Koliko dugo traje oporavak od moždanog udara: Evo koje su posljedice, prava pacijenata i kako izgleda život nakon moždanog udara

Koliko dugo traje oporavak od moždanog udara

Moždani udar je četvrti uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta odraslih u SAD-u. Procijenjeni izravni i neizravni troškovi njege moždanog udara u toj zemlji iznose 68.9 milijardi dolara za 2009. godinu. Učestalost moždanog udara i cijena oporavka nesumnjivo će rasti kako dolazi do globalnog starenja stanovništva Europe i zapadnog svijeta. Osim toga, učestalost moždanog udara i smrtnost rastu i u slabije razvijenim zemljama u kojima se životni stil i restrukturiranje stanovništva brzo mijenjaju.

Svjetski dan moždanog udara obilježava se 29. listopada te je prilika za podizanje svijesti o ozbiljnim posljedicama i visokim stopama smrtnosti moždanog udara. Potiče se razgovor o načinima na koje možemo smanjiti teret moždanog udara, prvenstveno o edukaciji javnosti o čimbenicima rizika i znakovima moždanog udara. To je također prilika da se založimo za djelovanje odgovornih na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini za poboljšanje prevencije moždanog udara, pristupa akutnom liječenju i podrške preživjelima i njegovateljima.

Pročitajte članak “Simptomi moždanog udara: Liječnik otkriva koji su znakovi moždanog udara i postoje li razlike kod žena i muškaraca“.

U nastavku saznajte koje su koliko dugo traje oporavak od moždanog udara, što sve nosi sa sobom i kako nastaviti živjeti nakon istog.

Posljedice moždanog udara
FOTO: Shutterstock

Posljedice moždanog udara

Kad su u pitanju moždani udar i kritični dani, šesti je dan kritičan za one pacijente koji su pretrpili veća neurološka oštećenja i ne mogu brinuti sami o sebi. Tada može doći do smrtnog ishoda. Moždani udari mogu dovesti do fizičkih problema, emocionalnih izazova i tegoba u ponašanju koji se procjenjuju godinu dana nakon moždanog udara. Uobičajene posljedice koje ostaju uključuju:

 • potpuna paraliza ili slabost na jednoj strani tijela
 • kognitivni problemi i problemi sa sviješću, razmišljanjem, pažnjom, pamćenjem, učenjem i prosuđivanjem
 • govorne poteškoće i problemi s razumijevanjem govora
 • emocionalni problemi i depresija
 • utrnulost ekstremiteta
 • inkontinencija
 • problem sa smanjenjem seksualnosti
 • problem sa žvakanjem i gutanjem
 • bol u ramenu (bolovi nakon moždanog udara).
Oporavak od moždanog udara
FOTO: Shutterstock

Koliko dugo traje oporavak od moždanog udara?

Život se može činiti zastrašujuć u tjednima i mjesecima nakon moždanog udara. Na pitanje koliko dugo traje oporavak od moždanog udara, nema jednoznačnog odgovora. Neki se ljudi brže oporavljaju, drugi mogu zahtijevati mjesece do godine rehabilitacije. Rehabilitacija pomaže ljudima koji su doživjeli moždani udar da povrate snagu i pomaže im da se osjećaju sigurnije u izvršavanju svakodnevnih zadataka.

Treba napomenuti važnost rane rehabilitacije koja započinje još u akutnoj fazi bolesti na jedinici za intenzivnu skrb. Tako boravak u bolnici biva kraći, komplikacija je manje i bolji su ishodi što se tiče smanjenja neuroloških oštećenja.

Cilj rehabilitacije je smanjiti dugoročna neurološka oštećenja na minimum te pokušati bolesnika što prije integrirati nazad u društvo i vratiti ga na posao, ukoliko je to moguće.

Oporavak od moždanog udara najbolji je unutar prva tri mjeseca nakon početka bolesti, no i dugoročna rehabilitacija ima svoje koristi s ciljem održavanja postojećeg stanja.

Prava pacijenta nakon moždanog udara
FOTO: Shutterstock

Rehabilitacija nakon moždanog udara

Ako je moguće i bolesnik ispunjava uvjete za bolničku rehabilitaciju (živčano-mišićni deficit) u specijaliziranoj ustanovi te ima očuvanu mogućnost učenja i sporazumijevanja, kao i sposobnost da sudjeluje u aktivnostima rehabilitacije do tri sata dnevno, rehabilitacija se nastavlja pod vodstvom multidisciplinarnog tima koji nadgledaju liječnik fizijatar i suradnici koji određuju rehabilitacijske ciljeve na temelju stanja i mogućnosti bolesnika (prava pacijenta nakon moždanog udara). 

Terapija u toplicama sastoji se od rehabilitacije pokreta za one koji nakon moždanog udara imaju ispade osjeta, ne osjećaju jednu stranu tijela ili imaju probleme s ravnotežom. Na taj se način pokušava smanjiti spazam nakon moždanog udara i težiti normalnom tonusu mišića. Aplikacije botulinum toksina mogu se koristiti za smanjenje spazma mišića. Hod na traci dobra je terapijska metoda za povećanje izdržljivosti i povećanje brzine pokreta.

Radni terapeut pomaže bolesnicima u korištenju raznih pomagala i uči odijevanje jednom rukom. Logopedi pokušavaju poboljšati govornu funkciju korištenjem metoda koje potiču bolesnika na vraćanje komunikacijskih mogućnosti. Psiholozi pomažu u problemima koji se mogu javiti s emocionalnim promjenama, prihvaćanjem vlastitog stanja te problemima sa smanjenjem seksualnosti.

Pročitajte članak “Razbijamo “tabu” odlaska psihologu: Evo kakva su iskustva onih koji su se odlučili za psihoterapiju“.

Rehabilitacija u kući
FOTO: Shutterstock

Treba dodati i da rehabilitacija nije završena nakon bolničke rehabilitacije i da bolesnici mogu imati koristi od ambulantne rehabilitacije ili rehabilitacije u kući.

Ambulantna rehabilitacija se provodi kod onih bolesnika kojima je potreba intenzivna logopedska rehabilitacija u govoru. Rehabilitacija u kući se provodi specifično prema potrebama bolesnika nakon dogovora s fizijatrom koji definira koje vježbe će bolesnik raditi s fizioterapeutom ili medicinskom sestrom koja će dolaziti na terapije.

Kod velikog postotka bolesnika postoji ovisnost o obitelji u svakodnevnim aktivnostima, stoga je bitno je uključiti obitelj edukacijom i dobiti podršku obitelji od pacijenta što stvara ugodno okruženje za terapiju i motivaciju za nastavak rehabilitacije. 

Život nakon moždanog udara
FOTO: Shutterstock

Život nakon moždanog udara

Kad je u pitanju moždani udar, opravak mora uključivati izbjegavanje drugog. To mora biti glavni prioritet. Iako je rizik za drugi moždani udar u ovom slučaju veći nego kod nekoga tko nikada nije imao moždani udar, taj rizik s vremenom pada te postoje stvari koje pomažu smanjiti taj rizik:

 • krvni tlak – održavati normalne vrijednosti krvnog tlaka od velike je važnosti za prevenciju novog moždanog udara
 • masnoće – visoke masnoće i kolesterol pomažu aterosklerozi koja predstavlja veliki rizik za nastanak moždanog udara, stoga treba uzimati terapiju za sniženje istih
 • dijabetes – kontrola dijabetesa značajno pomaže u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja
 • aritmije – liječenje aritmija i atrijskih fibrilacija ima velik doprinos u prevenciji moždanih udara
 • prehranamediteranska prehrana s većim udjelom voća, povrća i ribe te manjom konzumacijom suhomesnatih proizvoda i slatkih gaziranih pića.
 • fizička aktivnost – pomaže u očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja, u dogovoru s liječnikom odredite idealni intenzitet 
 • pušenje – prestanak pušenja je poželjan zbog lošeg utjecaja na zdravlje srca i krvnih žila.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Jividen, S. (2022). Long-Term Survival Rate After a Stroke. Verywell Health.
 2. Bralić Lang, V. (2020). Rehabilitacija nakon moždanog udara. Adiva.
 3. Schnurrer-Luke-Vrbanić, T. i sur. (2015). Smjernice za rehabilitaciju osoba nakon moždanog udara. Fizikalna i rehabilitacijska medicina, 27(3-4): 237–269.
 4. Ovbiagele, B. i Nguyen-Huynh, M. N. (2011). Stroke Epidemiology: Advancing Our Understanding of Disease Mechanism and Therapy. Neurotherapeutics, 8(3): 319–329.
 5. World Stroke Day. World Stroke Organization.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: oporavak nakon blagog moždanog udara, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu