Ovo povrće može pomoći u snižavanju krvnog tlaka
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Više od jedne milijarde odraslih osoba u svijetu ima visoki krvni tlak, što ga čini ključnim fokusom zdravstvenih istraživanja i intervencija.
Studija objavljena u časopisu BMC Medicine ispitivala je utjecaj povrća iz skupine kupusnjača, poput brokule i cvjetače, na odrasle osobe s blago povišenim krvnim tlakom.
Ovo smanjenje moglo bi smanjiti rizik od velikih kardiovaskularnih događaja za 5 %.
Kako povrće iz skupine kupusnjača utječe na krvni tlak?
Visoki krvni tlak ili hipertenzija povećava rizik od srčanog i moždanog udara, zbog čega je ključno kontrolirati ga promjenama načina života, uključujući prehranu. Studija je imala za cilj usporediti kako povrće iz skupine kupusnjača utječe na krvni tlak u usporedbi s korjenastim povrćem i tikvama. Ovo povrće uključuje kelj, brokulu i cvjetaču.
Studija je bila randomizirana, kontrolirana studija koja je uključivala 18 australskih sudionika u dobi 56 – 72 godine s blagim do umjereno visokim krvnim tlakom.
Nakon osnovnih procjena, uključujući prehrambene navike, tjelesnu aktivnost i razinu stresa, sudionici su bili podvrgnuti dvjema dvotjednim prehrambenim intervencijama, odvojenim dvotjednom pauzom. Jedna grupa dnevno je konzumirala četiri porcije korjenastog povrća, dok je druga imala četiri porcije kupusnjača.
Rezultati: Pozitivan utjecaj na krvni tlak i trigliceride
Studija je pokazala da konzumacija kupusnjača smanjuje dnevni sistolički krvni tlak, ali nema učinka na noćna očitanja. Došlo je i do blagog povećanja noćnog dijastoličkog krvnog tlaka i otkucaja srca, za što istraživači vjeruju da je posljedica smanjenja broja otkucaja srca u kontrolnoj skupini.
Sudionici u skupini koja je jela kupusnjače također su doživjeli značajan pad razine triglicerida. Obje su skupine izgubile na težini, ali sličan gubitak težine između skupina ukazuje da to nije bio razlog za razliku u krvnom tlaku.
Autori studije primijetili su smanjenje 24-satnog sistoličkog krvnog tlaka za 2,5 mmHg, što je jednako približno 5 % nižem riziku od kardiovaskularnih bolesti. Istaknuli su da povećanje konzumacije kupusnjača može značajno smanjiti teret srčanih bolesti.
Dr. Christopher Berg, kardiolog koji nije bio uključen u studiju, za Medical News Today je nalaze nazvao fascinantnim te istaknuo potencijalne zdravstvene dobrobiti povećanja konzumacije prirodne cjelovite hrane.
Ograničenja studije
Mali uzorak od manje od 20 sudionika i nedostatak raznolikosti – 16 sudionika bile su žene, a 94 % bijelci – ograničava generalizaciju rezultata. Studija se također suočila s ograničenjima zbog pandemije COVID-19 i kratkog trajanja ispitivanja.
Potrebna su buduća istraživanja kako bi se odredile točne komponente povrća iz skupine kupusnjača koje pozitivno utječu na krvni tlak.
Uključivanje kupusnjača u prehranu može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i ponuditi druge zdravstvene prednosti, poput smanjenja kolesterola, poboljšanja zdravlja crijeva i jačanja imunološkog sustava. Stručnjaci preporučuju postupne promjene prehrane kako bi se osigurao dugoročni uspjeh.
Za one koji žele dodati više kupusnjača u svoju prehranu, opcije uključuju dodavanje kelja u smoothieje, korištenje prokulica u salatama ili grickanje sirove brokule ili cvjetače s umacima.
Pročitajte i ove članke:
- Visoki tlak: Simptomi mogu biti nespecifični, zato se za hipertenziju kaže da je “tihi ubojica”! Evo na što trebate obratiti pozornost
- Visok krvni tlak kod mladih: Što ga uzrokuje?
- Visoki tlak bez simptoma: Trebate li piti lijekove?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Connolly, E. L. i sur. (2024). Cruciferous vegetables lower blood pressure in adults with mildly elevated blood pressure in a randomized, controlled, crossover trial: the VEgetableS for vaScular hEaLth (VESSEL) study. BMC Med., 22: 353.
- Costa, K. (2024). 4 daily servings of cruciferous vegetables may help lower blood pressure. Medical News Today.