Stručno odobrava

,

Polineuropatija – uzroci, simptomi i liječenje

polineuropatija

Polineuropatija je poremećaj koji je rezultat oštećenja perifernih živaca. Periferni živci povezuju središnji živčani sustav, odnosno mozak i leđnu moždinu, s ostatkom tijela.

Difuzni je poremećaj i nije ograničen na pojedine živce ili pojedine udove.

periferni_zivcani_sustav

Polineuropatije se javljaju pretežno na nogama, rjeđe na šakama, a uglavnom se javljaju simetrično, odnosno zahvate obje noge ili ruke.

Poremećaj se teško liječi, ali je terapijama moguće zaustaviti njegov razvoj i ublažiti simptome.

Uzroci polineuropatije

Uzroci nastanka polineuropatija mogu biti poznati, nepoznati, nasljedni ili stečeni.

Mogući uzroci su:

Izloženost olovu ili određenim lijekovima (primjerice onima protiv lepre ili upale pluća) može oštetiti periferne živce i dovesti do polineuropatije. U tim je slučajevima važno odmah se suzdržati od korištenja tih supstanca.

Dijabetes je česti izvor polineuropatije, a može uzrokovati i potpun gubitak osjećaja u rukama ili nogama pa i otvorene rane na tijelu.

Ugrizom krpelja osoba se može zaraziti bakterijom Borreliom burgdorferi koja uzrokuje simptome nalik gripi, praćene bolovima u mišićima i zglobovima, a može i oštetiti živce te dovesti do polineuropatije, što se naziva Lymeskom (Lajmskom) bolesti.

krpelj

Porfirije obuhvaćaju bolesti koje su posljedica genetskih defekata, a mogu uključiti i polineuropatiju. 

Određene autoimune bolesti poput Guillain-Barréova sindroma također mogu biti okidač za oštećenja perifernog živčanog sustava.

Polineuropatija – simptomi

Osobe se obično žale na sljedeće simptome:

  • simetrične promjene osjeta (trnci i/ili oslabljeni osjet),
  • simetrične promjene motorike (slabost i/ili atrofija mišića potkoljenice),
  • osjećaj utrnulosti i žarenja,
  • stezanje u stopalima ili šakama,
  • slabost u mišićima,
  • bol i grčevi u potkoljenicama,
  • umjeren gubitak mišićne mase u nogama.
bol_u_nogama

Simptomi se postupno razvijaju, a u uznapredovaloj fazi može doći i do poteškoća s hodanjem.

Kod oštećenja osjetnih vlakana javljaju se osjećaji trnjenja, žarenja, peckanja i stezanja udova. Najizraženiji simptomi su na krajevima udova, odnosno na stopalima i na šakama. Postepeno se šire prema trupu, ali najčešće ne prelaze koljeno, odnosno lakat. Bol je izražen u mirovanju, a pojavljuje se spontano ili nakon fizičkog napora.

Motorički simptomi su najizraženiji u donjim udovima uz česte bolne grčeve u listovima. Dolazi do atrofije mišića potkoljenice i stopala zbog propadanja njihovih vlakana. Zbog gubitka mišićne mase može doći do vidljivih estetskih promjena na potkoljenicama (“rodine noge”). 

Zbog svih ovih promjena može doći i do deformacija ili izbočenja stopala te ograničenja pokretljivosti gležnjeva, zbog čega je potrebno što prije dijagnosticirati poremećaj i započeti liječenje.

Klinička slika ovisi o uzorku i proširenosti patološkog procesa poremećaja.

Polineuropatija – liječenje

U slučaju sumnje na polineuropatiju prvo se provode elektrodijagnostički testovi kojima se utvrđuje koje su to živčane strukture zahvaćene poremećajem te koliko je bolest uznapredovala.

Također, liječnik će na temelju testova i kliničke slike pokušati utvrditi uzrok bolesti.

Elektromioneurografija je ključna u dijagnostici polineuropatije, pomoću koje se analizom živaca utvrđuje o kojem je obliku oštećenja riječ i određuje se stupanj oštećenja. 

fizioterapija

Nakon detaljne dijagnoze odlučuje se o tijeku liječenja; ako je moguće, potrebno je odmah ukloniti uzrok polineuropatije, a zatim ublažiti simptome i napredovanje bolesti.

Liječenje se temelji na primjeni lijekova i fizikalnoj terapiji.

Ako je uzrok određeni lijek ili toksin, potrebno ga je odmah eliminirati te korigirati manjak vitamina. Time se može zaustaviti napredovanje bolesti, no oporavak je gotovo uvijek spor i nepotpun.

Kako bi se spriječila invalidnost, izuzetno je važno redovito provođenje fizikalne i radne terapije.

Kod bolova i osjećaja žarenja liječnik će prepisati lijekove koji će ublažiti ove neugodnosti.

Ako se polineuropatija otkrije na vrijeme i uspije se ukloniti uzrok, za regeneraciju živaca i povlačenje simptoma bolesti potrebno je 6 – 12 mjeseci. Postoje i polineuropatije čiji simptomi ne mogu u potpunosti nestati, a cilj terapije je ublažiti ih.

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: polineuropatija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu