Simptomi moždanog udara: Liječnik otkriva koji su znakovi moždanog udara i postoje li razlike kod žena i muškaraca

Simptomi moždanog udara

Simptomi moždanog udara mogu biti vrlo raznoliki jer ovise o tome koji dio mozga je zahvaćen oštećenjem. Moždani udar javlja se kada tromb blokira dotok krvi u dio mozga ili kada u mozgu pukne krvna žila. Tada se dijelovi mozga oštećuju ili umiru. Moždani udar može uzrokovati trajno oštećenje mozga, dugotrajni invaliditet ili čak smrt.

Rizik od moždanog udara eksponencijalno se povećava nakon 30. godine života, a uzrok varira ovisno o dobi. Starija životna dob jedan je od najznačajnijih čimbenika rizika od moždanog udara. 95 % moždanih udara javlja se kod osoba u dobi od 45 i više godina, a 2/3 moždanih udara javlja se kod starijih od 65 godina.

U 2015. godini moždani udar bio je drugi najčešći uzrok smrti nakon bolesti koronarnih arterija, s ukupno 6,3 milijuna smrtnih slučajeva (11 % od ukupnog broja smrti).
Simptomi moždanog udara kod muškaraca
FOTO: Shutterstock

Muškarci imaju 25 % veću vjerojatnost da će razviti moždani udar od žena, ali 60 % smrtnih slučajeva od moždanog udara javlja se kod žena. Budući da žene žive duže, u prosjeku su starije kada dožive moždani udar i tako češće umiru od te bolesti. U nastavku saznajte koji su simptomi moždanog udara.

Moždani udar – simptomi

Tipični znakovi moždanog udara mogu se brzo razviti i pogoršati, pa se preporučuje pregled liječnika u slučaju da se pojave simptomi ili znakovi moždanog udara koji uključuju (simptomi moždanog udara kod muškaraca i žena):

 • poteškoće s govorom, komunikacijom ili razumijevanjem drugih 
 • poteškoće s pomicanjem lica, ruke ili noge na jednoj strani tijela 
 • smanjenje ili promjena osjeta na jednoj strani tijela 
 • promjene vida
 • jaka glavobolja ili vrtoglavica.
Znakovi moždanog udara
FOTO: Shutterstock

Akronim FAST (engl. face, arms, speech, time) je izmišljen kako bi se brzom procjenom moglo ustanoviti treba li nekome hitna medicinska pomoć zbog opasnosti od moždanog udara. Kod interakcije s nekim na koga sumnjate da ima moždani udar odgovorite na ova pitanja.

 1. Zamolite osobu da se nasmiješi. Spušta li im se jedna strana lica?
 2. Zamolite osobu da podigne obje ruke. Pada li jedna ruka prema dolje?
 3. Zatražite od osobe da ponovi jednostavnu frazu. Je li njihov govor nejasan ili čudan?
 4. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, vrijeme je da odmah nazovete hitnu medicinsku pomoć!
Simptomi moždanog udara kod žena
FOTO: Shutterstock

Simptomi moždanog udara kod žena

Ponekad prvi simptomi moždanog udara možda neće biti očiti, ili moždani udar može uzrokovati neuobičajene simptome (neprimjetni moždani udar). Neuobičajeni simptomi mogu utjecati na svakoga u bilo kojoj dobi, ali su češći kod žena. Opisani kao atipični simptomi moždanog udara, ovi rjeđi simptomi mogu uključivati (simptomi blagog moždanog udara):

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Moawad H. (2022). The Warning Signs of Stroke in Women. Verywell Health.
 2. Scaccia A. (2019). Symptoms of Stroke in Women: How to Identify a Stroke and Seek Help. Healthline.

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu