Prehrana kod bolova u želucu: Evo što trebate jesti i piti, a što izbjegavati
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Suočavanje s bolovima u trbuhu može biti neugodno i ometati dnevnu rutinu. Bez obzira na to je li riječ o probavnim smetnjama, trovanju hranom ili drugim gastrointestinalnim problemima, ako znate kakva prehrana kod bolova u želucu treba biti, to može ubrzati oporavak.
Evo koje vam namirnice mogu pomoći u smirivanju želuca, a koje mogu pogoršati nelagodu.
Hrana protiv bolova u želucu
Ove namirnice biste trebali uklopiti u prehranu ako imate probleme sa želucem.
Blaga hrana
Kada vam je želudac uznemiren, najbolje je da se držite blage, lako probavljive hrane. Opcije poput obične riže, tosta, krekera i banana nježne su za želudac i hranjive bez pogoršanja simptoma.
Bistra tekućina
Hidratacija je ključna kada imate želučane tegobe. Pijuckajte vodu, biljni čaj, bistru juhu ili napitak s elektrolitima, kako biste ostali hidrirani i nadoknadili izgubljenu tekućinu. Izbjegavajte gazirana pića ili pića koja sadrže kofein jer mogu iritirati želučanu sluznicu.
Đumbir
Đumbir se dugo koristi kao prirodni lijek za razne probavne probleme, uključujući mučninu i probavne smetnje. Razmislite o uključivanju čaja od đumbira, piva od đumbira (bez karbonizacije) ili svježih kriški đumbira u svoju prehranu kako biste smirili želučane probleme.
BRAT dijeta
Iako ovdje govorimo o namirnicama, neke od njih se mogu objediniti u BRAT dijetu. BRAT dijeta – koja se sastoji od banana, riže, umaka od jabuka i tosta – često se preporučuje osobama koje se oporavljaju od želučanih bolesti.
Ove namirnice imaju malo vlakana i lako se probavljaju, što ih čini nježnima za želudac, a istodobno osiguravaju bitne hranjive tvari.
Jogurt
Odlučite se za običan, nezaslađeni jogurt koji sadrži žive aktivne kulture, poput probiotika. Probiotici mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže korisnih bakterija u vašim crijevima, potencijalno ublažavajući simptome želučanih tegoba i promičući zdravlje probavnog sustava.
Hrana koju trebate izbjegavati kod bolova u želucu
Ove biste namirnice trebali izbjegavati dok se situacija sa želucem ne smiri.
Začinjena i kisela hrana
Začinjena hrana i ona s visokim udjelom kiselosti, kao što su agrumi, rajčice i preljevi na bazi octa, mogu iritirati ionako osjetljiv želudac i pogoršati nelagodu. Izbjegavajte konzumiranje ove hrane dok vam se želudac ne smiri.
Masna ili pržena hrana
Masnu hranu želudac teže probavlja i može pogoršati simptome probavnih smetnji ili refluksa kiseline. Klonite se pržene hrane, bogatih umaka i prerađenih grickalica dok vam želudac ne bude bolje.
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi, osobito punomasni, mogu biti teško probavljivi za neke osobe, osobito ako pate od intolerancije na laktozu ili imaju želučane tegobe. Ograničite unos mlijeka, sira i sladoleda dok se želučane tegobe ne povuku.
Gazirana pića
Gazirana pića mogu uzrokovati plinove u vašem probavnom sustavu, što dovodi do nadutosti i povećane nelagode. Radije se odlučite za negazirana pića, kako biste spriječili daljnju iritaciju želuca.
Alkohol i kofein
I alkohol i kofein mogu iritirati sluznicu želuca i pogoršati simptome probavnih smetnji ili žgaravice. Najbolje je izbjegavati alkoholna pića i pića s kofeinom poput kave dok vam se želudac potpuno ne oporavi.
Pročitajte i ove članke:
- Reagirajte: 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem
- Čajevi za probavu: Evo koji čaj piti za bolju probavu i razne želučane i crijevne tegobe
- Začin koji se često koristi može učinkovito smanjiti želučanu kiselinu i probavne smetnje! Znanstvenici ga smatraju sigurnim za upotrebu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Frysh, P. (2023). What to Eat (or Not) When Your Stomach Hurts. WebMD.
- Sass, C. (2023). What To Eat (And Avoid) When Your Stomach Is Upset. Health.
- What To Eat (and Avoid) When You Have an Upset Stomach. (2023). Cleveland Clinic.