Zamjena za jaja u kolačima, kod pohanja, za noklice itd.

Zamjena za jaja u kolačima

Jaja su odavno neizostavan sastojak mnogih recepata, od kolača do pohanih jela. No, sve veća cijena jaja i prehrambene alergije natjerale su mnoge da potraže odgovarajuću zamjenu.

Ako vas zanima zamjena za jaja zbog prehrambenih ograničenja, veganskog načina života ili smanjenja troškova, postoji niz alternativa koje mogu osigurati sličnu teksturu i funkcionalnost.

Zamjena za jaja

Cijene jaja su značajno porasle posljednjih godina, a predviđa se daljnji rast zbog ptičje gripe i povećane potražnje. Osim toga, mnogi izbjegavaju jaja zbog alergija, etičkih razloga ili posebnih prehrambenih potreba.

Srećom, postoji mnogo alternativa koje mogu zamijeniti jaja u kolačima, palačinkama, biskvitima, pohanim i drugim jelima.

Zamjena za jaja u prehrani

Ovisno o vrsti jela, odabir prave zamjene za jaja može poboljšati okus i teksturu jela. Evo najboljih alternativa.

1. Komercijalne biljne zamjene za jaja

Postoji veganska zamjena za jaja na bazi proteina mungo graha. Koristi se kao zamjena za kajganu ili omlete, a može poslužiti i u nekim pečenim jelima.

zamjena za jaja u biskvitu
FOTO: Shutterstock

2. Voćni i povrtni pirei

Isprobajte sljedeće:

  • nezaslađeni pire od jabuka – 1/4 šalice može zamijeniti jedno jaje u kolačima i palačinkama
  • zgnječena banana – pola banane može poslužiti kao vezivno sredstvo u tijestu za palačinke i biskvite
  • pire od bundeve – 1/4 šalice bundeve osigurava vlagu u receptima za kolače
  • zgnječeni avokado – pogodan za tijesta koja trebaju dodatnu kremastu strukturu.

3. Biljni prahovi i škrobovi

Isprobajte sljedeće:

  • mljevene lanene sjemenke – jedna jušna žlica mljevenog lana pomiješana s tri jušne žlice vode zamjenjuje jedno jaje
  • aru prah – dvije jušne žlice pomiješane s tri jušne žlice vode mogu poslužiti kao zamjena za jaja u biskvitima.

4. Mliječne alternative

Isprobajte sljedeće:

  • jogurt (običan ili biljni) – 1/4 šalice može se koristiti u receptima za kruh i kolače
  • kefir i mlaćenica – ove fermentirane tekućine pomažu pri dizanju tijesta.

5. Tofu

Isprobajte sljedeće:

  • svileni tofu – 1/4 šalice izmiksanog tofua zamjenjuje jedno jaje u pečenim jelima
  • čvrsti tofu – 56 g može poslužiti kao zamjena za jaja u receptima koji zahtijevaju tvrdo kuhana jaja.

6. Želatina i agar-agar

Isprobajte sljedeće:

  • želatina – jedna vrećica želatine pomiješana s dvije jušne žlice tople vode može poslužiti kao vezivno sredstvo
  • agar-agar – biljna alternativa želatini koja se koristi na isti način.
Zamjena za jaja u prehrani
FOTO: Shutterstock

7. Aquafaba

Aquafaba, tekućina iz konzerviranog slanutka, može zamijeniti jaja kao vezivno sredstvo, pa čak se i umutiti u teksturu poput meringe.

Za svako jaje upotrijebite tri jušne žlice aquafabe, koja je niskokalorična alternativa s niskim udjelom masnoće, osobito ako se odlučite za slanutak s niskim udjelom natrija.

8. Prašak za pecivo i biljno ulje

Mješavina praška za pecivo i biljnog ulja može zamijeniti jaja u pečenju. Za zamjenu jednog jajeta pomiješajte jednu čajnu žličicu praška za pecivo, jednu i pol jušnu žlicu biljnog ulja i jednu i pol jušnu žlicu vode.

Imajte na umu da je praškasti kvasac bogat natrijem, a biljno ulje kalorijama, s jednom jušnom žlicom koja sadrži 120 kalorija i 14 g masti, što znači da bi jedna i pol jušna žlica dodala oko 180 kalorija i 22 g masti.

9. Margarin ili maslac

Za zamjenu jaja u premazima upotrijebite otopljeni margarin ili maslac u omjeru 1:1. Ove zamjene daju pečenim proizvodima zlatnu, hrskavu i sjajnu koricu. Jedna jušna žlica margarina ima 100 kalorija, 11 g masti i 500 IU vitamina A, dok ista količina neslanog maslaca ima 102 kalorije, 11,5 g masti i 355 IU vitamina A. 

zamjena za jaja u palačinkama
FOTO: Shutterstock

Kako zamijeniti jaja u specifičnim jelima?

Evo kako zamijeniti jaja u specifičnim jelima:

  • zamjena za jaja u kolačima – pire od jabuke, bundeve ili banana pomaže u održavanju vlažnosti i teksture
  • zamjena za jaja u palačinkama – mljevene lanene sjemenke i banana osiguravaju dobru konzistenciju
  • zamjena za jaja u biskvitu – jogurt, mlaćenica ili aru prah mogu pomoći u stabilnosti tijesta
  • zamjena za jaja kod pohanja – smjesa od brašna i vode, biljno mlijeko ili jogurt osiguravaju dobru podlogu za pohanje
  • noklice bez jaja – mješavina brašna, vode i malo ulja može stvoriti savršene noklice bez upotrebe jaja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Cherney, K. (2025). 15 Best Egg Substitutes for Cooking, Baking, and MoreEveryday Health.
  2. McDonell, K. (2024). 13 Effective Substitutes for EggsHealthline.
  3. Keeling, I. 14 best egg substitutionsGoodFood.

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu