Čaj od bagrema: Nije samo med ljekovit! Evo recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Čaj je stoljećima popularan izbor napitka u raznim kulturama i tradicijama. Ovo ukusno piće pruža brojne zdravstvene prednosti i nudi raznolike okuse. Cvjetne infuzije koriste cijele cvjetove ili latice koji daju nježnu, umirujuću aromu i ugodan miris.
Jedan od takvih cvjetnih napitaka je i čaj od bagremovog cvijeta.
Grozdasti cvjetovi krase svaku granu, a jarko zeleni, ovalni listovi imaju poseban izgled zbog čega ovo mirisno stablo doprinosi ljepoti vrtova i prirodnih krajolika.
Danas je čaj od bagrema pomalo zaboravljen iako nudi razne ljekovite blagodati, a kao visoko medonosna biljka najpoznatija je po svojem vrhunskom bagremovom medu.
Bagrem ili akacija (Robinia pseudoacacia) je vrsta drvenaste biljke iz porodice mahunarki (Fabaceae). Cvjetovi, mahune i plodovi bagrema nalikuju mahunama i plodu graška.
Iako potiče iz Sjeverne Amerike, ovo listopadno drvo raste u izobilju po cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Čaj od bagrema se stoljećima koristi u narodnoj medicini i drevnim homeopatskim i ayurvedskim lijekovima za liječenje različitih bolesti.
Guma ili vlakna (poznata kao guma arabika), ekstrakti, listovi, kora, stabljike, plodovi i korijenje korišteni su kroz povijest za lijek, prehranu i kao građevni materijal.
Cvjetovi imaju intenzivan miris i sladak okus, a koriste se u kulinarstvu kao delicija kad se, kao cvjetovi bazge, uvaljaju u tijesto za palačinke i prže. Na taj se način dodatno mogu iskoristiti ljekovita svojstva bagrema tijekom proljeća.
Za pripremu čaja cvjetovi se beru neposredno prije otvaranja i dok je list još mlad. Suše se zajedno sa stabiljkom na toplom i sjenovitom mjestu. Nakon sušenja cvjetovi se čuvaju u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi, kako čaj ne bi izgubio aromu.
Bagremov cvijet je najbolje nabrati u većim količinama i sačuvati za zimu. Najučinkovitiji je za iskašljavanje i skidanje visoke temperature pa ga je dobro imati pripremljenog tijekom sezone prehlade i gripe.
Tradicionalni travari koriste bagrem za:
- zdravlje srca
- zdravlje jetre
- kožne probleme
- probavne tegobe
- jačanje imuniteta
- poticanje metabolizma
- zdravlje dišnog sustava
- menstrualne tegobe
- zdravlje očiju
- ugrize/ubode insekata.
Čaj od bagrema – ljekovitost
Znanstvena istraživanja su identificirala različite biljne spojeve u bagremu koji mu daju ljekovita svojstva. Cvjetovi bagrema sadrže brojne flavanoide, vitamin C, minerale, eterično ulje, glikozide, pektine, smolu i tanine, a sjemenke proteine, ugljikohidrate, vitamine A, C i one B kompleksa (B1, B2, B6) te željezo, magnezij, cink i fosfor.
U narodnoj medicini bagrem čaj se koristi zbog svojih protuupalnih svojstva kod gripe, prehlade, povišene temperature i kašlja.
Cvjetovi djeluju kao antispazmodici, zbog čega topli bagremov čaj olakšava grčeve i bolove u želucu i pomaže kod glavobolje.
Također, cvjetovi potiču bolje lučenje žuči, snižavaju kolesterol i imaju diuretsko i laksativno djelovanje, zbog čega se koriste za poboljšanje probave i ublažavanje zatvora.
Čaj od bagrema pomaže kod reume, gastritisa, žgaravice te čira na želucu i dvanaesniku.
U homeopatskoj medicini bagrem se također koristi za brže liječenje astme i bronhitisa.
Čaj od bagremovog cvijeta – recept
Ako vam u blizini raste bagremovo drveće, najbolje je da sami uberete dovoljnu količinu cvjetova kako biste u svojoj kućnoj biljnoj ljekarni uvijek nadohvat imali čaj od bagremovog cvijeta.
S obzirom na to da ima ugodan okus i miris, možete ga dodavati u mješavinu s drugim čajevima.
Berba cvjetova i brzo sušenje
Uberite cvjetove bagrema te ih odvojite jedan po jedan. Isperite ih brzo pod tekućom vodom kako biste uklonili nečistoće. Zatim ih brzo isperite u razrjeđenom octu da uklonite vlagu. Grozdove cvjetova raširite po širokom plehu i ostavite da se osuše.
Na široki protvan stavite papir za pečenje i zagrijte u pećnici na laganoj temperaturi. Zatim na papir dodajte cvjetne grozdove. Osušite ih na blagoj temperaturi u pećnici, ohladite, a potom sedam puta ponovite postupak sušenja.
Cvjetovi su gotovi kad ih dodirnete rukama, a oni hrskaju pod prstima. Kad se ohlade, prosušite cvjetove još na sobnoj temperaturi. Spremite ih u sterilnu staklenku s hermetičkim poklopcem.
Osim ovim brzim postupkom, cvjetove možete sušiti na klasičan način, bez pranja. Grozdove raširite na čistu pamučnu krpu i sušite u tankom sloju, na suhom i prozračnom mjestu. Postupak će dulje trajati, a gotov je kad se cvjetovi mrve pod prstima.
Priprema
- Prokuhajte 250 ml vode.
- U proključalu vodu dodajte jednu čajnu žličicu suhog cvijeta bagrema pa maknite s vatre.
- Poklopite i ostavite da odstoji do maksimalno 30 minuta.
- Procijedite u šalicu.
Čaj od bagremovog cvijeta poslužite topao, a po želji zasladite medom i dodajte par kapi svježeg soka limuna.
Kod tegoba s dišnim organima čaj zasladite medom od bagrema. Pijte 1 – 3 šalice dnevno.
Čaj od bagrema – gdje kupiti?
Čaj od bagrema je dostupan u trgovinama zdrave hrane, specijaliziranim trgovinama čaja, biljnim ljekarnama ili internetskim trgovinama.
Odabrani čaj možete naći i na mjestima s domaćim i eko proizvodima, kod provjerenih travara ili OPG uzgajivača.
Napomena
Zbog osjetljive životne faze trudnice, dojlije i djeca trebaju izbjegavati proizvode od bagrema. Prije upotrebe najbolje je posavjetovati se s liječnikom.
Pročitajte i članke:
- Vrste čajeva koje biste uvijek trebali imati kod kuće
- Najzdraviji biljni čajevi: Neka ovih 7 “veličanstvenih” bude dio dnevnog rituala ispijanja
- Ayurvedski čajevi: Pomažu tijelu kod sezonskih promjena, a povezani su s došama! Evo koji su, kako se pripremaju i gdje ih možete kupiti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- bagrem čaj
- čaj od bagrema
- čaj od bagrema - gdje kupiti
- čaj od bagrema - ljekovitost
- čaj od bagremovog cvijeta
- čaj od bagremovog cvijeta - recept
- Boye, K. (2023). How Acacia May Benefit Gut Health, Metabolism, Heart Health, & More. Gaia Herbs.
- Jewell, T. (2017). 7 Uses for Acacia. Healthline.