Varivo od piletine i povrća: Tri recepta za okrjepu
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Kada govorimo o zdravoj prehrani, asocijacije koje nam padaju napamet su “nešto na žlicu”, “varivo”, “povrće” i sl. Uz naše bake i mame vezujemo omiljena variva, a iako ih kao djeca možda nismo voljeli, rado im se vraćamo u odrasloj dobi.
Variva su okrjepa za organizam i dođu kao odmor od teške hrane, pekarskih proizvoda koje kupujemo usput i dostave koju stalno naručujemo na poslu. Osim što je hranjivo, varivo može biti kompletan obrok, a primjer takvog variva je varivo s piletinom i povrćem.
Varivo od piletine i povrća
Ako smo u jelo dodali neki izvor nemasnog proteina poput piletine, razno povrće i eventualno neku kuhanu žitaricu ili mahunarku, dobili smo sve potrebne makronutrijente.
Sastojci:
- 400 g pilećeg filea (narezanog na kockice)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1,5 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 100 g graška
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica slatke paprike
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk pa, kada postane staklast, dodajte i češnjak te dinstajte oko minutu.
- Zatim umiješajte meso.
- Potom dodajte mrkvu, krumpir i papriku te začinite slatkom paprikom, soli i paprom.
- Ulijte temeljac, dodajte lovorov list i pustite da zavrije.
- Nakon toga, smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Potom, dodajte grašak i kuhajte još 10 minuta.
- Prije posluživanja izvadite lovorov list i posipajte peršinom.
Fantastično varivo od piletine i povrća
Ako više volite kremastija variva, onda dodatak gljiva i vrhnja odrađuje posao.
Ovo varivo je odličan način za pojesti nešto za žlicu kod onih koji inače nisu od variva.
Sastojci:
- 400 g pilećeg filea (narezanog na kockice)
- 200 g šampinjona (narezanih na ploške)
- 800 ml pilećeg temeljca
- 1 mrkva (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 1 glavica brokule (narezana na cvjetiće)
- 1 jušna žlica maslaca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica timijana
- pola čajne žličice slatke paprike
- 200 ml vrhnja za kuhanje (alternativa biljno vrhnje poput zobenog)
- crni papar
- sol
- peršin za posipanje.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk pa, kada postane staklast, dodajte i češnjak te dinstajte oko minutu.
- Dodajte piletinu i dinstajte.
- Potom, dodajte šampinjone i dinstajte dok ne puste vodu, a nakon toga dodajte i preostalo povrće osim brokule.
- Ulijte temeljac, dodajte timijan, sol, papar i slatku papriku te lovorov list.
- Kad zavrije, smanjite vatru, poklopite i ostavite da se kuha oko 20 minuta.
- Zadnjih sedam minuta kuhanja dodajte i cvjetove brokule.
- Pred kraj kuhanja umiješajte vrhnje, a prije posluživanja posipajte peršinom.
Gusto varivo od povrća i piletine
Umjesto vrhnja, gustoću variva možete postići i pireom od krumpira, a evo i kako.
Sastojci:
- 400 g pilećeg filea (narezanog na kockice)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 korijen peršina (narezan na kockice)
- 1 šalica cvjetova cvjetače
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 šalica kukuruza
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- pola čajne žličice mljevenog kima
- 1 jušna žlica maslaca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Jedan krumpir narezan na kockice kuhajte u posoljenoj vodi 15 minuta, a potom ga ocijedite i zgnječite u pire.
- Potom, u loncu zagrijte maslac i maslinovo ulje, dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast, a potom ubacite češnjak i kockice piletine te dinstajte.
- Dodajte mrkvu, ostatak krumpira i korijen peršina, a potom dodajte sve začine i lovorov list.
- Ulijte temeljac i pustite da se kuha oko 20 minuta.
- Dodajte kukuruz i cvjetaču te kuhajte još 10 minuta.
- Potom, umiješajte pire od krumpira.
- Prije posluživanja izvadite lovorov list i poslužite uz krišku kukuruznog kruha.
Pročitajte i ove članke:
- ‘Grijalica’ iz tanjura: Jesensko varivo s piletinom koje će utopliti hladne kosti
- Variva s mesom: Nutricionistica donosi pet recepata za jela na žlicu gotova za 45 minuta ili manje
- Top 10 variva: Idealna za zimske dane! Nutricionistica donosi popis jela na žlicu koja se trebaju redovito naći na meniju.