Veganska gozba – prijedlog menija za proslavu 1. maja
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Uoči Praznika rada donosim vam nekoliko recepata koje tradicionalno povezujemo s Praznikom rada, primjerice grah, roštilj, salate, ali i jednostavan desert u jednom malo drugačijem izdanju.
Tortu od palačinki s kremom od vanilije i šlaga uz dodatak voća. Ja sam se odlučila za jagode, maline i ribizl, a vi slobodno stavite neko voće po svojem izboru.
Predstavljam vam šest recepata, uz salatu za koju nije potreban recept.
Ja sam svoju složila od onog što sam našla u hladnjaku. Odlična prilika da počistim hladnjak. Na vama je hoćete li spremiti samo jedno, dva ili sve iz menija.
Iako može izgledati da tu ima puno posla, stvar je u dobroj organizaciji.
Dok se grah lagano krčka, stignete napraviti ukusnu tortu od palačinki, domaći sejtan na ražnjićima, grilati povrće i avokado, složiti salatu i ceviche od povrća s kojim ćete puniti avokado, a i fantastičan umak od kikiriki maslaca, majoneze, senfa i limete koji možete koristiti uz ražnjiće i grilano povrće.
Također, vodila sam računa da se dobro iskoristi sve, pa tako u receptu za palačinke koristimo vodu od slanutka, poznatu i kao aquafabu, a u receptu za ceviche imamo slanutak. Tako da ništa ne bacamo i vodite računa o tome da vodu iz konzerve slanutka ne prolijete u sudoper.
Meni je za sve ovo bilo potrebno malo više od dva sata, a želite li još ležernije pristupiti spremanju, sugeriram da varivo od graha i tortu napravite večer prije jer svi znamo da je varivo od graha još i bolje kad ga jedemo dan kasnije.
Bez brige i oko torte, iako se radi o palačinkama, zbog kreme i one će ostati lijepo mekane i ukusne drugi dan.
Jelovnik sam zamislila kao dostatan za četiri osobe, no sad kad pogledam bolje, najelo bi se tu i šest osoba bez problema.
Varivo od graha i paprike
Pa krenimo onda najprije s varivom od graha i rog paprike.
Sastojci:
- 500 g šarenog graha
- 7 l vode (2 l za namočiti, 2 l za prvu vodu kod kuhanja i 3 l za zadnju vodu u kojoj se grah kuha do kraja)
- 2 crvena luka
- 20 g korijena celera
- 1 mrkva
- 1 glavica češnjaka
- 1 rog paprika
- 2 dcl maslinovog ulja (1 dcl za dinstanje i 1 dcl za zapršku)
- 1 jušna žlica dimljene mljevene paprike
- 1 jušna žlica slatke mljevene paprike
- 4 jušne žlice brašna
- 1 jušna žlica koncentrata od rajčice
- sol i papar.
Priprema
- Večer prije ili najmanje osam sati prije kuhanja grah namočite u oko dvije litre vode.
- Ocijedite grah i kuhajte u dvije litre hladne vode sve dok voda ne prokuha. Ocijedite grah i tu vodu bacite.
- U međuvremenu, u velikom loncu na jednom decilitru maslinovog ulja 10-ak minuta dinstajte sitno kosani luk, naribanu mrkvu i korijen celera. Nakon toga ulijte tri litre vode.
- Kad voda proključa, dodajte prethodno ocijeđeni grah, začinite obilno solju i paprom te na jakoj vatri kuhajte otprilike sat vremena. Povremeno promiješajte.
- Kada je grah skoro kuhan, napravite zapršku tako da u posebnom lončiću na jednom decilitru maslinovog ulja popržite nasjeckani ili protisnuti češnjak, kratko da lagano zamiriše, i na to dodajte koncentrat od rajčice i brašno. Zamiješajte i popržite. Zatim nadolijte malo vruće vode koju zagrabite iz lonca u kojem se kuha grah da dobijete glatku pastu. Dodajte mljevene paprike, slatku i dimljenu slatku, i sve dobro promiješajte i umutite u grah.
- Papriku narežite na trakice, dodajte u grah i sve zajedno kuhajte još 20-ak minuta ili dok grah ne bude skroz mekan, a vi zadovoljni s gustoćom variva. Začinite dodatno ako smatrate potrebnim mješavinom začina, ljutom paprikom ili nekim od začina po volji.
- Ako želite, zadnjih 10-ak minuta grah s paprikama možete zapeći u pećnici, na 200 ºC.
Torta od palačinki
Na redu je izrada deserta za 1. maj.
Sastojci za palačinke:
- 250 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 čajna žličica soli
- 3/4 čajne žličice praška za pecivo
- 10 jušnih žlica aquafabe (tekućina iz konzerve slanutka)
- 420 ml biljnog mlijeka po izboru
- 100 ml vode
- 2 jušne žlice maslinovog ulja (plus ekstra za prženje palačinki)
- 1 vanilin šećer
- 1/2 čajne žličice kurkume za boju.
Sastojci za kremu:
- 1 vrećica pudinga od vanilije (plus pripadajući sastojci za pripremu pudinga po uputama s vrećice)
- 200 ml veganskog šlaga
- 600 g jagoda, malina, ribizla ili nekog drugog voća po vašoj želji.
Priprema
- Puding skuhajte sukladno uputama i ostavite da se ohladi. Kako vam se ne bi stvorila tvrda korica na površini pudinga dok se hladi, prekrijte ga po samoj površini prozirnom folijom. Šlag istucite u čvrstu pjenu.
- Palačinke zamijesite i ispecite. Pokušajte uskladiti da veličina palačinki bude u skladu s kalupom za torte koji mislite koristiti. Meni je od ove količine ispalo 10-ak palačinki, a koristila sam kalup za torte promjera 21 cm. Za tortu sam iskoristila osam palačinki.
- Kad ste gotovi s palačinkama, izmiješajte puding i šlag u kompaktnu kremu. Možete koristiti mikser.
- Tortu slažite na način da najprije četiri palačinke stavite tako da veći dio bude prislonjen sve oko rubova kalupa i pada preko ruba s vanjske strane, a zatim četvrtu palačinku u sredinu na dno. Morate stvoriti “košaricu” u koju ćete slagati tortu. Pogledajte fotografiju dolje u nastavku za bolje objašnjenje.
- Zatim namažite sloj puding/šlag kreme i po vrhu složite voće. Prekrijte novom palačinkom. Opet krema i voće te tako redajte dok ne potrošite kremu, palačinke i voće, s time da mali dio voća ostavite za dekoraciju na vrhu. Zatim tortu zatvorite tako da one prve palačinke što vise izvan ruba kalupa zatvorite prema unutra. Kao da ste zamotali paketić.
- Po vrhu ukrasite voćem i ostavite barem sat vremena u hadnjaku da se malo krema stvrdne.
Ražnjići od domaćeg sejtana
Na red su došli veganski ražnjići.
Sastojci za 6 ražnjića:
- 200 g vitalnog pšeničnog glutena (glutensko brašno)
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica luka u prahu
- 1 čajna žličica mljevene dimljene paprike
- 2 čajne žličice prehrambenog kvasca
- 4 jušne žlice barbecue umaka (2 za u sejtan, a 2 za premaz kod pečenja)
- 1 čajna žličica veganskog umaka Worcestershire
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 125 ml vode
- 1 čajna žličica koncentrata od rajčice
- 6 drvenih ili metalnih ražnjića.
Priprema
- Glutensko brašno, češnjak i luk u prahu, dimljenu mljevenu papriku i prehrambeni kvasac promiješajte u zdjeli.
- Posebno u drugoj zdjelici promiješajte barbecue umak, koncentrat rajčice, maslinovo ulje i vodu. Nakon što se ravnomjerno zamiješalo, ulijte u suhe sastojke i zamijesite tijesto.
- Rukama mijesite tijesto oko dvije minute i nakon toga formirajte loptu.
- Podijelite je na 18 jednakih dijelova, loptica.
- Lagano ih spljoštite i nataknite po tri na svaki ražnjić. Neka budu zbijeni jedan do drugi, a na kraju ih sve zajedno poredajte jedan do drugog, zamotajte u aluminijsku foliju i kuhajte u kipućoj vodi pet minuta.
- Izvadite iz folije i pecite ih na pripremljenom roštilju ili u grill tavi za pečenje 10 minuta. Po pet minuta sa svake strane.
- Premažite barbecue umakom i zapecite po još dvije minute sa svake strane dok ne dobijete hrskavu koricu.
Povrće s roštilja
Za povrće s roštilja ne treba vam puno sastojaka i brzo je gotovo.
Sastojci:
- 1 tikvica
- 4 – 5 malih papričica
- 1 patlidžan
- 150 ml maslinovog ulja
- sol, papar, češnjak u prahu ili neki začini po vašem ukusu koje volite na povrću.
Priprema
- Patlidžan i tikvice izrežite na ploške i posolite. Ostavite tako neko vrijeme da malo ispuste vodu.
- Nakon što su otpustili vodu, zajedno s mini paprikama (nije ih potrebno prethodno rezati) pomiješajte ih sve s uljem i začinima.
- Pecite na roštilju ili u grill tavi, po svojoj želji. Ja osobno volim hrskavo povrće, pa ih pečem par minuta sa svake strane.
Umak za ražnjiće od sejtana i povrće s roštilja
Što bi bio roštilj bez umaka?
Sastojci:
- 3 jušne žlice maslaca od kikirikija
- 2 jušne žlice majoneze
- 1 jušna žlica senfa
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 4 jušne žlice biljnog mlijeka
- sok od 1 limete.
Priprema
- Sve sastojke dobro promiješajte da se sjedine.
Avokado s roštilja punjen veganskim cevicheom
I na kraju jedan malo drugačiji avokado.
Sastojci:
- 2 avokada
- 1 jušna žlica maslinovog ulja za premaz
- 4 jušne žlice slanutka iz konzerve
- 3 rotkvice
- 2 feferon paprike (žuta i zelena)
- sok 1 limete
- 2 režnja češnjaka
- vlasac
- sol i papar.
Priprema
- Rotkvice i feferon paprike isjeckajte na male komade i pomiješajte sa slanutkom. Začinite sokom od limete, solju, paprom i vlascem.
- Avokada prerežite na pola, maknite košticu, ali ostavite ih u ljusci. Premažite unutarnju stranu polovica s maslinovim uljem i pecite par minuta na roštilju ili grill tavi.
- Punite avokada ceviche salatom.
Želim vam svima sretan Praznik rada, dobar odmor i ukusnu vegansku hranu.
Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja