Juha od kostiju ili pileća juha – koja je bolja?

Juha od kostiju ili pileća juha - koja je bolja

Pileća juha odavno je prisutna u našim kuhinjama, dok je bone broth, odnosno juha od kostiju, svoju popularnost stekla tek nedavno, posebice zahvaljujući paleo prehrani. I jedna i druga varijanta pripremaju se od sličnih sastojaka – luka, celera, mrkve i začina – no razlike između njih ipak su značajne, osobito kad govorimo o nutritivnim vrijednostima.

Što je bone broth (juha od kostiju)?

Juha od kostiju priprema se kuhanjem životinjskih kostiju u vodi s povrćem i začinima, i to kroz čak 24 sata – ponekad i dulje. Upravo zbog tako dugog kuhanja, u juhu prelaze vrijedni nutrijenti iz kostiju, poput kolagena, kalcija, fosfora i aminokiselina.

Prema nutricionistici Mary Sabat, kolagen je ključan za zdravlje zglobova i elastičnost kože, dok dodatni sastojci poput glukozamina i hondroitina dodatno potpomažu zglobove. Postoje i pokazatelji da juha od kostiju može imati blagotvoran učinak na crijevno zdravlje, zahvaljujući protuupalnim svojstvima.

Važno je naglasiti da je domaća verzija juhe od kostiju nutritivno najbogatija.

Ako je kupujete, birajte ohlađene varijante koje imaju želatinastu teksturu – to znači da sadrže kolagen.

juha od kostiju
FOTO: Shutterstock

A što je s pilećom juhom?

Pileća juha priprema se kuhanjem pilećeg mesa (i povremeno kostiju), ali puno kraće nego juha od kostiju. Iako je laganija i lakša za probavu, sadrži znatno manje kolagena i drugih korisnih spojeva.

Unatoč tome, pileća juha i dalje je vrijedan izvor tekućine, proteina, vitamina i minerala, posebno korisna tijekom oporavka od bolesti. Jedno istraživanje na životinjama pokazalo je i da može podržati imunološki sustav.

Ako želite više koristi, najbolje je juhu pripremiti kod kuće. Industrijske juhe često sadrže konzervanse, umjetne dodatke i visoku razinu soli.

Sljedeća tablica prikazuje usporedbu nutritivnih vrijednosti (na jednu šalicu).

NutrijentiJuha od kostijuPileća juha
Kalorije48 kcal39 kcal
Masnoće0 g1,39 g
Proteini9 g4,93 g
Ugljikohidrati0 g0,93 g
Vlakna0 g0 g

Juha od kostiju je i dobar izvor vitamina A koji doprinosi zdravlju vida, rastu, imunitetu i reprodukciji.

Kako uključiti juhu od kostiju u prehranu?

Ako želite obogatiti prehranu i unijeti više nutrijenata, razmislite o sljedećim idejama:

  • popijte šalicu kao napitak – ugrijte juhu od kostiju i uživajte u njoj ujutro ili navečer kao umirujući ritual
  • koristite je kao temeljac – dodajte je u juhe, variva, umake ili rižota umjesto vode ili običnog temeljca
  • zamrznite je u kockice – pripremite veću količinu, ulijte u kalup za led i koristite po potrebi u jelima poput woka ili čak u smoothieju s povrćem.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu