EMS trening i mršavljenje: Hit u svijetu fitnessa!

EMS trening i mršavljenje

EMS trening je trening koji osim uobičajenih vježbi koristi i vanjski podražaj, odnosno pasivnu kontrakciju mišića korištenjem elektromišićne stimulacije.

EMS trening je osmišljen kao trening koji koristi elektrostimulaciju velikih mišićnih skupina cijelog tijela s ciljem smanjenja tjelesne težine (mršavljenja), povećanja snage, stimuliranja mišićnog rasta te smanjenja mišićne napetosti i mišićnog disbalansa.

EMS trening koristi niske do srednje frekventne struje s ciljem pasivnog pojačavanja prirodne mišićne kontrakcije korištenjem elektroda, odnosno posebnog odijela dizajniranog upravo za EMS treninge.

U nastavku saznajte kako su povezani EMS trening i mršavljenje.

Što je elektromišićna stimulacija?

Elektrostimulacija mišića ili elektromišićna stimulacija je metoda kojom se pomoću električnih impulsa, odnosno podražaja izaziva mišićna kontrakcija (aktivacija). Provodi se s ciljem stimulacije reaktivnosti mišića (kada je jedan mišić aktiviran, drugi se “isključuje”), povećanja mišićnog tonusa i hipertrofije mišića, povećanja mišićne snage, a i oporavka mišića nakon opterećenja.

EMS treninzi

EMS treninzi su uglavnom individualni, pod vodstvom trenera. EMS trener se postaje završetkom edukacije, a dostupne su i online edukacije.

U videu ispod možete vidjeti kako izgleda EMS trening.

EMS trening – mršavljenje

Mršavljenje je jedan od glavnih razloga za treniranje. Upravo je to i jedan od ciljeva s kojim je osmišljen EMS trening. Proizvođači opreme za EMS treninge i centri koji provode EMS treninge govore kako je 20 minuta EMS treninga ekvivalentno četiri sata vježbe i kako 20 minuta EMS treninga troši do 500 kalorija.

Ima li to smisla i što kažu istraživanja?

Prema istraživanju znanstvenika iz 2011. objavljenom u časopisu Journal of Exercise Science and Physiotherapy elektromišićna stimulacija ima utjecaja na gubitak postotka tjelesne masti.

Prema istraživanju njemačkih znanstvenika objavljenom u časopisu Evidence-based complementary and alternative medicine 2016., gdje su autori uspoređivali EMS trening cijelog tijela s HIIT treningom (trening visokog intenziteta s otporom) na sastav tijela i snagu nije pronašlo razlike između te dvije skupine, no u obje je došlo do rezultata, smanjenja tjelesne mase i povećanja mišićne snage.

Prema istraživanju njemačkih znanstvenika objavljenom u časopisu Frontiers in physiology 2019. godine, EMS trening je učinkovita i prilagodljiva vrsta treninga za održavanje mišićne mase prilikom restrikcije energije (smanjenog unosa energije, kalorijskog deficita) te može biti alternativa zahtjevnijim protokolima vježbi s otporom.

Prema istraživanju iz 2020. godine objavljenom u časopisu Journal of critical rewiews autori su zaključili kako trening vlastitom težinom s elektrostimulacijom može značajno smanjiti postotak masnog tkiva i opseg struka kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom.

Zaključak istraživanja iz 2021. godine objavljenog u časopisu Frontiers of physiology je da je metaanaliza autora pružila dodatne dokaze da EMS trening povećava mišićnu snagu i masu, no ne i na postotak mišićne masti.

U konačnici, što istraživanja govore? Prema gore navedenim istraživanjima, EMS trening je svakako metoda treninga koja će dati rezultate, no potrebno je još istraživanja na tu temu kako bi se dokazale sve mogućnosti i rezultati koje EMS trening, barem prema onima koji ga provode, pruža.

EMS trening - kontraindikacije
FOTO: Shutterstock

EMS trening – je li siguran?

EMS trening bi trebao biti siguran kao i svi drugi treninzi, a intenzitet treninga treba biti prilagođen individualcu te njegovim mogućnostima, ciljevima i sveukupnom stanju.

Elektrostimulacija mišića je sigurna metoda, struje koje se koriste za elektrostimualciju su bezopasne (ako ne postoje kontraindikacije za istu).

EMS trening – kontraindikacije

Kontraindikacije za elektrostimulaciju:

Postoje i relativne kontraindikacije, kod kojih nije nužno zabranjena elektrostimulacija, no potreban je povećani oprez, dopuštenje ili savjetovanje s liječnikom ili drugim zdravstevenim djelatnikom te u idealnom slučaju primjena elektrostimulacije od strane zdravstevnog djelatnika. Neka od njih su:

  • akutna bol bez dijagnoze
  • neuralgije
  • hernije diska
  • ortopedski implantati (npr. umjetni kuk ili koljeno, vijci i pločice)
  • bolesti unutarnjih organa (npr. jetre i pogotovo bubrega)
  • krvožilna stanja
  • edemi
  • bolest putovanja
  • otvorene rane na koži, opekline, kožne promjene (npr. ekcemi i sl.)
  • korištenje lijekova.
Svakako je preporuka prije EMS treninga savjetovati se s liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom, kako biste bili sigruni da je EMS trening siguran za vas.
EMS trening - iskustva
FOTO: Shutterstock

EMS trening – iskustva

Prema dostupnim izvorima na internetu EMS trening zaista pruža vrlo pozitivna iskustva onih koji su se odlučili isprobati ga ili pak zamijeniti klasične fitness treninge upravo EMS treningom.

EMS trening – cijena

Cijena individualnih EMS treniga je 40 – 75 eura po treningu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu