Bolovi u ramenu: Imamo popis najčešćih uzroka, a evo i kako se liječe

Bolovi u ramenu

Ramena služe kao mjesto susreta kostiju nadlaktice (humerus), lopatica (scapula) i ključne kosti (klavikula). Svako rame podupire skupina od četiri mišića i tetive, zajednički poznatih kao rotatorna manšeta, koji štite humerus i olakšavaju kretanje ruke.

Bolovi u ramenu mogu potjecati iz različitih izvora. Ozljede zadobivene uslijed padova ili nesreća, kao i naprezanje uslijed aktivnosti poput slikanja česti su uzroci. Dodatno, stanja kao što su artritis ili bol koja se prenosi iz drugih tjelesnih regija mogu doprinijeti nelagodi u ramenu.

Simptomi ozljeda ramena uključuju ukočenost, bol, osjećaj nestabilnosti ramena i oslabljenu snagu ruke. Dok se neke ozljede mogu liječiti kod kuće uz odmor, led i povišenje, druge mogu zahtijevati stručnu medicinsku pomoć.

Znakovi koji ukazuju na potrebu za hitnom medicinskom intervencijom uključuju:

  • deformaciju ramenog zgloba
  • nemogućnost korištenja ramena
  • intenzivnu bol
  • iznenadno oticanje, slabost ili obamrlost u ruci ili šaci.
Bolovi u ramenu - uzroci
FOTO: Shutterstock

Bolovi u ramenu – uzroci

Bolovi u ramenu obično su posljedica sljedećih stanja.

Iščašenje

Iščašenje nastaje kada se kost ruke na silu povuče ili okrene iz ležišta, što rezultira bolom, slabošću, oteklinom, utrnulošću i modricama.

Odvajanje

Uključuje ozljedu zgloba gdje se spajaju ključna kost i lopatica (bolovi u ramenu i lopatici), uzrokujući kvrgu na ramenu i pucanje ligamenta. Tako nastaju bolovi u ramenu i ključnoj kosti.

Prijelom

Kost se lomi ili napukne uslijed padova ili udaraca, obično zahvaćajući ključnu kost ili kost ruke (bolovi u ramenu i ruci) u blizini ramena.

Pucanje hrskavice

U pitanju je ozljeda hrskavice ramenog zgloba, koja rezultira boli, slabošću i ograničenim pokretima.

Pucanje rotatorne manšete

Oštećenje mišića i tetiva koje podupiru rame dovodi do boli, osobito tijekom pokreta ruke.

Smrznuto rame

Riječ je o ograničenom kretanju zgloba zbog priraslica tkiva, često uzrokovanom smanjenom upotrebom ramena.

Udar

Uklještenje tetiva rotatorne manšete između kostiju ramena uzrokuje oticanje i bol, pogoršanu pokretima ruke iznad glave.

Burzitis

Upala tekućinom ispunjene vrećice (burze) u ramenom zglobu izazvana je ponavljajućim pokretima ili ozljedama.

Ostali uzroci

Drugi uzroci, uključujući osteoartritis, reumatoidni artritis, probleme s mjehurom, jetrom i drugim organima, simptome srčanog udara, tendinitis i osteofite, također mogu pridonijeti nelagodi u ramenu.

Bolovi u ramenu - prirodno liječenje
FOTO: Shutterstock

Bolovi u ramenu – prirodno liječenje

Kod iščašenja, odvajanja i prijeloma potrebna je pomoć liječnika kako biste rame vratili u ispravan položaj, a zatim remen koji će ga držati na mjestu dok zacjeljuje.

Za mnoge druge probleme liječnik može predložiti odmor, toplinu ili led, kao i lijekove poput aspirina ili ibuprofena za smanjenje boli i otekline.

Ako se vaše rame ne poboljša nakon prvih koraka, liječnik može pokušati ubrizgati kortikosteroid (protuupalni lijek) ravno u zglob kako bi ublažio oteklinu i bol.

Ponekad se pukotine hrskavice, pukotine rotatorne manšete i smrznuto rame ne popravljaju mirovanjem i lijekovima pa liječnik može preporučiti operaciju.

Kod bilo kojeg problema u ramenu plan liječenja vjerojatno će uključivati vježbe koje će pomoći da istegnete i ojačate zglob te poboljšate raspon pokreta.

Ako vas muče bolovi u ramenu i vratu, pročitajte članak “Vježbe za vrat i ramena: Mogu ublažiti posljedice nepravilnog sjedenja i spavanja! Imamo 12 jednostavnih vježbi za rješavanje ukočenosti“.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pietrangelo, A. (2023). Why Does My Shoulder Hurt? Healthline.
  2. Shoulder pain. (2023). NHS.
  3. Shoulder Pain. (2023). WebMD.

Ocijenite članak

3 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu