Ne pijete alkohol tijekom slavlja? U ovom žestokom piću pronađite zdravu verziju i s ponosom podignite čašu u zdravici

bezalkoholno piće na bazi šipka ili nara i sirupa od čili papričice

Dok ulazimo u blagdansku sezonu koja je često obilježena obiljem jela i pića, isprobajte mocktail recepte kao zanimljivu alternativu opijajućim koktelima, naročito ako ne pijete alkohol zbog zdravstvenih razloga, trudnoće ili jednostavno iz zdravih navika.

Uz ovo fino bezalkoholno piće na bazi šipka ili nara i sirupa od čili papričice, sa zadovoljstvom ćete podignuti svoju čašu tijekom blagdana i nazdraviti novim počecima.

Nar
FOTO: Shutterstock

Nar se od doba antike smatra simbolom života i sreće dok njegova crvena Božićna boja naglašava eleganciju pića pa je simbolikom i izgledom savršen za posluživanje u ovim svečanim prilikama.

Bezalkoholni kokteli, poznati kao mocktail, kreirani su prvi put još davne 1918. u Americi, za vrijeme prohibicije, a danas su postali trend i zauzimaju mjesto na menijima restorana i barova diljem svijeta.

Riječ “mock” označava oponašanje alkoholnog koktela bez ikakvog alkoholnog sadržaja, a sastoji se od mješavine voćnih sokova, sirupa, biljaka ili drugih bezalkoholnih pića.

Jednostavni su za napraviti, a većina ih je spremna u tren oka.

Prekrasna crvena boja i fini okus mocktaila od nara ostavlja osjećaj peckanja u ustima zahvaljujući sirupu od čili papričice koji mu daje posebnu žestinu. Ono što mu daje još jednu posebitost je njegova ljekovitost koja se savršeno uklapa u zaštiti organizma tijekom zimskih mjeseci.

Sjemenke i sok od šipka ili nara (Punica granatum L.) puni su C vitamina i imaju slatki, blago trpki i citrusni okus. Pružaju niz hranjivih tvari, fitokemikalija i zaštitnih biljnih spojeva kao što su elagitanini, antocijanini i organske kiseline koje blagotvorno djeluju na cjelokupno zdravlje.

Ove tvari imaju snažno antioksidativno i protuupalno svojstvo kojima jačaju imunitet, čuvaju srce, pomlađuju te pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja. Smanjuju upalne procese i otekline i bol u mišićima.

Čili papričice
FOTO: Shutterstock

Čili papričice su poznate po tome da potiču dugovječnost. Osim toga njihove zdravstvene prednosti uključuju poboljšavanje probavnog zdravlja, imuniteta, kardiovaskularnog sustava i metabolizma.

Protuupalnim i analgetskim svojstvima ublažavaju glavobolju, migrenu, bolove u zglobovima, prehladu i gripu te poboljšavaju kognitivne funkcije.

Dodatak blagdanskih toplih začina također nam pomažu zagrijati tijelo i pospješiti probavu tijekom blagdanske sezone.

Elegancija u posluživanju mocktaila

Kako biste bezalkoholno piće učinili ekstra svečanim, poslužite ga u elegantnim čašama. Napravite kristalizirane, šećerne rubove na čašama tako da namočite rubove stakla pomoću deblje kriške limuna, naranče ili limete. Prevrnite čašu i svaki rub lagano utapkajte u šećer dok polako okrećete čašu kako biste prekrili sve vanjske rubove. Otresite sav višak šećera i ostavite da se posuši prije upotrebe.

Na dno čaša stavite nekoliko zrna nara kao slatko malo iznenađenje. Dodajte ukrase kao što su kriške agruma, brusnice, listove mente ili ružmarina. Slobodno dajte mašti na volju i napravite svoje originalne ukrasne kreacije.

Kako napraviti jednostavan sirup od čili papričica?

Ovaj jednostavan sirup pripremite od jedne šalice vode, jedne šalice smeđeg šećera i dvije čili papričice (serrano ili druga vrsta).

Priprema

  1. Čili papričice prepolovite po dužini i uklonite im sjemenke ako želite blažu ljutinu.
  2. Zakuhajte šećer i vodu, smanjite vatru i dodajte papričice.
  3. Pustite da se kuha najmanje 10 minuta kako bi sirup upio aromu čilija. Ako volite ljući sirup, ostavite da lagano vrije 20 – 30 minuta.
  4. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
  5. Procijedite ga kako biste uklonili papričice i njihove sjemenke.

Sirup čuvajte u staklenki u hladnjaku i koristite ga u bilo kojem od svojih omiljenih mocktaila.

Mocktail od nara i začina
FOTO: Shutterstock

Mocktail od nara i začina  – recept za punč

Ovaj bezalkoholni koktel možete napraviti u toploj verziji poput punča ili u hladnoj verziji kao alternativa šampanjcu.

Ne samo da će zagrijati vaše tijelo već će i ljekovita svojstva začina pomoći u jačanju imunološkog sustava, poboljšati probavu i potaknuti sagorijevanje toksina.

Sastojci za 4 – 5 čaša:

Priprema

  1. Naranču narežite na kriške i odvojite koru za ukras.
  2. Ogulite svježi đumbir i narežite na ploške.
  3. Dodajte sve sastojke u veliki lonac.
  4. Zagrijavajte sok sa začinima na srednjoj vatri dok smjesa ne počne kuhati.
  5. Smanjite vatru i nastavite lagano kuhati 10 minuta uz povremeno miješanje.
  6. Pri kraju dodajte sirup od čili papričice.

Poslužite toplo, u prozirnim čašama za punč i ukrasite narančinom korom ili drugim začinskim ili voćnim dekoracijama.

Mocktail od nara i mente
FOTO: Shutterstock

Mocktail od nara i mente – recept za bezalkoholni šampanjac

Svježi listovi mente ovom bezalkoholnom piću daju osvježavajući okus i prekrasan miris. Menta također odlično uravnotežuje slatkoću citrusnog okusa nara i naranče. Mineralna voda daje prepoznatljivu pjenušavu razigranost šampanjca. Sirup od čili papričice zagrijava nepce i ostavlja osjećaj trnaca na usnama.

Sastojci:

Priprema

  1. Iscjedite sok od svježih sjemenki nara koji će piću dati posebnu aromu.
  2. Stavite sok od nara, sirup od čili papričice, svježe iscjeđeni sok od naranče i listiće mente u blender.
  3. Miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
  4. Izlijte dobivenu mješavinu u veliku zdjelu kroz cjediljku kao biste uklonili moguće ostatke mente ili sjemenki.
  5. Uklonite voćnu pjenu na vrhu.
  6. Dodajte hladnu gaziranu vodu ili pjenušavi bijeli sok od grožđa i pomiješajte. Pazite da ne pretjerate s mineralnom kako ne biste previše razrijedili sok.
  7. Stavite bezalkoholni šampanjac u hladnjak da se ohladi.

U međuvremenu, izaberite omiljene čaše i ukrasite rubove šećerom i voćnim ukrasima kako bi izgledale elegantno i svečano.

Poslužite svoj alternativni šampanjac i uz vesele zdravice uživajte u blagdanima!

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Harbstreet, C. (2023). Spicy Pomegranate Mojito Mocktail (Non-Alcoholic Pomegranate Cocktail). Street Smart Nutrition.
  2. Mocktail Recipes for Your Next Celebration. (2022). Art of Living Retreat Center.
  3. Pomegranate Hot Toddy Mocktail. MAPI.

 

 

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu