Vegetarijanska sarma: Laganija, a jednako fina inačica popularnog zimskog jela! Imamo recepte koji će oduševiti i mesoljupce

Vegetarijanska sarma

Sarma je zimsko jelo koje većina rado jede, a ima jednu karakteristiku netipičnu za hranu – bolja je što je starija. Tako da danima može stajati u hladnjaku, a vi ne morate smišljati što ćete napraviti za ručak. No, jeste li probali vege inačicu? Vegetarijanska sarma (sarma bez mesa) jednako je fina, ali laganija.

Isto može stajati u hladnjaku, a onima koji konzumiraju meso pružit će zanimljiv odmak od istog.

Uvriježen je običaj da se sarma jede za Novu godinu. Zato vam u nastavku vam donosimo dva recepta za ukusnu i laganu vege sarmu koju možete pripremiti već danas.

Vegetarijanska sarma - recept
FOTO: Shutterstock

Vegetarijanska sarma – recept sa seitanom ili tofuom

Kako biste unijeli malo promjene u svakodnevnu prehranu ili pronašli inspiraciju za nove vegetarijanske recepte, napravite sarmu od seitana ili tofua. 

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 kg svježeg seitana
  • 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam)
  • pola šalice sirovog prosa
  • 100 g dimljenog seitana ili tofua
  • 2 mrkve
  • 1 peršin
  • 1 mali celer
  • 2 glavice luka
  • 2 – 3 režnja češnjaka
  • 4 jušne žlice brašna tip 850
  • 2 – 3 jušne žlice sojinog umaka
  • 2 jušne žlice škrobnog ili integralnog brašna
  • sol
  • crvena mljevena paprika
  • ulje.

Priprema

  1. Odreske seitana marinirajte preko noći u sojinom umaku.
  2. Zatim ih uvaljajte u brašno i kratko popržite.
  3. Nakon toga ih narežite na sitne kockice ili sameljite.
  4. Povrće naribajte i kratko popržite na luku.
  5. U veću zdjelu stavite sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, povrće i brašno te sve dobro izmiješajte.
  6. Listove kupusa operite u hladnoj vodi i izvadite debelu sredinu.
  7. Napunite listove kupusa i smotajte sarme.
  8. Na 2 – 3 jušne žlice ulja lagano zagrijte crvenu papriku. Potom maknite s vatre i dodajte sarme te zalijte vodom tako da iste budu prekrivene.
  9. Kuhajte 40 – 50 minuta, dok kupus ne bude kuhan.
  10. Na kraju umutite škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodajte još sojinog umaka i ulijte u lonac, koji zatim protresite da se umak rasporedi.
  11. Kratko prokuhajte i poslužite uz pire krumpir.

Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja seitan može samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.

Vegetarijanska sarma od kiselog kupusa i soje
FOTO: Shutterstock

Vegetarijanska sarma od soje

Vegetarijanska sarma od kiselog kupusa i soje još je jedna verzija ovog popularnog hranjivog jela. Ako želite kratki odmor od mesa i zdraviju verziju sarme, soja pruža dovoljno nutrijenata poput bjelančevina, masti i ugljikohidrata.

Sastojci:

Priprema

  1. Mrkvu i poriluk očistite, mrkvu naribajte, a poriluk narežite na tanke kolutiće.
  2. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte, a rižu operite u hladnoj vodi i procijedite.
  3. Sojine ljuspice 10 minuta potapajte u vodi.
  4. Na malo maslinovog ulja prodinstajte češnjak, poriluk i opranu rižu.
  5. Kad češnjak poprimi zlatnu boju, dodajte mrkvu i sojine ljuskice te ih malo popržite.
  6. Zatim dodajte sol, papar, crvenu papriku i ostale začine koje volite.
  7. Listove kiselog kupusa odvojite i svaki operite u vodi kako ne bi bili preslani.
  8. U udubinu svakog lista kupusa dodajte jednu jušnu žlicu smjese koju se popržili. List kupusa uvijte i zamotajte sa svih strana tako da smjesa ne ispada.
  9. Sarme poredajte u duboki lonac i prelijte vodom.
  10. Kuhajte ih oko dva sata, a u vodu za kuhanje možete dodati začine po želji ili aromatično bilje poput kadulje, bosiljka ili lovora.
  11. Sarme su gotove kad su soja i riža kuhane, a zatim ih možete poslužiti s kuhanim krumpirom ili pireom.

Možete ih podgrijavati ili zamrznuti pa jesti kasnije. 

Ako ne volite soju ili seitan, a ipak želite probati vegetarijansku verziju sarme, možete je napraviti i s lećom. Sarma od leće je hranjiva, zdrava i ukusna. Postoji više vrsta, odnosno boja leće, pa se tako zelena leća malo duže kuha, a crvena se lako prekuha. Ovisno o vremenu koje imate na raspolaganju i osobnom ukusu, odaberite leću koju više volite jesti.

Osim leće, vegetarijanska sarma se može napraviti od bilo kojeg povrća ili sjemena koje volite, a dosta popularna je i sarma od oraha.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Posna sarma sa sojom. (2011). Coolinarika.
  2. Vegan Cabbage Rolls with Seitan (Gluten-Free). Prijatelji životinja.

Ocijenite članak

3.93 / 5   15

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vegetarijanska sarma, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu