Juha od kostiju ili pileća juha – koja je bolja?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Pileća juha odavno je prisutna u našim kuhinjama, dok je bone broth, odnosno juha od kostiju, svoju popularnost stekla tek nedavno, posebice zahvaljujući paleo prehrani. I jedna i druga varijanta pripremaju se od sličnih sastojaka – luka, celera, mrkve i začina – no razlike između njih ipak su značajne, osobito kad govorimo o nutritivnim vrijednostima.
Što je bone broth (juha od kostiju)?
Juha od kostiju priprema se kuhanjem životinjskih kostiju u vodi s povrćem i začinima, i to kroz čak 24 sata – ponekad i dulje. Upravo zbog tako dugog kuhanja, u juhu prelaze vrijedni nutrijenti iz kostiju, poput kolagena, kalcija, fosfora i aminokiselina.
Prema nutricionistici Mary Sabat, kolagen je ključan za zdravlje zglobova i elastičnost kože, dok dodatni sastojci poput glukozamina i hondroitina dodatno potpomažu zglobove. Postoje i pokazatelji da juha od kostiju može imati blagotvoran učinak na crijevno zdravlje, zahvaljujući protuupalnim svojstvima.
Ako je kupujete, birajte ohlađene varijante koje imaju želatinastu teksturu – to znači da sadrže kolagen.

A što je s pilećom juhom?
Pileća juha priprema se kuhanjem pilećeg mesa (i povremeno kostiju), ali puno kraće nego juha od kostiju. Iako je laganija i lakša za probavu, sadrži znatno manje kolagena i drugih korisnih spojeva.
Unatoč tome, pileća juha i dalje je vrijedan izvor tekućine, proteina, vitamina i minerala, posebno korisna tijekom oporavka od bolesti. Jedno istraživanje na životinjama pokazalo je i da može podržati imunološki sustav.
Ako želite više koristi, najbolje je juhu pripremiti kod kuće. Industrijske juhe često sadrže konzervanse, umjetne dodatke i visoku razinu soli.
Sljedeća tablica prikazuje usporedbu nutritivnih vrijednosti (na jednu šalicu).
Nutrijenti | Juha od kostiju | Pileća juha |
Kalorije | 48 kcal | 39 kcal |
Masnoće | 0 g | 1,39 g |
Proteini | 9 g | 4,93 g |
Ugljikohidrati | 0 g | 0,93 g |
Vlakna | 0 g | 0 g |
Juha od kostiju je i dobar izvor vitamina A koji doprinosi zdravlju vida, rastu, imunitetu i reprodukciji.
Kako uključiti juhu od kostiju u prehranu?
Ako želite obogatiti prehranu i unijeti više nutrijenata, razmislite o sljedećim idejama:
- popijte šalicu kao napitak – ugrijte juhu od kostiju i uživajte u njoj ujutro ili navečer kao umirujući ritual
- koristite je kao temeljac – dodajte je u juhe, variva, umake ili rižota umjesto vode ili običnog temeljca
- zamrznite je u kockice – pripremite veću količinu, ulijte u kalup za led i koristite po potrebi u jelima poput woka ili čak u smoothieju s povrćem.
Pročitajte i ove članke:
- Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti
- Hladna juha: Pet recepata za ljetne vrućine
- Ove juhe možete zamrznuti i jesti kad nemate vremena za kuhanje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Suncokretovo ulje i zdravlje: Korisno ili štetno?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Lawler, M. (2025). Bone Broth vs. Chicken Broth: Which Is Healthier? Everyday Health.
- Zhang, J. i sur. (2022). Immunomodulatory Effects of Chicken Broth and Histidine Dipeptides on the Cyclophosphamide-Induced Immunosuppression Mouse Model. Nutrients, 14(21): 4491.