Kardio ili trening snage za mršavljenje? Evo što je učinkovitije

Kardio ili trening snage za mršavljenje

U svijetu fitnessa traje rasprava oko toga je li kardio trening bolji od treninga snage za mršavljenje. Oba oblika tjelovježbe nude jedinstvene prednosti, ali kada je u pitanju skidanje kilograma, mnogi se pitaju koji je učinkovitiji.

U nastavku provjerite je li bolji kardio ili trening snage za mršavljenje.

Kardio ili trening snage za mršavljenje?

Razumijevanje razlika i prednosti svakog od njih može pomoći pojedincima da prilagode svoju fitness rutinu kako bi učinkovitije došli do ciljeva.

Kardiovaskularne vježbe

Kardio, skraćenica za kardiovaskularne vježbe, uključuje aktivnosti kao što su trčanje, vožnja bicikla, plivanje, aerobik i sl.

Ove vježbe ubrzavaju otkucaje srca i povećavaju potrošnju kisika, što dovodi do poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja i povećanog sagorijevanja kalorija.

Kada je riječ o mršavljenju, kardio se često smatra najvažnijom opcijom zbog njegove sposobnosti sagorijevanja kalorija tijekom vježbanja, pa čak i nakon njega, jer tijelo nastavlja sagorijevati kalorije kako bi se oporavilo.

Prednosti kardio vježbi za mršavljenje su:

  • sagorijevanje kalorija – kardio vježbe obično sagorijevaju više kalorija po treningu u usporedbi s treningom snage, što ih čini učinkovitim izborom za one koji žele stvoriti kalorijski deficit potreban za mršavljenje
  • pojačani metabolizam – redovita kardiovaskularna tjelovježba može ubrzati metabolizam, što dovodi do učinkovitijeg sagorijevanja kalorija tijekom dana
  • poboljšano zdravlje srca – kardio vježbe jačaju srce i poboljšavaju cirkulaciju, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

O tome kako odabrati najbolji kardio trening za sebe pisano je na portalu Zadovoljna.hr.

Trening snage ili trening otpora uključuje korištenje otpora za izgradnju mišićne snage i izdržljivosti
FOTO: Shutterstock

Trening snage

Trening snage ili trening otpora uključuje korištenje otpora za izgradnju mišićne snage i izdržljivosti. Ovaj oblik vježbanja koristi različitu opremu, kao što su bučice, šipke, elastične trake i vježbe s tjelesnom težinom poput sklekova i čučnjeva.

Iako trening snage možda neće sagorjeti toliko kalorija tijekom vježbanja u usporedbi s kardio vježbom, nudi nekoliko prednosti koje dugoročno doprinose mršavljenju.

Prednosti treninga snage za mršavljenje su:

  • izgradnja mišića – povećava čistu mišićnu masu, što zauzvrat potiče metabolizam; mišići sagorijevaju više kalorija u mirovanju nego masno tkivo, što dovodi do većeg bazalnog metabolizma i povećane potrošnje kalorija tijekom dana
  • preoblikovanje tijela – trening snage pomaže u preoblikovanju tijela toniranjem i oblikovanjem mišića, što rezultira vitkijim i definiranijim stasom
  • EPOC – intenzivni treninzi snage mogu dovesti do prekomjerne potrošnje kisika nakon vježbanja (EPOC), također poznate kao učinak izgaranja, pri čemu tijelo nastavlja sagorijevati kalorije velikom brzinom čak i nakon završetka vježbanja.

Što je bolje za mršavljenje?

Dakle, je li bolji kardio ili trening snage za mršavljenje? Učinkovitost kardio vježbi u odnosu na trening snage za mršavljenje u konačnici ovisi o individualnim ciljevima, preferencijama i čimbenicima načina života.

Za neke uključivanje oba oblika vježbanja u njihovu fitness rutinu može dati najbolje rezultate.

Uravnoteženi pristup koji uključuje kardiovaskularne vježbe za sagorijevanje kalorija i poboljšanje zdravlja srca, zajedno s treningom snage za izgradnju mišića i poticanje metabolizma, često se preporučuje za optimalan gubitak težine i opće zdravlje.

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT), koji kombinira intervale intenzivnih kardio vježbi s kratkim razdobljima oporavka, može biti posebno učinkovit za sagorijevanje kalorija
FOTO: Shutterstock

Štoviše, ključno je uzeti u obzir čimbenike kao što su intenzitet, trajanje i učestalost vježbanja. Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT), koji kombinira intervale intenzivnih kardio vježbi s kratkim razdobljima oporavka, može biti posebno učinkovit za sagorijevanje kalorija i poboljšanje razine kondicije u kraćem vremenu.

Slično tome, uključivanje složenih vježbi u rutine treninga snage, koje ciljaju na više mišićnih skupina istovremeno, može maksimalno povećati sagorijevanje kalorija i angažiranje mišića.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu