Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Kumkvat: Potiče rad crijeva, pomaže kod dijabetesa i visokog tlaka te jača imunitet! Evo kako uzgojiti i jesti ovaj ljekoviti citrus
- 1 komentara
- 5 min čitanja
Kumkvat je vrsta citrusnog voća iz porodice Rutaceae, slatkastog okusa, a prvobitno je uzgajan u Kini. Postoji više vrsta, a najčešće u trgovinama možemo pronaći okrugli kumkvat narančaste boje koji je nalik naranči. Ono što ga razlikuje od naranče i ostalog citrusnog voća jest to da se jede s korom.
Kumkvat sadrži vlakna, kalij, kalcij, vitamin A, vitamin C, zdrave masti i mnoge druge hranjive tvari, a upravo zbog toga ga danas možemo naći u mnogim oblicima. Primjerice, koristi se u džemovima, žele bombonima, raznim desertima i farmaceutskim lijekovima.
Ako dosad još niste čuli za kumkvat (kumquat), preporučujemo vam da čitate dalje i da se svakako više informirate o ovoj čudesnoj voćki.
Kumkvat – uzgoj
Kumkvat stablo (lat. Fortunella crassifolia) je visoko do 70 cm te ima lijepe zelene sjajne listove. Ako se uzgaja u vrtu, može narasti i do dva metra, a često se uzgaja kao ukrasno stablo. Plodovi su izduženi i svijetlonarančaste boje.
Kumkvat nije teško uzgajati jer podnosi širok raspon temperatura i vremenskih uvjeta. Voli puno sunca, a ne podnosi jak vjetar.
Kako posaditi kumkvat? Sadnicu usadite u tamnu vlažnu zemlju i stavite je na mjesto puno svjetla.
Kumkvat voli:
- redovno zalijevanje, ali ne s previše vode
- puno sunca
- redovno gnojenje
- umjerene temperature (do -12 °C).
Kumkvat – razmnožavanje
Razmnožavanje kumkvata možete provesti putem dijela lista ili grančice. Umočite ih u vodu sa šećerom i čekajte dok ne puste korjenčiće, a zatim ih posadite na zasebno mjesto u svježu zemlju.
Biljku trebate svake godine i presaditi, ako joj ponestane mjesta u loncu za cvijeće. Tijekom presađivanja pazite da ne oštetite korijen.
Kumkvat – zdravstvene prednosti
Kumkvat svoju ljekovitost pokazuje kroz brojne spojeve koje sadrži:
Točan sastav kumkvata u 100 g je:
- 70 kcal
- 0,9 g ukupnih masti, od čega nezasićenih 0,4 g
- 10 mg natrija
- 186 mg kalija
- 16 g ugljikohidrata, od čega 7 g dijetalnih vlakana
- 1,9 g proteina
- 43,9 mg vitamina C (73 % preporučene dnevne doze)
- 62 mg kalcija
- 20 mg magnezija
- 6 % od preporučene dnevne doze vitamina A.
Osim ovih sastojaka, kumkvat posjeduje i mnoge aktivne spojeve koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Neki od njih su esencijalna ulja poput limonena, fitosteroli i flavonoidi, navode stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.
Čudesni kumkvat nam može pružiti niz zdravstvenih prednosti, a neke od njih navodimo u nastavku.
Pomoć kod probavnih tegoba
Jedna od glavnih uloga kumkvata je regulacija probavnog sustava. Vlakna u kumkvatu pomažu u eliminiranju:
Dijetalna vlakna naš organizam ne može probaviti, što potiče rad crijeva, a to za posljedicu ima pravilnu probavu.
Dijabetes
Antioksidansi, omega-3 i omega-6 masne kiseline u kumkvatu pripomažu kod održavanja zdrave količine triglicerida u organizmu. Tako je ova čudesna voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa.
U jednom malom kumkvatu ima samo 63 kcal uz smanjen udio šećera. Također, kumkvati ne sadrže puno soli zbog čega se krvni tlak ne povećava i čuva zdravlje organizma.
Imunološki sustav
Kumkvat (kumquat) kao izvrstan izvor vitamina C jača imunološki sustav te štiti od prehlade, gripe i drugih uobičajenih infekcija.
Kumkvat bolesti rješava brzo i učinkovito. Vitamin C je vrlo važan nutrijent u našoj prehrani koji potiče rad novih stanica te pojačava aktivnost imunološkog sustava kako bi se naše tijelo moglo obraniti od infekcija.
Osim vitamina C, postoji još jedan sastojak koji potiče sintezu tzv. “stanica ubojica” imunološkog sustava. To je pigment beta-kriptoksantin, ističu japanski znanstvenici s Agronomskog fakulteta u gradu Miyazakiju.
Navode i da se većina aktivnih fitokemikalija kumkvata nalazi u kori pa da je svakako ne izbjegavate prilikom konzumacije.
Zaštita od staničnih oštećenja
Kao što smo već prethodno spomenuli, kumkvat sadrži visoke količine antioksidansa kao što su vitamini C, A i E, no osim vitamina, sadrži i velike količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, pektin, zeaksantin i mnogi drugi.
Antioksidansi i fitonutrijenti štite naše tijelo od slobodnih radikala koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.
Kardiovaskularno zdravlje
Zbog svojih iznimno hranjivih tvari, kumkvat snižava povišen kolesterol i trigliceride u krvi, što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
Kalij u kumkvatu održava dobar protok krvi što je nužno za pravilne otkucaje srca, a poznato je i da su omega-3 i omega-6 masne kiseline od velikog značaja za kardiovaskularno zdravlje.
Redovno konzumiranje uravnotežene prehrane uz puno povrća i voća bogatog antioksidansima, poput kumkvata, može pomoći u dugotrajnom očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava.
Zdravlje kože i kose
Kombinacija antioksidansa i minerala u kumkvatu je idealna za zaštitu kože i kose. Osim što štiti kožu od sunca i kancerogenih oboljenja, kumkvat oslobađa organizam od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bore i nezdravu kožu.
Također, kumkvat sadrži vitamin C koji sudjeluje u sintezi proteina kolagena. To je jedan od osnovnih proteina koji izgrađuju veze među stanicama kože i održavaju njezin mladolik i zdrav izgled.
Vitamin A, koji se nalazi i u kumkvatu, sudjeluje u procesu lučenja sebuma u vlasištu što potiče zdrav rast kose.
Kumkvat sadrži i pigmente iz skupine karotenoida koji štite od štetnog djelovanja UV zraka.
Zdravlje očiju
Kumkvat sadrži pigmente kao što su beta karoteni koji pridonose zdravlju očiju. Također, sadrži veliku količinu vitamina A za koji je oduvijek poznato da održava zdravlje očiju i dobar vid u mraku.
Beta karoten i vitamin A djeluju kao antioksidansi u stanicama očiju te sprječavaju nastanak sive mrene ili katarakte.
Kumkvat – cijena
Gdje kupiti kumkvat? Ako ga želite sami uzgajati, kumkvat sadnice možete kupiti u poljoprivrednim ljekarnama, vrtnim centrima ili kod nekih privatnih uzgajivača. Cijena im se kreće 20 – 40 eura, ovisno o veličini i gdje kupujete.
Ako dosad još niste probali ovo čudesno voće, potražite ga u obližnjim trgovinama zdrave prehrane. Bude dostupan i u velikim trgovačkim centrima.
Zreli kumkvat će na sobnoj temperaturi potrajati do pet dana, a u hladnjaku ga možete čuvati i do 21 dan. Ima aromatičan, slatkast i pomalo kiseo okus, ističe dipl. ing. Branimir Dolibašić za portal Nutricionizam.
Možete ga pripremiti na razne načine te konzumirati u obliku soka, džema i voćnih pita.
Pročitajte i članak “Voće za dijabetičare: Nutricionistica otkriva na što trebate obratiti pozornost i postoji li zabranjeno voće za dijabetičare“.
- dijabetes
- kardiovaskularne bolesti
- kumkvat
- mršavljenje
- omega 3
- probavne tegobe
- vitamin C
- zdravlje kostiju
- 7 Health Benefits Of Kumquats. (2021). DoveMed.
- McMulloch, M. (2018). What Are Kumquats Good for and How Do You Eat Them? Healthline.
- Nagahama, K. i sur. (2015). Effect of kumquat (Fortunella crassifolia) pericarp on natural killer cell activity in vitro and in vivo. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 79(8): 1327–1336.
- Dolibašić, B. (2013). Kumkvat. Nutricionizam.