Propusnost crijeva (leaky gut): Povezuje se s mnogim kroničnim bolestima! Evo zašto je vaš probavni sustav osjetljiv

leaky gut

Propusnost crijeva (leaky gut) ne postoji kao dijagnoza u medicini, već je stanje koje je predmet brojnih znanstvenih istraživanja u posljednje vrijeme zbog moguće uzročno-posljedične povezanosti sa širokim spektrom kroničnih bolesti. Zastupnici teorije o propusnim crijevima kao pokretačima raznih poremećaja tvrde da su mnogi simptomi uzrokovani reakcijom imunosnog sustava na mikroorganizme, toksine i druge tvari koje su ušle u krvotok kroz propusna crijeva.

Unutrašnjost ljudskih crijeva građena je od jednog sloja stanica koje čine sluznicu, odnosno barijeru između crijeva i ostatka tijela. Ta barijera uspješno upija potrebne hranjive tvari, a štiti od ulaska većih molekula i mikroorganizama. Svakodnevno je izložena brojnim stranim tvarima i u visokom postotku kvalitetno obavlja svoju zadaću.

Pretpostavlja se da ako dođe do popuštanja veza između stanica sluznice, mnogim nepoželjnim tvarima biva omogućen nesmetan ulaz u ljudski krvotok, čime se pokreće imunosna reakcija.

Propusnost crijeva
FOTO: Shutterstock

Propusnost crijeva – uzroci

Svi imamo određenu propusnost crijeva jer ta fizička i imunološka barijera koju čini sluznica nije neprobojna. Pojedini ljudi imaju genetsku predispoziciju i osjetljiviji su na promjene u probavnom sustavu. Problem je razlučiti što je možebitni uzrok i je li on odgovoran za te posljedice. Neki od predloženih uzroka su:

Navedeni uzroci su nespecifični, no svi mogu poremetiti crijevnu floru i ravnotežu bakterija koje pridonose nastanku sindroma propusnih crijeva.
Propusnost crijeva - simptomi
FOTO: Shutterstock

Propusnost crijeva – simptomi i posljedice

Crijeva mogu postati iziritirana brojnim navedenim uzročnicima te propustiti štetne tvari kroz sluznicu u krvotok, čime pokreću reakciju imunosnog sustava lokalno ili sistemno. Danas se sindrom propusnih crijeva povezuje s brojnim zdravstvenim stanjima:

Međutim, postoji malo dokaza koji bi sugerirali da su nabrojane bolesti izravno povezane s propusnim crijevima.

Prilikom pojave nespecifičnih simptoma liječnici obično rade sve pretrage po redu kako bi isključili najprije češće, zatim rjeđe uzročnike. Tako se može raditi analiza crijevne flore koja često bude narušena prekomjernim razmnožavanjem nepoželjnih bakterija.

Propusnost crijeva - liječenje
FOTO: Shutterstock

Propusnost crijeva – liječenje

Mnogobrojni tretmani spominju se s raznih strana:

No, do danas ne postoje znanstveni dokazi kojima je utvrđena korisnost i liječenje određenim preparatima koji se reklamiraju u medijima. Najviše dobrobiti donijela je promjena prehrane, kao i uvođenje vlakana, više tekućine, manje prerađene hrane te konzumacija svježih, sezonskih namirnica.

Savjetujte se s vašim liječnikom prije uvođenja većih promjena u prehrani ili započinjanja dijete kako ne bi loše utjecalo na vaše trenutno zdravlje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. McMillen, M. (2022). Leaky Gut Syndrome. WebMD.
  2. Campos, M. (2021). Leaky gut: What is it, and what does it mean for you? Harvard Medical School.
  3. Watson, J. (2019). Is “Leaky Gut” the Root for All Ills? Medscape.
  4. Mu, Q. i sur. (2017). Leaky gut as a danger signal for autoimmune diseases. Frontiers in Immunology, 8: 598.

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu