Tortilje s mljevenim mesom: Ako pripazite na sastojke, mogu biti zdrav i uravnotežen obrok! Evo 4 načina kako da to ostvarite

Tortilje s mljevenim mesom

Tortilje su jedan od najbržih i najlakših načina spremanja obroka, a koji mogu biti nutritivno bogati i uravnoteženi. Pritom najradije jedemo tortilje s mljevenim mesom. Kako biste unijeli i dovoljno vlakana i vitamina, svakako u nadjev dodajte raznoliko povrće. 

Osim kupovnih, tortilje možemo i sami napraviti kod kuće od cjelovitog brašna ili od brašna mahunarki, poput slanutkovog brašna. Tortilje mogu postati i zelene dodatkom špinata, ali i narančaste ako se prave od crvene leće

Tortilje su jedan od najbržih i najlakših načina spremanja obroka
FOTO: Shutterstock

Tortilje s mljevenim mesom – kalorije

Donosimo nekoliko prijedloga kako tortilja s mljevenim mesom postaje uravnotežen i zdrav obrok za brzinsku večeru ili obrok na poslu. Međutim, ako ste trenutno u procesu mršavljenja ili vas jednostavno zanima koliko tortilja s mljevenim mesom ima kalorija, evo okvirnih procjena:

  • jedna velika tortilja, oko 180 kcal 
  • 100 g purećeg mljevenog mesa, 118 kcal
  • šaka raznolikog povrća, oko 50 kcal 
  • 30 g namaza po želji, npr. humus, oko 80 kcal.
Sveukupno, prema ovim sastojcima tortilja sadrži oko 430 kcal.

Broj kalorija ovisi o vrsti i pripremi mljevenog mesa, odabiru nadjeva i sl. Primjerice, ako u tortilju stavljate majonezu, ovisno o količini, njezina kalorijska vrijednost može značajno porasti. 

Tako recepti za tortilje s mljevenim mesom mogu biti napravljeni u tzv. fit verziji odabirom purećeg mljevenog mesa, integralne tortilje i lisnatog povrća. S druge strane, mogu biti obrok ravan komadu pizze, ovisno o izboru sastojaka. 

Tortilje s mljevenim mesom i povrćem
FOTO: Shutterstock

Tortilje s mljevenim mesom i povrćem 

U receptima s tortiljom mljeveno meso predstavlja izvor proteina, ali i masti, ovisno o vrsti mesa. Mljeveno meso za tortilje može biti miješano, pureće, a postoji i u veganskoj verziji. Tortilja je prvenstveno izvor ugljikohidrata pa još nedostaje povrće. Povrće uvijek uključite u glavne obroke. 

Sastojci:

  • 1 velika integralna tortilja
  • 100 g miješanog mljevenog mesa
  • pola crvene paprike (narezane na kockice)
  • pola manje tikvice (narezane na kockice)
  • pola crvenog luka (sitno nasjeckanog)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • pola šalice rukole
  • papar
  • sol.

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk pa dodajte tikvicu i papriku.
  2. Kada povrće malo omekša, dodajte mljeveno meso i začine te dinstajte dok meso nije pečeno.  
  3. Tortilju zagrijte na grill tavi, a potom je punite mljevenim mesom i dodajte rukolu.
Zapečene tortilje s mljevenim mesom
FOTO: Shutterstock

Zapečene tortilje s mljevenim mesom 

Priznajte, čim pročitamo u receptu “zapečeno”, rastu nam zazubice. S vremena na vrijeme slobodno se počastimo i zapečenom tortiljom s mljevenim mesom, ali pazit ćemo i na unos povrća. 

Sastojci:

  • 5 komada tortilja po izboru
  • 500 g purećeg ili miješanog mesa
  • 1 zelena paprika (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 1 žuta paprika (narezana na kockice)
  • 1 veći crveni luk (nasjeckan)
  • 300 g slanutka (ispranog)
  • umak od rajčice
  • maslinovo ulje
  • ribana mozzarella 
  • origano
  • papar
  • sol.

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte paprike. 
  2. Kada povrće malo omekša, dodajte mljeveno meso, umak od rajčice i začine te dinstajte dok meso nije pečeno.
  3. Zatim umiješajte slanutak. 
  4. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  5. Napunite tortilje nadjevom i zarolajte. 
  6. Tortilje posložite jednu do druge na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. 
  7. Posipajte tortilje ribanom mozzarellom i pecite 10 – 15 minuta. 
  8. Tortilje poslužite dodatno uz zdjelicu svježe salate. 
Meksičke tortilje s mljevenim mesom
FOTO: Shutterstock

Meksičke tortilje s mljevenim mesom 

Za ljubitelje pikantnih recepata tu su provjerene meksičke tortilje s mljevenim mesom. Možemo ih još nazvati tortilje s mljevenim mesom, grahom i kukuruzom jer su to ujedno nezaobilazni sastojci meksičke kuhinje. 

Sastojci:

  • 5 komada kukuruznih tortilja
  • 500 g purećeg ili miješanog mesa
  • 1 zelena paprika (narezana na kockice)
  • 1 crvena paprika (narezana na kockice)
  • 1 žuta paprika (narezana na kockice)
  • 1 veći crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (sjeckana)
  • 1 konzerva graha (ispranog i ocijeđenog)
  • 1 konzerva kukuruza (ispranog i ocijeđenog)
  • 1 šalica rajčica (sjeckanih)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1/4 čajne žličice čilija
  • pola čajne žličice kumina 
  • pola čajne žličice origana
  • pola čajne žličice paprike u prahu 
  • sol
  • papar
  • ribani cheddar sir. 

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, potom dodajte paprike. 
  3. Kada povrće malo omekša, dodajte mljeveno meso, rajčice i začine te dinstajte dok meso nije pečeno.
  4. Zatim umiješajte grah i kukuruz
  5. Punite tortilje nadjevom od mljevenog mesa, zarolajte ih i posipajte cheddar sirom.
  6. Pecite u pećnici 10 – 15 minuta. 
  7. Poslužite uz omiljeni umak. 
Tortilje punjene mljevenim mesom za ponijeti na posao
FOTO: Shutterstock

Tortilje punjene mljevenim mesom za ponijeti na posao

Ako ne želite koristiti pećnicu za pripremu tortilja, uvijek ih možete napraviti bez pečenja. Slijedimo standardne korake pripreme mesa i punimo tortilju željenim sastojcima. Ovaj put biramo laganiji recept kao idealan obrok za ponijeti na posao. 

Sastojci:

  • 1 tortilja od kvinoje i chia sjemenki
  • 100 g purećeg mljevenog mesa 
  • 2 žlice kukuruza 
  • pola glavice ljubičastog luka (sjeckanog)
  • pola šalice tikvice (nasjeckane na kockice)
  • 1 šalica svježeg baby špinata 
  • pola crvene paprike (narezane na kockice)
  • 2 jušne žlice humusa
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • crni papar
  • sol.

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, potom dodajte papriku i tikvicu.
  2. Kada povrće malo omekša, dodajte mljeveno meso i začine te dinstajte dok meso nije pečeno.
  3. Pred kraj dinstanja umiješajte špinat i kukuruz
  4. Tortilju zagrijte na tavi, a potom premažite humusom ili namazom po izboru. 
  5. Punite tortilju nadjevom, zarolajte je i zamotajte u foliju

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu