Varivo od repe: 5 brzih recepata koji će vas okrijepiti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Mirisno, ukusno, toplo i hranjivo varivo poziv je da usporimo, posvetimo se smirujućem procesu kuhanja i potom uživamo u zdjelici ili tanjuru kombinacije sastojaka koja nam hrani dušu i tijelo. Korjenasta biljka poput repe, koja je često na margini izbora povrća, odličan je odabir.
Iako možda kao djeca nismo bili veliki ljubitelji, u odrasloj dobi variva dođu kao neki zen trenutak za opuštanje i okrjepu. Bez obzira jeste li ikad radili variva ili ne, sastojci za varivo od repe su s našeg podneblja, domaći, a priprema je laka i jednostavna.

Varivo od repe – recept
Osnovni recept za varivo od repe uključuje gomoljasto, korjenasto i lukovičasto povrće uz nezaobilazno maslinovo ulje i lovorov list. Također, za ovaj recept odlučili smo se za svježu repu.
Sastojci:
- 1 svježa repa
- 1 krumpir
- 1 mrkva
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 lovorov list
- maslinovo ulje
- crni papar
- sol
- malo mljevene crvene paprike.
Priprema
- Mrkvu i krumpir narežite na kockice, a repu ogulite i grubo naribajte.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, pa dodajte mrkvu i repu te kratko prodinstajte.
- Podlijte sa 700 ml vode.
- Dodajte krumpir, lovorov list, sol i preostale začine.
- Kuhajte do pola sata dok povrće ne omekša.
Prije posluživanja po želji dodajte malo kiselog vrhnja ili sjemenke za posip.

Varivo od kisele repe
Iako je kiseli kupus taj koji se često spominje kao bogatstvo vlakana, probiotika i vitamina C, isto vrijedi i za kiselu repu.
Sastojci:
- 500 g ocijeđene kisele repe
- 1 krumpir
- 1 mrkva
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 jušne žlica svinjske masti ili maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- mljevena paprika.
Priprema
- Na ulju ili masti dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte naribanu mrkvu i kratko dinstajte.
- Dodajte kiselu repu i podlijte s litrom vode.
- Nakon 10 minuta kuhanja dodajte krumpir narezan na kockice.
- Kuhajte oko 25 minuta te začinite.

Varivo od kisele repe i suhog mesa
Nezaobilazni sastojak u tradicionalnim varivima često je suho meso, pa ako volite takve recepte, ovaj je za vas. Suho meso daje poseban okus jelu, no svakako ograničite njegovu konzumaciju.
Sastojci:
- 400 g kisele repe
- 250 g suhog mesa
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 lovorov list
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica masti.
Priprema
- Suho meso kratko prokuhajte kako bi se otpustio višak soli.
- Na masti dinstajte luk i češnjak, a kad pozlate, dodajte suho meso i pirjajte oko pet minuta.
- Dodajte kiselu repu, lovorov list i mljevenu papriku te podlijte s litrom vode.
- Kuhajte oko 40 – 50 minuta dok meso i repa ne omekšaju.
- Za puniji ukus dodajte jednu žlicu pirea od rajčice.

Varivo od repe i graha
Grah se nerijetko smatra alternativom mesu zbog udjela proteina pa je idealna zamjena za one koji ne vole ili ne jedu meso u varivu. Hranjiva i jeftina namirnica, grah je dio tradicionalnih zimskih obroka, a posebno je dobro došao u raznim varijantama variva.
Sastojci:
- 1 repa
- 200 g kuhanog graha
- 1 mrkva
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- crni papar
- sol
- timijan.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte mrkvu i naribanu repu te dinstajte još pet minuta.
- Podlijte sa 700 ml vode, a zatim dodajte grah i začine.
- Kuhajte oko 25 minuta, a ako želite gušće varivo, umiješajte još malo pirea od krumpira.

Kremasto varivo od repe
Za kraj slijedi recept u malo modernijoj verziji s kokosovim mlijekom pa će se okušati oni koji vole eksperimentirati i kokosovo mlijeko im nije strano u upotrebi.
Sastojci:
- 1 repa
- 1 batat
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 100 ml kokosovog mlijeka
- maslinovo ulje
- sol
- kurkuma
- crni papar.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte narezani batat i ribanu repu te kratko dinstajte.
- Podlijte s povrtnim temeljcem i kuhajte oko 25 minuta.
- Izmiksajte varivo štapnim mikserom, a zatim dodajte kokosovo mlijeko i začine.
- Kuhajte još pet minuta.
Po želji, prije posluživanja posipajte svježe sjeckanim peršinom.
Pročitajte i ove članke:
- Kisela repa: Varivo naših baka koje može s i bez graha
- Salata od repe: Tri recepta puna vitamina i probiotika
- Krvavice s repom – okusite prekmurje!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ovaj simptom bi mogao biti znak da imate problem s konzumacijom alkohola!
- Tomislav Stanić
- 1 min čitanja