Erektilna disfunkcija – prirodni lijekovi

Erektilna disfunkcija - prirodni lijekovi

Erektilna disfunkcija ili impotencija je poremećaj koji se javlja kad muškarac ne može postići ili održati erekciju do kraja seksualnog odnosa. 

Povremeni problemi s postizanjem erekcije su normalni te nisu razlog za brigu. No, ako se pojavljuju često, mogu biti znak nekih stanja, bolesti ili emocionalnih problema. U tom slučaju mogu uzrokovati dodatan stres, narušiti samopouzdanje te doprinijeti problemima u vezi.

Uzroci erektilne disfunkcije mogu biti fiziološki ili psihološki, a ponekad mogu uključivati oba čimbenika jer je seksualno uzbuđenje složen proces u kojem sudjeluju emocije, hormoni, središnji živčani sustav, mišići i krvne žile.

Tako erektilnu disfunkciju mogu uzrokovati:

 • dijabetes,
 • kardiovaskularne bolesti,
 • visok krvni tlak,
 • hiperlipidemija (iznimno visoka razina masnoća u krvi),
 • bolesti i ozljede zdjelice ili kralježnične moždine,
 • endokrinološki poremećaji,
 • neki lijekovi (antihipertenzivi, analgetici, antidepresivi, itd.),
 • pretjerana konzumacija alkohola i/ili nikotina,
 • povećana tjelesna težina,
 • depresija ili anksioznost,
 • stres,
 • problemi u vezi.

Pritom je bitno spomenuti da se erektilna disfunkcija češće pojavljuje kako muškarac stari, a pogotovo nakon 65. godine života. Istraživanja pokazuju da polovica muškaraca iznad 40. godine života ima više ili manje izraženu erektilnu disfunkciju.

Više o uzrocima erektilne disfunkcije pročitajte ovdje.

Erektilna disfunkcija – prirodni lijekovi

Konvencionalno liječenje erektilne disfunkcije uglavnom uključuje lijekove na recept, pumpe za penis, penoskrotalni prsten, penilne proteze ili razgovor sa psihologom ili psihijatrom ako se radi o psihološkim uzrocima. Međutim, kako većina muškaraca radije bira prirodne načine liječenja, pripremili smo za vas informacije o nekim prirodnim lijekovima.

Sok od nara protiv erektilne disfunkcije

Nar za impotenciju
Foto: Pixabay

Prirodno liječenje erektilne disfunkcije možete započeti konzumacijom soka od nara. Nar je voće puno hranjivim tvarima: vlaknima, proteinima, folnom kiselinom, kalijem te vitaminima C i K, a sadrži i antioksidanse. Razne studije su pokazale da smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava, poboljšava sportsku izvedbu, ali i pomaže u borbi protiv raka prostate.

Uz sve navedeno, svakako treba spomenuti da su turski znanstvenici Onal i suradnici u članku za časopis International Journal of Impotence Research 2016. godine otkrili da sok od nara pomaže smanjiti oksidativni stres uzrokovan dijabetesom i tako pozitivno utječe na probleme s erektilnom disfunkcijom.

Kako konzumacija soka od nara uz potencijalno ublažavanje problema s impotencijom pruža mnogobrojne dobrobiti, svakako vrijedi pokušati uvrstiti ga u svakodnevnu prehranu.

Ginko biloba protiv erektilne disfunkcije

Ginkgo za impotenciju
Foto: Pixabay

Ginko biloba je izuzetno ljekovita biljka koja također sadrži antioksidativna svojstva te poboljšava krvnu cirkulaciju. Zahvaljujući tome je iznimno učinkovita u borbi protiv bolesti srca i mozga te smanjuje depresiju i anksioznost, što nije nevažno u otklanjanju psiholoških uzročnika impotencije.

Međutim, kako je jedan od glavnih uzroka erektilne disfunkcije slaba cirkulacija krvi kroz penis, ginko biloba bi mogao pomoći i u tom slučaju jer povećava protok krvi. To su 2015. godine dokazali njemački istraživači Sohn i Sikora u studiji za časopis Journal of Sex Education and Therapy u kojoj svi ispitanici nakon 9 mjeseci uzimanja 240 mg ekstrakta ginka iskusili poboljšanje stanja.

Želite li se i vi liječiti ginko bilobom, možete je nabaviti u trgovinama zdravom i sportskom prehranom te običnim i biljnim ljekarnama u obliku čaja, tableta, praha, kapsula ili tinkture.

Više o ljekovitim svojstvima ginka pročitajte ovdje.

Azijski ginseng protiv erektilne disfunkcije

Ginseng za impotenciju
Foto: Pixabay

Prirodni lijek za erektilnu disfunkciju je i vrlo ljekovita te cijenjena biljka ginseng, koja kao nar i ginkgo posjeduje snažne antioksidanse. Između ostalog, ginseng jača imunitet, smanjuje umor te poboljšava kognitivno funkcioniranje.

Što se impotencije tiče, južnokorejski znanstvenici Choi i suradnici su 2013. godine za časopis International Journal of Impotence Research otkrili da ekstrakt bobica ginsenga pomaže u cjelokupnoj seksualnoj funkciji i zadovoljstvu pacijenata koji boluju od umjerene erektilne disfunkcije.

Ginseng možete nabaviti u trgovinama zdravom i sportskom prehranom te običnim i biljnim ljekarnama u obliku tableta, praha, kapsula ili tinkture.

Više o ljekovitim svojstvima ginsenga pročitajte ovdje.

Maca protiv erektilne disfunkcije

Maca za impotenciju
Foto: 123rf

Tradicionalna peruanska biljka visokih nutritivnih vrijednosti, maca, dugo se upotrebljavala u kulinarske i medicinske svrhe u zemlji podrijetla. To nije ništa čudno s obzirom na to da je bogata ugljikohidratima, proteinima, vlaknima, željezom, kalijem te vitaminom B6.

U članku za časopis Andrologia: First International Journal of Andrology 2009. godine talijanski znanstvenici Zenico i suradnici dokazali su da pozitivno utječe na seksualno, ali i cjelokupno stanje pacijenata s blagom erektilnom disfunkcijom. Osim toga što pomaže s impotencijom, također povećava libido te plodnost, poboljšava sportsku izvedbu, pomaže smanjiti prostatu, a ima blagotvoran učinak i na psihološko zdravlje.

Maca je najčešće dostupna u obliku praha, ali može ju se pronaći i u kapsulama u trgovinama zdravom i sportskom prehranom te običnim i biljnim ljekarnama.

Više o maca prahu pročitajte ovdje.

L-arganin protiv erektilne disfunkcije

L-arganin za impotenciju
Foto: Pixabay

L-arganin je aminokiselina koja pomaže u stvaranju proteina, a postaje dušikov oksid u tijelu. Važan je za erektilnu funkciju jer se zahvaljujući njemu krvne žile opuštaju tako da krv obogaćena kisikom može slobodno cirkulirati arterijama. Dobar protok krvi arterijama penisa presudan je za normalnu erektilnu funkciju.

Sam l-arganin ne može izliječiti erektilnu disfunkciju, no u kombinaciji s biljnim dodatkom prehrani piknogenolom (ekstrakt kore bora) ima značajan učinak bez ikakvih nuspojava, kao što pokazuje studija koju su proveli bugarski istraživači Stanislavov i Nikolova 2003. godine za časopis Journal of Sex and Marital Therapy na 40 ispitanika od 25 do 45 godina.

Osim u liječenju impotencije, izvrstan je za povećanje energije, snage i izdržljivosti te je popularan među sportašima. Tako da, odlučite li se pokušati s l-arganinom, možete ga pronaći u trgovinama sportskom i zdravom prehranom te u biljnim i običnim ljekarnama.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Onal, E. i suradnici (2016). Pomegranate juice causes a partial improvement through lowering oxidative stress for erectile dysfunction in streptozotocin-diabetic rat. International Journal of Impotence Research.
 2. Leech, J. (2018). 12 Health Benefits of Pomegranate. Healthline.
 3. Sohn, M. i Sikora, R. (2015). Ginkgo biloba Extract in the Therapy of Erectile Dysfunction. Journal of Sex Education and Therapy.
 4. Choi, Y.D. i suradnici (2013). Effects of Korean ginseng berry extract on sexual function in men with erectile dysfunction: a multicenter, placebo-controlled, double-blind clinical study. International Journal of Impotence Research.
 5. Zenico, T. i suradnici (2009). Subjective effects of Lepidium meyenii (Maca) extract on well‐being and sexual performances in patients with mild erectile dysfunction: a randomised, double‐blind clinical trial. Andrologia: First International Journal of Andrology.
 6. Stanislavov, R. i Nikolova, V. (2003). Treatment of erectile dysfunction with pycnogenol and L-arginine. Journal of Sex and Marital Therapy.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu