Ovaj doručak vam crpi energiju prije nego što dan uopće počne

Ako jutro započnete pecivom, muffinima ili zaslađenim latteom, razina glukoze u krvi brzo će porasti

Jutarnja žurba često znači i brze odluke – čokoladni muffin, zaslađena kava i trk na posao. No, iako takav doručak zvuči praktično, velika količina dodanog šećera može vas već od 8:00 ujutro baciti u energetski vrtuljak zbog kojeg ćete se osjećati umorno, razdražljivo i gladnije nego prije jela.

U nastavku otkrivamo što se zapravo događa u vašem tijelu kada dan započnete preslatkim obrokom te kako odabrati doručak koji će vam pomoći da ostanete koncentrirani i puni energije.

Što se događa u tijelu nakon preslatkog doručka?

Ako jutro započnete pecivom, muffinima ili zaslađenim latteom, razina glukoze u krvi brzo će porasti. To se posebno događa kada doručak nema dovoljno proteina, vlakana ili zdravih masti koji bi usporili ulazak šećera u krvotok.

Nakon tog naglog porasta gušterača oslobađa veću količinu inzulina kako bi snizila šećer u krvi. Posljedica toga je rijetko ugodna – šećer zatim jednako brzo pada, što može dovesti do podrhtavanja, nervoze, pojačane gladi i osjećaja iscrpljenosti već sat ili dva nakon jela.

Stručnjaci objašnjavaju da neki ljudi nakon visokog unosa šećera luče previše inzulina pa im glukoza padne prenisko – stanje poznato kao reaktivna hipoglikemija.

Iako je normalno da se šećer u krvi povisi nakon jela, velika količina šećera na prazan želudac može dovesti do oštrijih skokova i padova, što zatim pokreće začarani krug žudnje za novim šećerom.

Kako podržati stabilniji šećer u krvi u jutarnjim satima?

Važno je naglasiti da reakcija nije jednaka kod svih. Neki neće primijetiti nikakve simptome, dok će drugi osjećati znatnu razliku nakon što uvedu male promjene u jutarnjoj rutini. Također, jedan preslatki doručak neće dugoročno naštetiti zdravlju – bitna je ukupna kvaliteta prehrane.

Evo kako podržati stabilniji šećer u krvi u jutarnjim satima.

uravnotežen doručak
FOTO: Shutterstock

1. Gradite uravnotežen doručak

Birajte kombinaciju proteina, vlakana i zdravih masti, jer oni usporavaju probavu i sprječavaju nagle skokove šećera. Primjeri idealnog doručka su:

2. Uparite ugljikohidrate s proteinima

Ako jedete zobenu kašu, dodajte joj jušnu žlicu proteinskog praha ili malo grčkog jogurta. Dobri izvori proteina su i jaja, tofu, svježi sir, orašasti plodovi, mahunarke i sjemenke.

3. Ograničite zaslađena pića

Sokovi, energetski napitci, gazirani sokovi, zaslađene kave i vrhnja za kavu s aromama mogu sadržavati velike količine šećera. Češći odabir bi trebale biti nezaslađene opcije ili postepeno smanjivanje količine dodanih sladila.

4. Birajte cjelovite žitarice umjesto rafiniranih

Bijeli kruh, peciva i zaslađene žitarice brzo se probavljaju i uzrokuju skokove šećera. Umjesto toga birajte:

Ove namirnice usporavaju apsorpciju ugljikohidrata, ublažavaju nagle skokove glukoze i dulje vas drže sitima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Krietsch, B. (2025). The Morning Habit That Can Spike Your Blood SugarEatingWell.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu