Ove namirnice sadrže više proteina od jaja

Nudeći gotovo osam grama proteina u pola šalice, u slanutku se uživa od davnina

Iako su jaja bogat izvor proteina, postoji niz nutritivnih opcija koje imaju jednaku količinu ili premašuju sadržaj proteina u jajima.

Svaki od ovih izvora proteina nudi jedinstvene okuse, teksture i nutritivne profile. Bilo da tražite biljne alternative, brze dodatke jelima ili jednostavno želite proširiti svoje kulinarske horizonte, evo opcija koje će zadovoljiti svako nepce i prehrambene preferencije.

Slanutak

Nudeći gotovo osam grama proteina u pola šalice, u slanutku se uživa od davnina, osobito kao osnovi za humus. Svestran je te dodaje puno nutritivnosti salatama ili juhama.

Pročitajte članak “Salata od slanutka: Jeftina, a nutritivno vrlo kvalitetna namirnica! Imamo recepte za zdrave i fine salate koje možete ponijeti i na posao“.

Svježi sir

S gotovo 12 g proteina u pola šalice, svježi sir je izvor proteina blagog okusa. Dobro se slaže s voćem kao zdrav međuobrok ili se može koristiti za povećanje proteina u palačinkama.

Pročitajte članak “Zdravi recepti sa svježim sirom: Brzo, puno proteina i bez previše kalorija! Ova su jela kao stvorena za dane kada nemate vremena“.

Maslac od badema

Često zasjenjen maslacem od kikirikija, maslac od badema sadrži sedam grama proteina u dvije jušne žlice. Bogat masnoćama korisnim za srce, idealno je gorivo prije vježbanja i može se prilagoditi raznim začinima.

Cheddar sir

Cheddar sir sadrži oko sedam grama proteina na 30 g, a također je bogat kalcijem i vitaminima.

No, trebali biste ga konzumirati umjereno zbog visokog sadržaja masti i soli.

Leća

Nudeći osam grama proteina na pola šalice, leća se brzo kuha i dolazi u raznim bojama. Svestrana je, prikladna za jela poput vege hamburgera, salata i sl.

S 8,5 g proteina na 30 g, sjemenke bundeve su nutritivna grickalica bogata raznim mineralima
FOTO: Shutterstock

Sjemenke bundeve

S 8,5 g proteina na 30 g, sjemenke bundeve su nutritivna grickalica bogata raznim mineralima. Mogu se jesti same ili dodati u jela poput zobene kaše ili domaćeg kruha.

Škampi

Škampi sadrže više od 17 g proteina na samo 30 g, imaju malo kalorija i masti i brzo se kuhaju. Škampi na žaru mogu se dodati tjestenini za obrok bogat proteinima.

Više o pripremi jela sa škampima pročitajte u članku portala Punkufer.hr Kako pripremiti kraljeve mora kojima je nemoguće odoljeti?“.

Kvinoja

Nudeći oko 7,5 g proteina po šalici, kvinoja je također dobar izvor vlakana i ne sadrži gluten. Može se uklopiti u salate ili složiti kao kaša.

Jerky

Sušeno nemasno meso poput puretine ili lososa može sadržavati do 15 g proteina na 30 g. Iako tradicionalno imaju visok udio soli i aditiva, noviji proizvodi nude zdravije opcije.

Sjemenke konoplje

Sjemenke konoplje sadrže 9,5 g proteina u tri jušne žlice. Bogate su masnoćama korisnim za srce i mogu se dodati u smoothieje ili koristiti za pripremu mlijeka od konoplje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Cooper, J. (2024). Foods With More Protein Than an Egg. WebMD.
  2. Valentine, L. (2024). 10 Foods with More Protein Than an Egg. Eating Well.
  3. Rizzo, N. i Weg, A. (2023). 16 High Protein Foods That Pack More Protein Than an Egg. Prevention.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu