Chili sin carne: Brzo i zdravo! I ne treba vam meso! Imamo recepte koje možete spremiti za više dana i jesti na više načina
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Chili sin carne naziv je za bezmesnu verziju popularnog meksičkog jela – chili con carne. Radi se o varivu koje se sastoji od mljevenog mesa, crvenog graha, chili paprike i rajčice. Chili sin carne, u doslovnom prijevodu “chili bez mesa”, umjesto mesa može sadržavati zamjenu za mljeveno meso ili različite druge grahorice, poput bijelog graha i/ili leće. Ovo jelo izrazito je nutritivno te obiluje vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.
Možete koristiti chili u prahu ili svježu ljutu papričicu. Ako ne želite da je jelo ljuto, umjesto ljute paprike možete koristiti slatku papriku u prahu.
Priprema ovog jela izrazito je lagana te može biti gotovo za oko pola sata. Bogatstvo okusa u chiliju možete postići na različite načine, a osobno volim dodati malo dimljene paprike i kockicu tamne čokolade.
Chili se može poslužiti samostalno, a često se poslužuje s avokadom, vrhnjem, limetom i/ili svježim korijanderom. Možete ga poslužiti uz različite priloge, kao što su riža, krumpir ili kvinoja. S obzirom na to da može stajati u hladnjaku do pet dana, možete pripremiti veću količinu i poslužiti na različite načine kroz tjedan. U nastavku ćete pronaći dva recepta za chili sin carne – jedan sa sojinim ljuspicama i jedan s raznolikim grahoricama.
Chili sin carne – recept sa sojinim ljuspicama
Kao zamjena za mljeveno meso mogu se koristiti različiti sastojci – tofu, tempeh, veganska zamjena za mljeveno meso ili sojine ljuspice. Osobno preferiram raditi chili sin carne sa sojinim ljuspicama, koje su lako dostupne u trgovinama, na odijelu zdrave hrane. U ovaj veganski chili možete dodati kockicu tamne čokolade i malu limenku kukuruza.
Baza ovog jela je crveni grah ili kidney beans. U receptu se koristi grah iz konzerve, ali možete i sami skuhati suhi grah.
Sastojci:
- 1 šalica suhih sojinih ljuspica
- 1 jušna žlica neutralnog ulja
- 1 crveni luk
- 2 mrkve
- 3 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice koncentrata rajčice
- 1 čajna žlica chili praha
- 1 i pol čajna žlica kumina u prahu
- sol i papar po ukusu
- 1 paprika
- 1 limenka sjeckane rajčice (400 g)
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 1 limenka crvenog graha (400 g).
Priprema
- Sojine ljuspice je potrebno rehidrirati, tj. natopiti u vrućoj vodi ili povrtnom temeljcu. Osobno volim postepeno dodavati vodu u ljuspice, kako bih dodala upravo onoliko koliko im treba. Radije dodajte manje vode, kako ne biste trebali cijediti istu.
- Zagrijte ulje u loncu i lagano dinstajte usitnjeni luk.
- Dodajte usitnjenu ili naribanu mrkvu i dinstajte 5 – 8 minuta.
- U zdjelu zatim ubacite rehidrirane sojine ljuspice i dinstajte uz miješanje 2 – 3 minute.
- Dodajte usitnjeni češnjak i sve skupa još kratko dinstajte.
- Pred kraj dodajte koncentrat rajčice, chili prah, kumin u prahu, sol i papar te sve skupa kratko promiješajte.
- Potom u zdjelu dodajte usitnjenu papriku, sjeckane rajčice i povrtni temeljac.
- Chili kuhajte 15 – 20 minuta uz povremeno miješanje. Ako je potrebno i ovisno o željenoj konzistenciji, dodajte još temeljca ili vode.
- Ocijedite i isperite grah iz limenke i umiješajte ga u chili. Sve skupa kuhajte još pet minuta pa servirajte po želji.
Chili sin carne – recept s grahoricama
Umjesto mljevenog mesa i zamjena za meso možete koristiti različite druge grahorice. Ovisno o preferencijama, u veganski chili (uz crveni grah) možete dodati:
Za najzdraviju verziju koristite suhi grah. U tom je slučaju grah potrebno natopiti večer prije te skuhati prije nego ga ubacite u chili. Ako chili pripremate u sezoni rajčica, možete koristiti svježe rajčice.
Sastojci:
- 1 jušna žlica neutralnog ulja
- 1 luk
- 2 mrkve
- 3 režnja češnjaka
- 1 jušna žlica koncentrata rajčice
- 1 čajna žlica chili praha
- 1 i pol čajna žlica kumina u prahu
- sol i papar po ukusu
- 1 paprika
- 2 limenke sjeckane rajčice (2 x 400 g)
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 1 limenka crvenog graha (400 g)
- 1 limenka smeđeg ili bijelog graha ili slanutka (400 g).
Priprema
- Zagrijte ulje u loncu i lagano dinstajte usitnjeni luk.
- Zatim dodajte usitnjenu ili naribanu mrkvu i dinstajte 5 – 8 minuta.
- Dodajte usitnjeni češnjak i sve skupa još kratko dinstajte.
- Pred kraj dodajte koncentrat rajčice, chili prah, kumin u prahu, sol i papar te sve skupa kratko promiješajte.
- Potom u zdjelu dodajte usitnjenu papriku, sjeckane rajčice i povrtni temeljac.
- Chili kuhajte 15 – 20 minuta uz povremeno miješanje. Ako je potrebno i ovisno o željenoj konzistenciji, dodajte još povrtnog temeljca ili vode.
- Ocijedite i isperite grah iz limenke i umiješajte ga u chili. Sve skupa kuhajte još pet minuta pa servirajte po želji. Ako koristite suhi grah, skuhajte ga i, taman prije nego je gotov, procijedite i ubacite u chili nakon 3. koraka, kako bi se skuhao sa svim sastojcima.
Pročitajte i članke:
- Nitko ne grli kao maneštra z bobići! Imamo recept za jedno od najpoznatijih istarskih jela koje se jede s guštom i toplim domaćim kruhom
- Salata od ječma i kukuruza: Kad tijelo traži lagano! Pripremite jednostavnu salatu koja može biti samostalan obrok ili prilog
- Jela od mahunarki: Sadrže više proteina od mesa! Nutricionistica otkriva kako ih uvrstiti u prehranu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja