Ovo povrće može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Više od jedne milijarde odraslih osoba u svijetu ima visoki krvni tlak

Više od jedne milijarde odraslih osoba u svijetu ima visoki krvni tlak, što ga čini ključnim fokusom zdravstvenih istraživanja i intervencija.

Studija objavljena u časopisu BMC Medicine ispitivala je utjecaj povrća iz skupine kupusnjača, poput brokule i cvjetače, na odrasle osobe s blago povišenim krvnim tlakom.

Istraživači su otkrili da je konzumacija četiri porcije ovog povrća dnevno tijekom dva tjedna snizila 24-satni brahijalni sistolički krvni tlak u prosjeku za 2,5 mmHg.

Ovo smanjenje moglo bi smanjiti rizik od velikih kardiovaskularnih događaja za 5 %.

Kako povrće iz skupine kupusnjača utječe na krvni tlak?

Visoki krvni tlak ili hipertenzija povećava rizik od srčanog i moždanog udara, zbog čega je ključno kontrolirati ga promjenama načina života, uključujući prehranu. Studija je imala za cilj usporediti kako povrće iz skupine kupusnjača utječe na krvni tlak u usporedbi s korjenastim povrćem i tikvama. Ovo povrće uključuje kelj, brokulu i cvjetaču.

Studija je bila randomizirana, kontrolirana studija koja je uključivala 18 australskih sudionika u dobi 56 – 72 godine s blagim do umjereno visokim krvnim tlakom.

Nakon osnovnih procjena, uključujući prehrambene navike, tjelesnu aktivnost i razinu stresa, sudionici su bili podvrgnuti dvjema dvotjednim prehrambenim intervencijama, odvojenim dvotjednom pauzom. Jedna grupa dnevno je konzumirala četiri porcije korjenastog povrća, dok je druga imala četiri porcije kupusnjača.

kupusnjače mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka
FOTO: Shutterstock

Rezultati: Pozitivan utjecaj na krvni tlak i trigliceride

Studija je pokazala da konzumacija kupusnjača smanjuje dnevni sistolički krvni tlak, ali nema učinka na noćna očitanja. Došlo je i do blagog povećanja noćnog dijastoličkog krvnog tlaka i otkucaja srca, za što istraživači vjeruju da je posljedica smanjenja broja otkucaja srca u kontrolnoj skupini.

Sudionici u skupini koja je jela kupusnjače također su doživjeli značajan pad razine triglicerida. Obje su skupine izgubile na težini, ali sličan gubitak težine između skupina ukazuje da to nije bio razlog za razliku u krvnom tlaku.

Autori studije primijetili su smanjenje 24-satnog sistoličkog krvnog tlaka za 2,5 mmHg, što je jednako približno 5 % nižem riziku od kardiovaskularnih bolesti. Istaknuli su da povećanje konzumacije kupusnjača može značajno smanjiti teret srčanih bolesti.

Dr. Christopher Berg, kardiolog koji nije bio uključen u studiju, za Medical News Today je nalaze nazvao fascinantnim te istaknuo potencijalne zdravstvene dobrobiti povećanja konzumacije prirodne cjelovite hrane.

Ograničenja studije

Mali uzorak od manje od 20 sudionika i nedostatak raznolikosti – 16 sudionika bile su žene, a 94 % bijelci – ograničava generalizaciju rezultata. Studija se također suočila s ograničenjima zbog pandemije COVID-19 i kratkog trajanja ispitivanja.

Potrebna su buduća istraživanja kako bi se odredile točne komponente povrća iz skupine kupusnjača koje pozitivno utječu na krvni tlak.

Uključivanje kupusnjača u prehranu može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i ponuditi druge zdravstvene prednosti, poput smanjenja kolesterola, poboljšanja zdravlja crijeva i jačanja imunološkog sustava. Stručnjaci preporučuju postupne promjene prehrane kako bi se osigurao dugoročni uspjeh.

Za one koji žele dodati više kupusnjača u svoju prehranu, opcije uključuju dodavanje kelja u smoothieje, korištenje prokulica u salatama ili grickanje sirove brokule ili cvjetače s umacima. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu