Stručno odobrava

,

Koksaki virus (bolest prljavih ruku) – uzroci, simptomi i liječenje

koksaki_virus

Koksaki virus, raširen po čitavom svijetu, unosi se u organizam najčešće zaraženom hranom u doticaju s nečistim rukama, zbog čega se javlja skup simptoma te bolest zovu i “bolest prljavih ruku”.

Virus je prvi puta izoliran 1948. godine u Coxsackiju, američkom gradiću po kojem je i dobio ime.

Ovaj virus je dio Enterovirusa koji su podijeljeni u dvije grupe – A koksaki virus i B koksaki virus. 

Infekcija koksaki virusom A tipa naziva se i “bolešću šaka, stopala i usta”, a može izazvati i konjunktivitis. Ovi se simptomi najčešće razvijaju kod djece mlađe od 10 godina, ali moguća je njihova pojava i kod odraslih ljudi.

S druge strane, tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u trbuhu i glavobolju. Može uzrokovati i povišenu tjelesnu temperaturu koja može trajati od 2 do 12 dana.

Oba virusa ponekad dovode do meningitisa, miokarditisa i perikarditisa.

Ovo je vrlo otporan virus pa ga ne može uništiti niti želučana kiselina, a na površinama može preživjeti do nekoliko sati.

Iako uglavnom prolazi uz odmor i ležanje kao gripa i prehlada, bolest uzrokovana koksaki virusom može dovesti i do vrlo ozbiljnih pa čak i smrtonosnih komplikacija.

Kako se prenosi koksaki virus?

Virus se prenosi feko-oralnim putem, što znači da se nalazi u respiratornom traktu i stolici. Do zaraze zato često dolazi kihanjem, kašljanjem i u dodiru sa stolicom zaražene osobe. Infekcija se može dogoditi preko pelena, igračaka, posuđa i drugih kontaminiranih predmeta. Česti prenositelji su i muhe te komarci.

Rizični faktori za zarazu koksaki virusom su sljedeći:

  • oslabljen imunološki sustav – kao kod djece koja još nemaju razvijen imunološki sustav ili kod bolesnih ljudi,
  • boravak u gužvama – u sredstvima javnog prijevoza, bazenima, dječjim vrtićima i školama virus se rapidno širi,
  • loša higijena – nedostupnost čiste vode i sapuna ili neredovito pranje ruku glavni je razlog razvitka bolesti.
prljave_ruke

Zbog nenaučenosti na redovito pranje ruku prije jela te navike guranja prstiju u usta, djeca su najčešće žrtve ovog virusa. Roditelji i tete u vrtiću ponekad mogu u kontakt s virusom doći prilikom promjene pelena zbog čega je važno nakon rukovanja korištenim pelenama detaljno oprati ruke.

Koksaki virus – simptomi

plikovi

Prvi simptomi zaraze koksaki virusom nastaju obično od 2 do 5 dana nakon ulaska virusa u organizam, a to su:

Dan ili dva nakon ovih prvih znakova mogu se razviti i ostali simptomi nakon kojih postaje jasno da nije riječ o običnoj prehladi ili gripi, a to su:

  • rane u ustima ili grlu,
  • osip, ranice, plikovi na dlanovima ili stopalima,
  • osip ili plikovi na stražnjici ili genitalijama (rijetko),
  • konjunktivitis (rijetko).
plikovi2

Ovi simptomi obično traju od 3 do 7 dana, a osoba se najčešće potpuno oporavlja jer rane ne ostavljaju ožiljke.

Bolesnik je najzarazniji upravo u vrijeme trajanja simptoma, ali može prenijeti virus i do tri tjedna nakon izlječenja, zbog čega je potrebno paziti ako ste u kontaktu sa zaraženom osobom.

Koksaki virus – liječenje

Ne postoji specijalan tretman za bolest uzrokovanu koksaki virusom s obzirom na to da prolazi spontano.

Preporučuje se mirovanje, ležanje i unošenje više tekućine za vrijeme trajanja simptoma. Prevencija od zaraze koja uključuje jačanje imunološkog sustava je najvažnija.

Ako bolesnik razvije temperaturu veću od 38°C, obavezno se prepisuju lijekovi za smanjenje tjelesne temperature.

Ranice u ustima mogu se ublažiti korištenjem posebnih sprejeva i vodica za ispiranje koje se mogu pronaći u ljekarnama, a pomaže i hladno mlijeko.

Preporučuje se izbjegavati gazirana pića, ocat i ostale kisele namirnice koje mogu iritirati ranice.

Osip, odnosno rane na rukama i nogama, olakšavaju se gelovima s difenhidraminom.

Moguće komplikacije

Iako odrasli generalno rijetko obolijevaju od bolesti uzrokovane koksaki virusom, u starijoj dobi infekcija može uzrokovati teške zdravstvene probleme.

Komplikacije su moguće i kod male djece, a uključuju:

  • Meningitis (upalu moždane ovojnice) – većinom se razvija kod djece, a simptomi su: umor, pospanost, letargija, glavobolja, vrućica, mučnina i povraćanje, upala dišnih putova, bol i ukočenost u vratu te osjetljivost očiju na svjetlo. Kod sumnje na meningitis potrebna je hospitalizacija jer neliječeni meningitis može trajno oštetiti mozak, uzrokovati gubitak sluha ili vida, slabost udova i padavicu.
  • Miokarditis (upala srčanog mišića) – miokarditis iscrpljuje srce zbog čega može doći i do zatajenja odnosno infarkta miokarda te ga je potrebno liječiti hitno na pojavu prvih simptoma, što su: bol u prsima, ubrzan rad srca, kratkoća daha, oticanje nogu, glavobolja i umor, a kod djece i temperatura, nesvjestica, otežano disanje i plavkasto obojenje kože.
zatajenje_srca
  • Perikarditis (upala srčane ovojnice) – iako blagi slučajevi perikarditisa prolaze spontano, medicinsku pomoć potrebno je zatražiti osjetite li žareću, probadajuću bol u prsima, kratkoću daha, ubrzan rad srca, kašalj, oteknuće trbuha ili nogu, mučninu i naglu slabost. Teži slučajevi neliječenog perikarditisa mogu imati smrtni ishod zbog čega ove simptome nikako ne treba zanemariti.
pranje_ruku

Iako rijetke, ove komplikacije mogu uzrokovati trajno oštećenje srca ili moždanog tkiva, te zatajenje srca i smrt, zbog čega je potrebno potražiti medicinsku pomoć na prvu sumnju da je koksaki virus napao srce.

Na kraju, “bolest je uvijek bolje spriječiti nego liječiti” pa je pravilno i učestalo pranje ruku i namirnica koje konzumiramo najbolji način prevencije zaraze koksaki virusom i borbe s njegovim posljedicama.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: koksaki virus, bolest prljavih ruku, koksaki virus simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu