Varivo od piletine i povrća: Tri recepta za okrjepu

varivo s piletinom i povrćem

Kada govorimo o zdravoj prehrani, asocijacije koje nam padaju napamet su “nešto na žlicu”, “varivo”, “povrće” i sl. Uz naše bake i mame vezujemo omiljena variva, a iako ih kao djeca možda nismo voljeli, rado im se vraćamo u odrasloj dobi. 

Variva su okrjepa za organizam i dođu kao odmor od teške hrane, pekarskih proizvoda koje kupujemo usput i dostave koju stalno naručujemo na poslu. Osim što je hranjivo, varivo može biti kompletan obrok, a primjer takvog variva je varivo s piletinom i povrćem

Varivo od piletine i povrća
FOTO: Shutterstock

Varivo od piletine i povrća 

Ako smo u jelo dodali neki izvor nemasnog proteina poput piletine, razno povrće i eventualno neku kuhanu žitaricu ili mahunarku, dobili smo sve potrebne makronutrijente.

Ovo jednostavno varivo svatko može skuhati. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk pa, kada postane staklast, dodajte i češnjak te dinstajte oko minutu.
  2. Zatim umiješajte meso
  3. Potom dodajte mrkvu, krumpir i papriku te začinite slatkom paprikom, soli i paprom. 
  4. Ulijte temeljac, dodajte lovorov list i pustite da zavrije. 
  5. Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 20 minuta
  6. Potom, dodajte grašak i kuhajte još 10 minuta. 
  7. Prije posluživanja izvadite lovorov list i posipajte peršinom. 
Fantastično varivo od piletine i povrća
FOTO: Shutterstock

Fantastično varivo od piletine i povrća 

Ako više volite kremastija variva, onda dodatak gljiva i vrhnja odrađuje posao.

Ovo varivo je odličan način za pojesti nešto za žlicu kod onih koji inače nisu od variva. 

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk pa, kada postane staklast, dodajte i češnjak te dinstajte oko minutu.
  2. Dodajte piletinu i dinstajte. 
  3. Potom, dodajte šampinjone i dinstajte dok ne puste vodu, a nakon toga dodajte i preostalo povrće osim brokule
  4. Ulijte temeljac, dodajte timijan, sol, papar i slatku papriku te lovorov list.
  5. Kad zavrije, smanjite vatru, poklopite i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
  6. Zadnjih sedam minuta kuhanja dodajte i cvjetove brokule.
  7. Pred kraj kuhanja umiješajte vrhnje, a prije posluživanja posipajte peršinom. 
Gusto varivo od povrća i piletine
FOTO: Shutterstock

Gusto varivo od povrća i piletine 

Umjesto vrhnja, gustoću variva možete postići i pireom od krumpira, a evo i kako. 

Sastojci:

Priprema

  1. Jedan krumpir narezan na kockice kuhajte u posoljenoj vodi 15 minuta, a potom ga ocijedite i zgnječite u pire. 
  2. Potom, u loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje, dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast, a potom ubacite češnjak i kockice piletine te dinstajte. 
  3. Dodajte mrkvu, ostatak krumpira i korijen peršina, a potom dodajte sve začine i lovorov list. 
  4. Ulijte temeljac i pustite da se kuha oko 20 minuta
  5. Dodajte kukuruz i cvjetaču te kuhajte još 10 minuta. 
  6. Potom, umiješajte pire od krumpira
  7. Prije posluživanja izvadite lovorov list i poslužite uz krišku kukuruznog kruha. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu