Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet

Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni

Topli obroci, a pritom ukusni i dobri za našu probavu jedan su od prioriteta kada je u pitanju prehrana tijekom jeseni i zime – jer želimo očuvati naš imunitet. Kiseli kupus ubraja se u fermentirane proizvode i kao takav je blagotvoran za našu crijevnu mikrofloru.

Izvor je probiotika, vlakana i vitamina C, možemo reći kombinacije koja je vrlo bitna za jačanje imuniteta, posebice kada u hladnijem periodu godine oskudijevamo svježim povrćem i voćem. Osim kao običan prilog, od kiselog kupusa možemo raditi i razne recepte, a posebno su nam dragi oni tradicionalni.

Jedan od njih je podvarak koji se dinsta i peče u pećnici, a dodaju mu se komadi mesa.

Možemo reći da jedemo varivo zapečeno u pećnici. Dok kupus daje vlakna, meso nam daje kvalitetne proteine. Postoji i posna varijanta bez mesa, a vi se inspirirajte s nekim od predloženih recepata.

Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni - recept
FOTO: Shutterstock

Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni

Ako pripremate podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni, a živite na selu i za svoje potrebe uzgajate životinje te povrće, vjerojatno nećete morati nabaviti nijedan novi sastojak.

Ovaj jednostavan recept je idealan i kada morate potrošiti namirnice.

Sastojci:

Priprema

  1. Crveni luk nasjeckajte pa ga dinstajte na tavi na masti ili ulju zajedno sa slaninom.
  2. Potom dodajte kiseli kupus, lovorov list, češnjak i papriku te pirjajte oko 20 minuta uz dolijevanje vode.
  3. Prebacite jelo u vatrostalnu posudu i pecite 45 minuta na 180 °C dok se ne napravi korica.
  4. Kad je jelo pečeno, poslužite ga uz domaći kruh.
Podvarak od kiselog kupusa sa svinjetinom
FOTO: Shutterstock

Podvarak od kiselog kupusa sa svinjetinom

Evo i ideje za obiteljski ručak za podvarak sa svinjskim mesom. Svinjetina nije nešto što bi se trebalo često naći na našem jelovniku, ali kombinirana s povrćem, odnosno vlaknima sasvim može biti dio zdrave prehrane.

Sastojci:

Priprema

  1. Meso narežite na kockice, posolite, popaprite i malo popržite na masti.
  2. Potom dodajte luk, češnjak i papriku te pirjajte još pet minuta.
  3. Dodajte kupus i malo vode, a potom prebacite sve u vatrostalnu zdjelu i pecite pokriveno na 180 °C oko sat i pol.
  4. Pred kraj pečenja maknite aluminijsku foliju i pustite da se zapeče.
Podvarak od kiselog kupusa s piletinom
FOTO: Shutterstock

Podvarak od kiselog kupusa s piletinom

Za one koji nisu ljubitelji crvenog mesa ili ga ne jedu iz određenih razloga, podvarak se bez problema može napraviti i s bijelim mesom, a u ovom receptu to je pileće meso.

Sastojci:

Priprema

  1. Sjeckani luk i češnjak popržite malo na maslinovom ulju na tavi.
  2. Potom dodajte kiseli kupus i papriku te pirjajte još 15 minuta.
  3. Pileće zabatke začinite i popržite malo sa svih strana.
  4. Sve prebacite u vatrostalnu zdjelu i pecite na 190 °C 40 minuta.
Posni podvarak
FOTO: Shutterstock

Posni podvarak

Za one koji poštuju tradiciju i petkom biraju jela bez mesa ili jednostavno želite odmoriti od mesa, napravite posni podvarak, i to sa šampinjonima ili šumskim gljivama koje su još jedan primjer božanstvenih plodova jeseni.

Sastojci:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte oko 3 – 4 minute luk, a zatim dodajte ribanu mrkvu i dinstajte još oko četiri minute.
  2. Dodajte narezane gljive ili vrganje te dinstajte dok ne ispari voda.
  3. Potom dodajte kiseli kupus, lovorov list i preostale začine. Pirjajte miješajući oko 10 minuta.
  4. Prebacite sve u vatrostalnu posudu i prekrijte aluminijskom folijom.
  5. Pecite podvarak pola sata na 180 °C, a zadnjih 10 minuta pečenja uklonite foliju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu