Vježbanje s epilepsijom: Zahtijeva veliki oprez! Evo kako pomaže i koje vježbe odabrati

Vježbanje s epilepsijom

Epilepsija povećava rizik od razvoja visokog krvnog tlaka i preddijabetesa, ali uz redovitu tjelovježbu, možete smanjiti ili spriječiti zdravstvene probleme. Fizička aktivnost također olakšava depresiju, koja je uobičajena kod osoba s epilepsijom. Zbog toga je vježbanje s epilepsijom od ključne važnosti.

Prema metaanalizi objavljenoj 2019. godine u znanstvenom časopisu Neurochem Researche, koja je obuhvaćala pregled 14 studija, dokazana je važnost vježbanja prije i nakon epileptičnog statusa.

Istraživanje objavljeno 2019. godine od strane američkih znanstvenika u časopisu Journal of Neuroscience Nursing dokazalo je smanjenje depresivnih simptoma kod osoba s epilepsijom nakon početka fizičke aktivnosti.

Vježbanje s epilepsijom

Evo koje vježbe dolaze u obzir kod osoba s epilepsijom.

Hodanje

Hodanje je jednostavno i ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu, osim čvrstih tenisica. Redovito šetanje pomaže u zaštiti srca i pluća te pomaže u kontroli težine, što je važno jer ljudi s epilepsijom imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i pretilosti.

Odaberite sigurnu lokaciju za šetnju, poput obližnjeg parka. Trčanje je također dopušteno, kako vani, tako i na traci za trčanje.

Vožnja bicikla

Vožnja biciklom je sjajan način da poboljšate svoje zdravlje i kondiciju. Zaštitite glavu tako da uvijek nosite kacigu. Ako vaši napadaji nisu sasvim pod kontrolom, izbjegavajte vožnju u područjima gustog prometa.

Držite se mirnih, sporednih ulica i biciklističkih staza, a za još sigurniju vožnju pozovite prijatelja da vam se pridruži. Također je odlična opcija i vožnja sobnog bicikla.

dokazana je važnost vježbanja prije i nakon epileptičnog statusa
FOTO: Shutterstock

Plivanje

Plivanje i aerobik u vodi su odlični načini da poboljšate formu i zdravlje. Samo budite oprezni jer napadaji u vodi mogu biti opasni. Odaberite bazen koji ima spasitelja na dužnosti i prije odlaska u vodu ga obavijestite o svojem zdravstvenom stanju.

Osim toga, uvijek plivajte u društvu prijatelja ili člana obitelji koji su upoznati s vašim stanjem.

Joga

Joga kombinira fizičke poze s meditacijom. Kao rezultat toga joga ne povećava samo snagu i fleksibilnost, nego također smanjuje stres, koji je često okidač za napad.

Nekoliko malih studija ukazuje na to da joga može poboljšati kontrolu napadaja, ali je potrebno više istraživanja kako bi potvrdile te tvrdnje.

Trening snage

Vježbe snage trebaju biti sastavni dio svačije fitness rutine. Ove vježbe utječu na povećanje mišićne mase, ali i pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine. Možete koristiti utege, elastične gume ili strojeve.

Vježbanje s epilepsijom zahtijeva oprez. Nikad ne izvodite vježbe sami bez nadzora. Neka trener uvijek bude u blizini, kako bi mogao pomoći u slučaju napadaja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu