Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Topli obroci, a pritom ukusni i dobri za našu probavu jedan su od prioriteta kada je u pitanju prehrana tijekom jeseni i zime – jer želimo očuvati naš imunitet. Kiseli kupus ubraja se u fermentirane proizvode i kao takav je blagotvoran za našu crijevnu mikrofloru.
Izvor je probiotika, vlakana i vitamina C, možemo reći kombinacije koja je vrlo bitna za jačanje imuniteta, posebice kada u hladnijem periodu godine oskudijevamo svježim povrćem i voćem. Osim kao običan prilog, od kiselog kupusa možemo raditi i razne recepte, a posebno su nam dragi oni tradicionalni.
Jedan od njih je podvarak koji se dinsta i peče u pećnici, a dodaju mu se komadi mesa.
Možemo reći da jedemo varivo zapečeno u pećnici. Dok kupus daje vlakna, meso nam daje kvalitetne proteine. Postoji i posna varijanta bez mesa, a vi se inspirirajte s nekim od predloženih recepata.

Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni
Ako pripremate podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni, a živite na selu i za svoje potrebe uzgajate životinje te povrće, vjerojatno nećete morati nabaviti nijedan novi sastojak.
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 100 g dimljene slanine
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- 1 lovorov list
- crni papar
- sol
- 2 jušne žlice svinjske masti ili ulja.
Priprema
- Crveni luk nasjeckajte pa ga dinstajte na tavi na masti ili ulju zajedno sa slaninom.
- Potom dodajte kiseli kupus, lovorov list, češnjak i papriku te pirjajte oko 20 minuta uz dolijevanje vode.
- Prebacite jelo u vatrostalnu posudu i pecite 45 minuta na 180 °C dok se ne napravi korica.
- Kad je jelo pečeno, poslužite ga uz domaći kruh.

Podvarak od kiselog kupusa sa svinjetinom
Evo i ideje za obiteljski ručak za podvarak sa svinjskim mesom. Svinjetina nije nešto što bi se trebalo često naći na našem jelovniku, ali kombinirana s povrćem, odnosno vlaknima sasvim može biti dio zdrave prehrane.
Sastojci:
- 1,2 kg kiselog kupusa
- 800 g svinjskog buta ili vratine
- 1 sjeckani crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- 1 jušna žlica masti
- 1 lovorov list
- crni papar u zrnu.
Priprema
- Meso narežite na kockice, posolite, popaprite i malo popržite na masti.
- Potom dodajte luk, češnjak i papriku te pirjajte još pet minuta.
- Dodajte kupus i malo vode, a potom prebacite sve u vatrostalnu zdjelu i pecite pokriveno na 180 °C oko sat i pol.
- Pred kraj pečenja maknite aluminijsku foliju i pustite da se zapeče.

Podvarak od kiselog kupusa s piletinom
Za one koji nisu ljubitelji crvenog mesa ili ga ne jedu iz određenih razloga, podvarak se bez problema može napraviti i s bijelim mesom, a u ovom receptu to je pileće meso.
Sastojci:
- 600 g pilećih zabataka bez kože
- 1 kg kiselog kupusa
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol.
Priprema
- Sjeckani luk i češnjak popržite malo na maslinovom ulju na tavi.
- Potom dodajte kiseli kupus i papriku te pirjajte još 15 minuta.
- Pileće zabatke začinite i popržite malo sa svih strana.
- Sve prebacite u vatrostalnu zdjelu i pecite na 190 °C 40 minuta.

Posni podvarak
Za one koji poštuju tradiciju i petkom biraju jela bez mesa ili jednostavno želite odmoriti od mesa, napravite posni podvarak, i to sa šampinjonima ili šumskim gljivama koje su još jedan primjer božanstvenih plodova jeseni.
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 200 g šampinjona ili vrganja
- 1 ribana mrkva
- 1 sjeckani crveni luk
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- 1 lovorov list
- crni papar
- prstohvat timijana.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte oko 3 – 4 minute luk, a zatim dodajte ribanu mrkvu i dinstajte još oko četiri minute.
- Dodajte narezane gljive ili vrganje te dinstajte dok ne ispari voda.
- Potom dodajte kiseli kupus, lovorov list i preostale začine. Pirjajte miješajući oko 10 minuta.
- Prebacite sve u vatrostalnu posudu i prekrijte aluminijskom folijom.
- Pecite podvarak pola sata na 180 °C, a zadnjih 10 minuta pečenja uklonite foliju.
Pročitajte i ove članke:
- Varivo od kiselog kupusa: 4 recepta bogata vitaminom C
- Musaka od kiselog kupusa: Korak dalje od sarme! Pripremite složenac koji će oduševiti ukućane
- Jela koja tako dobro griju: 5 recepata s kiselim kupusom koje morate isprobati ove zime.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Alkohol u starijoj dobi nosi 6 rizika o kojima vam nitko ne govori!
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja