Varivo od repe: 5 brzih recepata koji će vas okrijepiti

Varivo od repe

Mirisno, ukusno, toplo i hranjivo varivo poziv je da usporimo, posvetimo se smirujućem procesu kuhanja i potom uživamo u zdjelici ili tanjuru kombinacije sastojaka koja nam hrani dušu i tijelo. Korjenasta biljka poput repe, koja je često na margini izbora povrća, odličan je odabir.

Iako možda kao djeca nismo bili veliki ljubitelji, u odrasloj dobi variva dođu kao neki zen trenutak za opuštanje i okrjepu. Bez obzira jeste li ikad radili variva ili ne, sastojci za varivo od repe su s našeg podneblja, domaći, a priprema je laka i jednostavna.

Varivo od repe - recept
FOTO: Shutterstock

Varivo od repe – recept

Osnovni recept za varivo od repe uključuje gomoljasto, korjenasto i lukovičasto povrće uz nezaobilazno maslinovo ulje i lovorov list. Također, za ovaj recept odlučili smo se za svježu repu.

Sastojci:

Priprema

  1. Mrkvu i krumpir narežite na kockice, a repu ogulite i grubo naribajte.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, pa dodajte mrkvu i repu te kratko prodinstajte.
  3. Podlijte sa 700 ml vode.
  4. Dodajte krumpir, lovorov list, sol i preostale začine.
  5. Kuhajte do pola sata dok povrće ne omekša.

Prije posluživanja po želji dodajte malo kiselog vrhnja ili sjemenke za posip.

Varivo od kisele repe
FOTO: Shutterstock

Varivo od kisele repe

Iako je kiseli kupus taj koji se često spominje kao bogatstvo vlakana, probiotika i vitamina C, isto vrijedi i za kiselu repu.

Ako želite ojačati ili održati imunitet tijekom zime, svakako češće uvrstite kiselu repu u svoj jelovnik, a variva su idealan način kako si osigurati i topli obrok koji je probavljiviji.

Sastojci:

Priprema

  1. Na ulju ili masti dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte naribanu mrkvu i kratko dinstajte.
  2. Dodajte kiselu repu i podlijte s litrom vode.
  3. Nakon 10 minuta kuhanja dodajte krumpir narezan na kockice.
  4. Kuhajte oko 25 minuta te začinite.
Varivo od kisele repe i suhog mesa
FOTO: Shutterstock

Varivo od kisele repe i suhog mesa

Nezaobilazni sastojak u tradicionalnim varivima često je suho meso, pa ako volite takve recepte, ovaj je za vas. Suho meso daje poseban okus jelu, no svakako ograničite njegovu konzumaciju.

Sastojci:

Priprema

  1. Suho meso kratko prokuhajte kako bi se otpustio višak soli.
  2. Na masti dinstajte luk i češnjak, a kad pozlate, dodajte suho meso i pirjajte oko pet minuta.
  3. Dodajte kiselu repu, lovorov list i mljevenu papriku te podlijte s litrom vode.
  4. Kuhajte oko 40 – 50 minuta dok meso i repa ne omekšaju.
  5. Za puniji ukus dodajte jednu žlicu pirea od rajčice.
Varivo od repe i graha
FOTO: Shutterstock

Varivo od repe i graha

Grah se nerijetko smatra alternativom mesu zbog udjela proteina pa je idealna zamjena za one koji ne vole ili ne jedu meso u varivu. Hranjiva i jeftina namirnica, grah je dio tradicionalnih zimskih obroka, a posebno je dobro došao u raznim varijantama variva.

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte mrkvu i naribanu repu te dinstajte još pet minuta.
  2. Podlijte sa 700 ml vode, a zatim dodajte grah i začine.
  3. Kuhajte oko 25 minuta, a ako želite gušće varivo, umiješajte još malo pirea od krumpira.
Kremasto varivo od repe
FOTO: Shutterstock

Kremasto varivo od repe

Za kraj slijedi recept u malo modernijoj verziji s kokosovim mlijekom pa će se okušati oni koji vole eksperimentirati i kokosovo mlijeko im nije strano u upotrebi.

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte narezani batat i ribanu repu te kratko dinstajte.
  2. Podlijte s povrtnim temeljcem i kuhajte oko 25 minuta.
  3. Izmiksajte varivo štapnim mikserom, a zatim dodajte kokosovo mlijeko i začine.
  4. Kuhajte još pet minuta.

Po želji, prije posluživanja posipajte svježe sjeckanim peršinom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu