Bigoreksija ili tjelesna mišićna dismorfija: Stručnjaci upozoravaju na porast poremećaja čiji su uzrok društvene mreže! Evo koji su simptomi

Bigoreksija ili tjelesna mišićna dismorfija

Bigoreksija, poznatija pod nazivom tjelesna mišićna dismorfija, predstavlja kompleksno zdravstveno stanje povezano s opsesivnom potrebom za mišićavim oblikom tijela. U posljednje vrijeme stručnjaci upozoravaju na porast bigoreksije, posebno među mladim odraslim osobama, a neki su uvjereni da je jedan od glavnih uzročnika ovog problema upravo prikaz nerealnih standarda ljepote ljudskog tijela na društvenim mrežama.

Bigoreksija kao tjelesni dismorfni poremećaj
FOTO: Shutterstock

Bigoreksija kao tjelesni dismorfni poremećaj

Prema definiciji Dijagnostičkog i statističkog priručnika za duševne poremećaje (DSM-5), tjelesni dismorfni poremećaj javlja se kod pojedinaca koji smatraju da je njihovo tijelo premalo ili nedovoljno mišićavo, zbog čega se fiksiraju na misao da nešto nije u redu s takvim izgledom, da svi jasno uočavaju nedostatke na njihovom tijelu i da ga treba promijeniti.

Bigoreksija se promatra kao mišićna dismorfija koja je, na prvi pogled, prilično zakamuflirana zdravim životnim stilom, a pravi problemi se kod onih koji razvijaju ovaj poremećaj uočavaju tek nakon nekog vremena.

Bigoreksija je prvenstveno psihološko stanje, povezano s opsjednutošću vlastitim izgledom, ali i s nekim drugim poremećajima kao što su opsesivno-kompulzivni poremećaj i poremećaji u prehrani, koji također mogu igrati značajnu ulogu u manifestaciji simptoma. Nije potpuno jasno tko će razviti problem bigoreksije, ali određena životna iskustva i individualne karakteristike ličnosti pojedinca utječu na vjerojatnost razvoja poremećaja.

Iako se smatra da je prisutnija kod muškaraca, bigoreksija se može javiti i kod žena. Negativna iskustva iz djetinjstva, zlostavljanje i maltretiranje na račun izgleda povezani su s nastajanjem ovog problema.

Bigoreksija - simptomi
FOTO: Shutterstock

Bigoreksija – simptomi

Tjelesna mišićna dismorfija, u ovom slučaju bigoreksija, ima različite oblike simptoma koje je u početku zaista teško primijetiti jer se podudara s nekim zdravim navikama koje bi prvenstveno trebale biti umjerene, ali rani znakovi upozorenja su uglavnom povezani s neumjerenim ponašanjem pojedinca u smjeru izgradnje mišića, odnosno:

  • provođenjem sati u teretani, redovito i svakodnevno
  • opsjednutošću izgledom tijela uz stalno provjeravanja mišićnog razvoja ispred ogledala
  • zanemarivanjem obiteljskih i prijateljskih odnosa, posla ili škole zbog odlaska u teretanu
  • izbjegavanjem situacija povezanih s izlaganjem tijela javnosti (npr. plivanje) zbog straha od toga da će drugi uočiti određene nedostatke na vašem tijelu
  • promjenama u prehrambenim navikama – provođenje strogih dijeta, prekomjerna upotreba dodataka prehrani i proizvoda za razvoj mišića
  • promjenama raspoloženja, razdražljivošću, povlačenjem u sebe
  • depresivnim i/ili tjeskobnim stanjima.

Mnogi početni simptomi bigoreksije mogu se smatrati potpuno normalnim ponašanjem. Međutim, tjeranje tijela izvan zdravih granica vježbanja smatra se prvim problemom koji može ukazivati na razvoj složenijih simptoma. Ako dođe do razvoja bigoreksije, bez liječenja se simptomi mogu zakomplicirati i dovesti do zlouporabe steroida, razvoja depresivnog poremećaja i prisutnosti suicidalnih misli.

najsigurnije je da će treneri primijetiti početne probleme
FOTO: Shutterstock

Kako pomoći osobama koje pate od bigoreksije?

Osobe koje pate od bigoreksije najčešće ne uočavaju svoj problem nezdravih rutina vježbanja koje uzrokuju više štete nego koristi. S obzirom na to da ovi pojedinci puno vremena provode u teretanama, najsigurnije je da će treneri primijetiti početne probleme, ako su o ovom poremećaju dovoljno educirani.

Prvotni savjeti idu prema tome da se razgovorom pojasne prirodna tjelesna ograničenja, razbiju mitovi o specifičnom izgledu tijela kreiranom na društvenim mrežama te ponudi traženje stručne pomoći u obliku psihološkog savjetovanja kako bi se razotkrili dublji problemi iza ovog stanja.

Opsesija pretjeranog vježbanja i guranja tijela daleko izvan njegovih granica može rezultirati i brojnim fizičkim ozljedama, a osoba s problemom bigoreksije može imati simptome povezane s poremećajima u prehrani, opsesivno-kompulzivnim ponašanjem, perfekcionizmom, niskim samopoštovanjem, negativnim iskustvima na račun vlastitog izgleda, depresivnim ili tjeskobnim stanjima.

Rad na iskrivljenim i negativnim mislima o vlastitom tijelu prvenstveno se rješava kognitivno-bihevioralnim psihoterapijskim tehnikama te radom na socijalnim i emocionalnim vještinama kako bi osoba shvatila vlastitu vrijednost i razvila samopoštovanje.

Probleme s bigoreksijom najčešće ne uočava pojedinac koji ima problem.

Čak i ako uoči da mu pretjerano vježbanje stvara probleme, teško priznaje da nešto nije u redu. Zato je jako važno educirati okolinu na alarmiranje o simptomima koji s vremenom sve više dolaze do izražaja, kako bi se osoba uključila u psihosocijalni tretman na vrijeme, prije nego se razviju komplikacije i složeniji psihički poremećaji.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Dadić, M. (2022). Psihosocijalne odrednice tjelesnog dismorfnog poremećaja (diplomski rad). Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
  2. Watson, K. (2020). What Is Bigorexia? Healthline.
  3. Američka Psihijatrijska Udruga. (2014). Dijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje: DSM-5. Naklada Slap: Jastrebarsko.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu