenja Univerzum. Svojim kružnim oblikom, prema duhovnim učenjima s Istoka, mandala ima moć koja mu omogućuje da relaksira, balansira energiju u tijelu te pomogne u izražavanju kreativnosti.

Krug je simbol cjeline, kontinuiteta, povezanosti, harmonije i životnog ciklusa, te nam stoga gledanje u crtež kruga i bojenje pomaže da se fokusiramo na unutrašnjost, emocije, na duhovnost. Bojenjem mandala, možete postići veću prisutnost u sadašnjem trenutku, relaksirati se, fokusirati misli, meditirati, izraziti svoju kreativnost, zabaviti se i otkriti „dijete u sebi“.

Za tibetanske monahe, pješčane mandale predstavljaju sredstvo razvijanja duhovne svijesti i stanje prosvjetljenja: tijekom bojenja mandale potrebna je potpuna prisutnost u sadašnjem trenutku, a po završetku izrađivanja mandale od pijeska (za koju je potrebno puno vremena i strpljenja) ista se briše u sekundama, što pomaže monasima u “odvajanju” od rezultata svojeg rada.

mandala tibet

Tibetanski monasi koriste tehniku bojenja mandala za buđenje duhovne energije, meditiranje, dok je psiholog Carl Jung mandale koristio kao psihoterapeutsku metodu za osobni rast u radu s pacijentima.

Bojenje mandala pomoći će vam u otkrivanju i razvijanju kreativnosti, čak i ako uopće nemate “umjetničkog” dara. Samo korištenje boja u procesu bojenja prema color-terapiji (terapiji bojama) ima iscjeljujuće iskustvo (tako plava boja djeluje umirujuće, zelena boja nam pomaže u balansiranju emocija, dok žuta pomaže u razvoju kreativnosti i novih ideja).

Možete kupiti bojanku s mandalama, nacrtati sami madalu ili pak za početak download-ati jednu od besplatnih mandala s interneta koju možete sami isprintati i bojati. Sve što vam je potrebno je namjera, bojice u različitim bojama, mirno mjesto i vrijeme koje ćete posvetiti bojenju mandala. Da biste produbili fokus prilikom bojenja mandala, možete zapaliti mirisni štapić ili difuzer s omiljenim eteričnim uljem, te pustiti relaksirajuću glazbu u pozadini. Sjedite s crtežom mandale na udobno mjesto (gdje po mogućnosti) nećete biti uznemiravani i gdje nema buke.

Prije bojenja mandala izdvojite trenutak da se opustite, možete napraviti nekoliko dubokih udaha i izdaha, zatvorite oči i napravite kratku meditaciju. Da biste bojali mandalu ne trebate biti “umjetnik”. Izvadite bojice i “pustite mašti na volju”: nema pogrešnog načina da se oboji mandala!

Kada ste završili s bojenjem mandale promotrite crtež (boje, oblike, te kako se osjećate u tom trenutku). Možete čak i zapisati u svoj dnevnik pojedinosti o iskustvu bojenja mandale.

Jedan od načina kreativnog izražavanja pomoću crteža u obliku kruga jest i tradicionalni dekorativni crtež na podu ili pred ulazom doma koji se u Indiji crta i boji pomoću obojenog pijeska, boja, latica cvijeća, začina, obojenih zrna riže (rangoli) za svaku posebnu prigodu, te obavezno za najsvetiji hinduistički praznik Diwali(Praznik svjetlosti). Ukoliko biste željeli napraviti rangoli u svom domu ili pred ulazom doma možete pogledati kako to napraviti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: mandale, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu